Bra avvägning om trängselskatten

Jag tycker att det är glädjande att partiledarna i Alliansen nu gett ett besked om trängselskatten i Stockholm. Det var en första knepig fråga att komma överens om och det är en styrka att de visar att kompromissviljan finns. För mig som centerpartist är det givetvis extra glädjande att de kommit fram till att trängselskatt, eller vägavgifter, ska få finnas kvar tills grundlagsutredningen tittat på om det istället ska bli kommunala och regionala beslut som avgör. Men därmed ska man också komma ihåg att överenskommelsen inte är ett permanent ja till trängselskatter.

Man kan väl misstänka att det blir en liten svekdebatt i de kommuner i Stockholms län där befolkningen röstade både moderat och nej, t.ex. i Täby och på Lidingö. Men även inom Centerpartiet lär det bli diskussion. Centerpartidistriktet i Stockholms län (vi har ett distrikt i staden och ett i länet) har sagt nej till trängselskatt på sin distriktsstämma.

Jag hoppas att alla ser till helheten och därmed behovet av finansiering av de mycket stora väg- och järnvägsprojekt som behövs inom ganska snar framtid för att lösa trafiksituationen i Stockholm.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Bra avvägning om trängselskatten

 1. Ingemar says:

  Problemet man hade ställts inför om man inte hade accepterat någon form av trängselavgift är bl.a. den deklaration på DN Debatt som bl.a. tre centerpartister gjorde. De skrev där att de avsåg att rösta för trängselskatt oavsett vad resten av alliansen tyckte. Eftersom mandatfördelningen är som den är hade det betytt att regeringen då skulle blivit nedröstad i ett av dess första ärenden.

 2. site admin says:

  Den borgerliga överenskommelsen har inte påverkats av den DN-debattartikeln.

 3. Ny Grundlag says:

  Hej!

  Anmäl dig till mejllistan så får du nyheter om grundlasgutredningen och grundlagsfrågor

  mvh

  Ny Grundlag

 4. site admin says:

  Det dær var lite væl mycket reklam, men okej før den hær gången.

Leave a Reply

Your email address will not be published.