Bra om fildelning och upphovsrätten

Jag vet att jag är lite sen, men jag såg inte veckans Uppdrag Granskning från igår kväll när det var repris.

När det var en livlig debatt förra året så fick jag väldigt många kommentarer om att Centerpartiet blivit populistiskt och att det bara var taktik från vår sida att ifrågasätta kriminaliseringen av nedladdningen. Jag fick höra det i debatten i kammaren, men också i korridorerna av framförallt ledamöter i Lagutskottet (jag är ersättare i LU och blev Centerpartiets talesman i frågan). Det kändes skönt att se reportaget på Uppdrag Granskning eftersom väldigt många av mina gamla argument nu kom fram med förnyad styrka.

– Att branschen borde se till att musikintresserade har bättre alternativ för nedladdning istället för att försöka förbjuda dem.

– Att ett ökat musikintresse, som nedladdningen ger, måste vara något positivt och inte negativt för branschen.

– Att de som vill kringgå lagen med tekniska hjälpmedel kommer att kunna göra det.

– Att polisen rimligtvis inte kan lägga tid på fildelare när de inte hinner med våldsbrott m.m.

Men också det som Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, sa i studion, dvs att en förbudslagstiftning som inte har någon folklig förankring istället har en negativ effekt på förtroendet för lagstiftningen i stort.

Nu verkar det som att regeringen ska ta till ytterligare tvångsmedel för att polis och åklagare ska kunna få tag i fler fildelare. Snacka om att satsa på fel saker, det måste, precis som det sas i programmet, gå att hitta lösningar som inte går ut på att förbjuda det som över 600 000 svenskar gör dagligen. Att Centerpartiet kommer att ta strid mot regeringen i den här frågan också är säkert ingen överraskning. Men det bästa är självklart att se till att socialdemokraterna inte har möjligheten att lägga några propositioner efter valet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Bra om fildelning och upphovsrätten

  1. C M Lewan says:

    “Vi räknar med att lägga ett förslag under nästa riksdagsår, säger Dan Eliasson (s), statssekreterare på justitiedepartementet.”

    Och jag räknar med att vi har en borgerlig regering nästa år så att det inte spelar någon större roll om s lägger ett sånt förslag…

    Ett av de största skälen att rösta borgerligt framstår mer om mer att bli av med Thomas Bodström.

Leave a Reply

Your email address will not be published.