Fildelare friad

Jag har inte hunnit läsa domen själv, men TT:s rapportering om Hip Hip Hora-målet i Svea Hovrätt tycks visa på ett nödvändigt nytänkande på vad ett IP-nummer och en skärmdump bevisar.

Jag har tidigare kritiserat Västerås TR i Hip Hip Hora-målet. De fällde “fildelaren” och la stor vikt vid IP-numrets koppling till hans dator. Risken för att någon kapar datorn och använder dess IP-nummer bedömdes inte. Utöver detta har jag kritiserat synen på musik- och filmbranschens stora förluster pga fildelningen och att detta skulle leda till högre böter för den enskilda fildelaren.

Att målet skulle gå till Högsta Domstolen har jag svårt att tro, utan domen blir vägledande som hovrättsprejudikat. Slutsatsen måste bli att vi har en så omodern upphovsrättslagstiftning att den inte går att använda i den digitala verklighet som de flesta av oss lever i. Ändå är lagstiftningen bara ett drygt år gammal. Vi i Centerpartiet och miljöpartiet kan åter säga “vi hade rätt”, men jag föredrar istället att få med mig övriga allianspartier för en totalöversyn och modernisering av upphovsrättslagstiftningen.

Det har också börjat diskuteras om fildelning skulle få högre straffvärde för att husrannsakan ska kunna användas. Knappast, det är snarare märkligt att det finns fängelse i straffskalan för fildelning.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

20 Responses to Fildelare friad

 1. John says:

  Jag hoppas att denna “modernisering” av upphovsrätten inte går i den riktning som Johan “Bodstöm” Pehrson (fp) antyder:

  “Den tillträdande regeringen bör se till att fildelningsfrågan får en andra genomgång, anser folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson. Han vill avvakta om domen kommer att överklagas innan han uttalar sig om vad som behöver göras. En fråga som väckts är till exempel om straffvärdet bör höjas så att husrannsakan blir möjlig för att få fram bättre teknisk bevisning.”

  Husrannsakan för att ha delat en (1) film på nätet? Är den rättspolitiske talesmannen Pehrson lika HELGALEN som Bodström? Då har ju staten rätt att gå in i 1,3 miljoner hem i Sverige – för INGENTING! Snacka om polisstat!

 2. Jens says:

  Så länge kvinnor blir våldtagna och människor mördade, så blir jag bara förbannad över alla resurser som läggs ner på att jaga fildelare. Självklart kan vi inte ha ett samhälle där man struntar i de små brotten, men vi kan inte heller ha ett samhälle där polisen indirekt tar order från skiv- och filmindustrin. Eftersom det finns begränsade resurser i samhället så tycker jag att man i första hand ska fokusera på den grova brottsligheten och då menar jag inte fildelning. Det är ett typiskt I-lands problem att jaga fildelare istället för våldsbrottslingar.

  /Jens

 3. Herr BAS says:

  Jag tycker att något är ruttet i staten Sverige när fildelning ger högre straff än att fysiskt gå in i valfri butik och snatta en film. Att skärmdumpar och IP-nummer inte är pålitliga bevis har vi vetat innan, tur att rättsväsendet börjar inse det med. För övrigt anser jag att när film- och musikbolag inte kan få betalt för sina produkter ska dom nog se över sin affärsmodell istället för att släpa folk inför domstol.

 4. site admin says:

  Johan P uttalar sig inte för en straffhöjning för att möjliggöra en husrannsakan, men jag tycker att hela diskussionen är obehaglig.

 5. En sådan totalöversyn och modernisering av upphovsrättslagstiftningen vore verkligen välkommen.

  Så som upphovsrätten är utformad och tolkad idag, hotar den att undergräva respekten för rättssystemet genom att kriminalisera en hel generation. Den står i konflikt med viktiga samhällsvärden, inklusive yttrandefriheten och rätten till en oövervakat privatliv. Den lägger hinder i vägen för framväxten av nya värdefulla kulturyttringar och spridningsformer för kultur.

  Men vi behöver inte ha det så här.

  Det påstås ibland att Sveriges riksdag och regering skulle vara maktlösa att liberalisera upphovsrätten även om de så önskar, på grund av olika internationella avtal. Det är fel. Bernkonventionen och de andra avtalen lägger inga hinder i vägen.

  http://www.falkvinge.com/2006/09/sverige-kan-legalisera-fildelning.html finns det en genomgång av vad avtalen faktiskt säger.

  Det är inte bara så att vi inte är förbjudna att tillåta fildelning. Det finns till och med en klausul som uttryckligen tillåter fildelning att tillåtas i nationella lagar. Både upp- och nedladdning.

  Sverige kan legalisera fildelning fullt ut redan imorgon. Det enda som saknas är politisk vilja inom Sverige.

  Får vi en regering och en justitieminister som förstår frågorna och har lite civilkurage, har vi en unik möjlighet att sätta Sverige på kartan som ett föregångsland inom kulturens område. Vi kan få fördelen av att ta täten med att släppa fram den nya tidens möjligheter.

  Vi får hoppas att den kommande regeringen väljer att ta vara på den här chansen, istället för att bara rulla frågan om en modernisering av upphovsrätten framför sig till nästa val. För frågan kommer i vart fall inte försvinna av sig själv.

