Fel att lyssna på andra?

Min vana trogen läste jag text-tv när jag packat upp Cypernväskorna. Blev väldigt förvånad över “Lånade åsikter i riksdagsmotioner“, inte över att intresseorganisationer hjälper riksdagsledamöter att skriva motioner, utan att det överhuvudtaget är en nyhet. Ingen riksdagsledamot skulle förneka att de tar hjälp av intresseorganisationer att skriva motioner eller att få fram faktaunderlag. Varför skulle vi förneka det? Skulle det vara fel?

Jag har tagit hjälp av såväl stora som små intresseorganisationer, och av privatpersoner. Till exempel är jag varje år med på en “Tibetmotion” som ledamöter från alla partier skriver under (förutom socialdemokraterna som har order “uppifrån” om att inte vara med på flerpartimotioner). Det är ingen hemlighet att Svenska Tibetkommittén hjälper till med den.

Jag har till och med fått igenom en motion om företagshemligheter som en vän, numera anställd på Svenskt Näringsliv, hjälpt mig med. Jag skrev under motionen tillsammans med en ledamot från vardera m, fp och kd och sedan anslöt mp sig vid behandlingen i kammaren.

Exempel på motioner där jag fått hjälp av privatpersoner, som givetvis har eget intresse i frågan, är “fastighetsskatt på vindkraft” och “totalvikt på B-körkort“.

Inte skäms jag för det. Jag skulle skämmas mer om jag varit inlåst i riksdagshuset och varken lyssnat på eller träffat människor som har åsiktier i olika frågor. Jag menar att jag är en tillräckligt vuxen och omdömesgill person för att kunna lyssna på olika åsikter utan att tro på allting utan en kritisk analys. Det verkar dock som att journalisten som “skapat” nyheten inte tror att riksdagsledamöter klarar av det.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Fel att lyssna på andra?

  1. Johan Folin says:

    Jag reagerade likadant. Enligt den här “nyheten” verkar man inte få ha samma åsikter som en intresseorganisation i någon fråga.

  2. Björn says:

    Jag reagerade likadant, och från vad jag förstod så verkade det mera anmärkningsvärt att partimotioner kommit från näringslivet än från t.ex. LO. :/

Leave a Reply

Your email address will not be published.