Hur är det med sammanhållningen i Fi?

Att det blir voteringar när partier ska fastställa sina valsedlar till riksdag, region (landsting) och kommun är inget ovanligt. Det är snarare regel än undantag. Men att en partiledare, eller som i Feministiskt initiativs fall talesperson, ger sig in i en personstrid för att ändra på valberedningens förslag måste vara ovanligt.

Den f.d. folkpartisten Maria Carlshamre var föreslagen tvåa på Fi:s riksdagslista medan en av partiets tre talespersoner Devrim Mavi var föreslagen på tredje plats. För valbarheten är det helt ointressant vem som är tvåa eller trea, klarar de 4 %-spärren så kommer minst 14 personer in och givetvis kan varken den som står tvåa eller trea bli utkryssad. Så det måste alltså finnas annat bakom när Mavi valde att ställa upp i en votering mot Carlshamre om andraplatsen på listan efter Gudrun Schyman. Personlig prestige? Bitterhet över att en helt ny person tar sig in i partiet på en topposition? Insikt om det olämpliga att ha två i topp som båda är dömda för ekonomisk brottslighet?

Oavsett vad skälet var för Devrim Mavi att ställa upp i en omröstning så kan jag med min erfarenhet av personvoteringar vid nomineringar säga att hennes “vinst” av att bli tvåa på listan aldrig kan uppväga den förlust av sammanhållning som en sådan omröstning resulterar i.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.