 6. Diskussion på http://computersweden.idg.se/2.139/1.77882?renderMode=listpostings :

  >>Slips = ON
  >>Först Bodström som åker ut och nu detta.
  >>
  >>Det är kanske höst i klimatet, men det våras för >>rättsäkerheten. 🙂
  >>SiggeLund
  >
  >…och in kommer…. Svara
  >…ja vem, som ersättare från Bodström? Någon från partiet med
  >i vart fall en anställd som hackar sig in i andras (om än urbota
  >uruselt skyddade) databaser, och som ivrigt har hejat på
  >Bodströms olika förslag?
  >ClaesT

  Du glömmer Linander
  Johan Linander (c) lär ha mycket att säga om detta.

  Han är förmodligen den i alliansens toppskikt som har bäst koll på den här problematiken och lär INTE acceptera schablonlagar och beslut som baseras på 50 år gammal teknik och marknad.
  SiggeLund

 7. Jag såg f ö följande omröstning 2006-10-03 kl 0044 på aftonbladet.se i samband med nyheten ovan. Efter drygt 12 timmar alltså:

  “Är det bra att åklagare och polis jagar fildelare?
  Ställningen just nu:
  Ja (6.3 %)
  Nej (93.7 %)

  Totalt har 53810 personer röstat.
  Omröstningen startade 2006-10-02 12:04”

 8. Björn B says:

  Fildelning är ett problem för branchen att lösa antingen med attraktiva erbjudande eller med effektiva skyddsmetoder.

  Att otillåtet ta hem upphovsrättsskyddat material är ett brott, men det är inte ett skärskilt allvarligt brott. Att låta individen stå till svars för kollektivets synder ger obehagliga antydningar till diktaturstater.

  Konsekvensen av en straffhöjning blir ju absurd eftersom polisen i praktiken har rätt att genomföra husransaken hos 1.2 miljoner (antal fildelare enl SCB) medborgare.

  Många brancher har insett att tjänsten är i vissa avseende mer värd än produkten, när skall den insikten komma till mediabranchen?

 9. svensson says:

  “straffhöjning” så att “husrannsakan ska kunna användas” … men JÖSSES!

  Man börjar undra vad f*n som hänt med folkpartiet egentligen. Ett ord räcker: – Snebygge ..

 10. Leffe says:

  Johan,

  Hur kommer ni att vilja att en utredning av upphovsrätten förhåller sig till Sveriges internationella åtaganden på området?

 11. site admin says:

  Inga internationella åtaganaden ska brytas, men exakt vad våra internationella avtal säger får utredningen titta på.

 12. site admin says:

  Nu står det också klart att Riksåklagaren inte tänker överklaga Hip Hip Hora-målet till HD.

 13. Rickard Falkvinge skriver om det här med att bryta internationella avtal. Han säger sig ha gjort en “djupare svepning av lagar och avtal och faktiskt läst vad som står” och förklarar ( http://www.falkvinge.com/2006/09/sverige-kan-legalisera-fildelning.html ):

  “Det har ofta hävdats från upphovsrättsindustrins håll att Sverige är bundet av internationella avtal, så att vi är maktlösa att kunna ändra lagarna för att tillåta fildelning, även om vi ville. [Men nej.] Det är inte bara så att vi inte är förbjudna att tillåta fildelning. Det finns till och med en klausul som uttryckligen tillåter fildelning att tillåtas i nationella lagar. Både upp- och nedladdning.”

 14. Leffe says:

  Malte:

  Problematiken handlar om gränsdragningen kring vilken kopiering/mågfaldigande som är rimligt att tillåta “för eget bruk”.

  Det är inte särskilt sannolikt att en fullständig frihet på detta område är rimligt, eftersom det är ett helt vidöppet hål i upphovsrättsskyddet.

  På ett eller annat sätt måste man alltså begränsa rätten att fildela, och på ett eller annat sätt måsteman beivra brott mot sådan lagstiftning.

 15. site admin says:

  Begreppet “privat bruk” finns redan i lagstiftningen, så den gränsdragningen är inte omöjligt på något sätt.

 16. Leffe says:

  Johan,

  Problemet är att formuleringen “privat bruk”, givet den tekniska möjligheten att fildela, idag helt underminerat upphovsmänens rätt till skydd. Och upphovsmännen har en rätt till skäligt skydd.

  Det svåra är att hitta rätt balanspunkt – för du är väl inte lika naiv vad gäller juridiken som ledningen för piratpartiet ger uttryck för på länken ovan?

 17. site admin says:

  Jag har på annat ställe kommenterat Falkvinges juridiska granskning med att jag tror mer på justitiedepartementets slutsatser. Och det gillar väl du?

 18. Jonas says:

  Detta handlar inte enbart om teknikutveckling osv. Du verkar vara inte insatt i att vi upplever föredetta kunder som idag svarar oss “varför ska jag betala för något som jag kan få gratis”

  Min åsikt är att du ska bli mer påläst, “undersökningar visar att den illegala fildelningen kostar den svenska filmindustrin 770 miljoner kronor varje år. Studien är en konsumentundersökning där frågan ställts: vilken av de filmer du laddat ned skulle du ha köpt/hyrt om du inte kommit över en illegal kopia. Undersökningen stämmer väl överens med de uppskattningar som tidigare gjorts och innebär att ungefär en tredjedel av de filmer som illegalt laddas ned medför en direkt skada för filmbranschen” Utöver detta har vi flera andra bransher i kris…

 19. Pingback: Friande fildelningsdom « Copyriot

 20. Pingback: Linander tycker! » Årets egolista

Leave a Reply

Your email address will not be published.