Skitsnack av Bodström!

“– Det kommer inte att finnas några ekonomiska begränsningar för varken polis eller åklagare för att kunna bekämpa den organiserade brottsligheten, säger Thomas Bodström.”

Detta sa justitieminister Thomas Bodström i Ekot idag. Vilket skitsnack! Ursäkta uttrycket, men ingen kan överhuvudtaget tro på detta och absolut inte Rikspolischefen och Riksåklagaren som höll presskonferens med Bodström när han sa det.

Varje år lägger regeringen fram en budget för all statlig verksamhet, inklusive polisen och åklagarna. Redan där finns en begränsning. Eller menar Bodström att polis och åklagare nu har rätt att dra över sin budget om det har behövts för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Vad säger finansminister Nuder om det? Eller är det så att Bodström tycker att den organiserade brottsligheten ska få ta en obegränsad del av de tilldelade pengarna till polis och åklagare? Med andra ord på bekostnad av brottsförebyggande arbete, bekämpning av mängdbrottsligheten och utredning av sexual- och våldsbrott.

Detta är i så fall ännu värre. Visst är det viktigt att bekämpa grov brottslighet inklusive den organiserade, men att göra detta på bekostnad av det som ger människor trygghet som brottsförebyggande arbete, utredningar av alla de brott som vanligt folk blir utsatta för och en synlig polis som finns tillgänglig när den behövs är helt fel.

Tyvärr ligger det i linje med den politik som Bodström fört under sin tid som justitieminister. Centralisering, nedläggningar av polisstationer, färre poliser i yttre tjänst, sämre person- och lokalkännedom, mer administrativt arbete för poliserna och en kraftig nedprioritering av det brottsförebyggande arbetet.

Nästa begränsning som Bodström tycks ha glömt bort är verkligheten. Redan idag får polisen för lite resurser för att klara av sina uppgifter. Bara polisen i Skåne ska spara 69 mkr under nästa år för att klara sin budget. Det beror på att det kommer fler poliser, vilket självklart är bra, men att regeringen inte tillfört resurser för att de nya polisernas löner ska kunna betalas. Vad gör man då? Jo, man förtidspensionerar och lägger ner polisstationer för att spara på lokalkostnaderna.

Ytterligare en begränsning är socialdemokraternas samarbetspartier V och Mp. De har aldrig varit kända för att vilja satsa på rättsväsendet. Polis och åklagare har önskat mer pengar i sina budgetäskanden år efter år, men av det har det inte blivit något. Nu är det alltså bara för dem att äska vilka summor som helst för att klara den organiserade brottsligheten. Bodström har ju lovat att pengarna kommer. Frågan är om Nuder också står bakom det löftet?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Skitsnack av Bodström!

  1. Ola says:

    Så sant, så sant! Det känns mest som om Bodström är rädd att bli arbetslös i september. Helt osannolikt och fulltständigt utan verklighetsanknytning. Reality check, please!

    Han lär knappast kunna gå tillbaka till att jobba som försvare igen när han blir av ministerposten i höst så det ser ut som en ny form av politisk panikattack.

Leave a Reply

Your email address will not be published.