Det verkliga livet – Hanne-Vibeke Holst

Författarinnan till Kronprinsessan som nyss visades på SVT i en “försvenskad version” slog genom med sin trilogi om journalisten Therese Skårup. “Det verkliga livet” är mittenromanen i trilogin (kanske inte så smart att börja med att läsa den men det visste jag inte när jag satte igång) men det stör inte läsaren att inte ha läst den första romanen “Thereses tillstånd”. “En lycklig kvinna” avslutar sedan trilogin.

Hanne-Vibeke Holst skapade stor debatt om könsroller och jämlikhet i Danmark när böckerna publicerades och blev läsarsuccéer. Nu tycker jag inte alls att “Det verkliga livet” innehåller något som borde kunna skapa debatt, men det beror nog både på att det var några år sedan den gavs ut (1994) och att Danmark ligger klart efter Sverige i jämställdhetsfrågor.

Therese Skårup är en journalist med klara drag av arbetsnarkomani. Hon är en självständig kvinna som alltid vill visa att hon klarar sig själv och absolut inte vill binda sig. Helt utan planering blir hon gravid och livet förändras. Boken är en utmärkt skildring av livet med en nyfödd. För mig var det dessutom 314 speciellt lärorika sidor eftersom pappan till lilla Zarina är TV-hallåan Paul som måste vara ifrån familjen eftersom hans jobb ligger i Odense och inte i Köpenhamn där de egentligen bor. Inte helt olikt det som min fru tvingas leva med eftersom riksdagsuppdraget inte direkt är ett 8-17-jobb på en och samma plats.

Är du en 23-årig student som inte har några som helst planer på att få barn de närmsta tio åren så kan jag inte rekommendera boken. Men är du en 32-årig säljare som reser mycket i tjänsten så vill jag snarast uppmana till läsning. Och du, ta inte efter Paul utan lär dig av Therese!

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.