OS äntligen igång

Så var vinter-OS i Turin äntligen igång. Gårdagskvällens invigning var väl trevlig, men det är sport man vill ha när det är dags för OS, inte Pavarotti. Men det kanske är bra att den i familjen som är lite mindre sportintresserad får en bra invigningsshow och därmed en positivare inställning till OS. Risken är ju uppenbar att två veckors konstant sport-tv-tittande sliter på äktenskapet.

Hur går det då? Jag är positiv till min natur och har tippat 3 guld, 3 silver och 3 brons. Anja, Anna-Carin Olofsson och damcurlinglaget tar gulden. Någon medalj under den gångna första dagen hade jag inte trott på, så ännu kan tipset gå in.

Såg att någon OS-bloggare på Aftonbladet, eller om det var i någon annan tidning, hade rubriken 4-0 till Norge. Jag tycker att det är löjligt att jämföra Sverige med Norge. Vi tävlar i olika divisioner. Norge vann medaljligan i Salt Lake City, Sverige har inte tagit ett enda guld i vinter-OS sedan norrmännen själva arrangerade de fantastiska spelen i Lillehammer. Norge är bra i nästan alla grenar förutom ishockey och bob/rodel/skeleton (vad är det förresten för sjuk gren, i 100 knyck nedför ett isigt betongrör med huvudet först! Av alla grenar är det nog mitt sista val, kanske i konkurrens med tvåmannarodel. Två vuxna män i latexdräkt på varandra på en pulka i 100 knyck, nästan lika sjukt.). Sverige är en B-nation till och med i längdskidåkning och vi ska inte prata om backhoppning och nordisk kombination.

This entry was posted in General, Sport. Bookmark the permalink.

7 Responses to OS äntligen igång

 1. C M Lewan says:

  Vi får väl räkna medaljerna till Öresundsregionen sen för att visa att vi är gränsöverskridande också. Inte bara gamla trötta nationalstater som räknas. 🙂

  F ö gillar jag bättre “Torino” är “Turin”. Turin känns mer konstruerat. Men visst, det är ju ingen ovanlighet med specifikt svenska namn på utländska platser (här är det kanske t ex tyska också, vet inte). Själv gillar jag mest den norska traditionen där utländska namn behåller sina former: Nederland, Ellas, Roma m m.

 2. site admin says:

  Vi kan nog säga noll från första början om vi ska räkna Öresundsregionens medaljer i vinter-OS. Möjligtvis danska damcurlinglaget kan ta medalj, men det känns inte sannolikt.

  Sedan finns det några skånska tjejer i damishockeyn och några skånska killar (bröderna Jönsson) herrishockeyn, men det blir ändå svårt att räkna det som “Öresundsmedaljer”.

  Någon som känner till om Öresundsregionen har fler chanser?

 3. Överhuvudtaget är det tveksamt om territorier skall spela någon större roll i sportsliga sammanhang. OS uppgift har ju ända från sent 1800-tal varit att odla den positiva bilden av de s k nationalstaterna. Sovjet 1980, USA 1984 och Tyskland 1936.

  Sveriges regering lägger ut pengar på elitidrottarna, och ser det som en investering för att stärka samhörighetskänslan – att vi alla skulle vara svenskar – hos invånarna.

  Varför kan inte idrottarna och lagen bara representera sig själv?

  Inte mycket som ändrats sedan 1936 här inte.

 4. site admin says:

  Jag tror att hela tanken med OS, VM och liknande skulle försvinna om idrottarna bara skulle representera sig själva. Varför skulle det då vara intressantare för publiken om den ena eller andra tävlanden vann?

  Jag tycker att det är självklart att vi har och ska ha landslag i fotboll, ishockey och andra lagsporter, och lika självklart är det att Anja Pärson tar medalj för Sverige (och för sig själv såklart). När hon tävlar i världscupen så tävlar hon för sig själv, men när hon tävlar i OS så är det dessutom för svenska landslaget. Det är det som gör OS så speciellt.

 5. C M Lewan says:

  De sporter där idrottare tävlar bara för sig själva är väl lika intressanta som de där de tränar för ett land, kan jag tycka. Vi intresserar oss för idrottsmän för att vi lär känna deras prestationer och privatliv. Det speciella med OS är ju i vilket fall helt enkelt att det är den största tävlingen inom många idrotter. Alla idrottsmän drömmer om att någon gång få ett OS-guld. Det räcker långt för ett renodlat individ-OS, t o m hela vägen, tycker jag. Alltså oavsett dagens statsfokusering inom OS.

  Det största poängen med indelningen i länder i OS är egentligen medaljtabellen, för den fyller ju någon sorts funktion, men den är å andra sidan så superklantigt beräknad, där 1 guld räknas som viktigare än 10 silver. Så det förstör i vilket fall det syftet. Kunde man komma överens om någon sorts viktning på medaljerna, skulle det vara en annan sak.

  Min favoritsport är cykling, framför allt för jag tycker taktiken är så sanslöst komplicerat spännande. Men också för att att lagen är oberoende av stater. Få sporter består av lag, men där lagen har så lite med länder att göra. Cykling är ett undantag. Det är så befriande europeiskt/internationellt. Att man sen blir färgad av de danska kommmentorernas intresse för danska cyklister är en annan sak. 🙂

 6. C M Lewan says:

  När jag i onsdags var i Köpenhamn och som vanligt dansade salsa läste jag på tåget i MetroXpress att de danska curlingdamerna kallades “Danmarks eneste OL-medaljehåb”. Så du verkar ha rätt där, Johan. De fem spelar f ö alla i själländska lag, Hvidovre och Tårnby.

  Nu har laget spelat fem matcher och bara vunnit två. Ska det bli avancemang måste tre av de återstående fyra vinnas. Vi vann över Japan, men förlorade mot Schweiz idag. Nu återstår Sverige, Ryssland, Norge och Kanada. Vinst mot Sverige på lördag är nog i praktiken nödvändigt om vi Öresundare ska få några medaljer.

 7. site admin says:

  Det är klart att individer först och främst tävlar för sig själva, eller för sitt lag i lagsporter. Men varför hoppades jag ikväll att lag Anette Norberg skulle slå USA i curling? Jag vet ingenting om Anette Norberg eller någon av de andra i laget, jag håller givetvis på dem för att jag vill att Sverige ska vinna.

  Jag gladdes häromdagen över Jesper Björnlunds femteplats i puckelpist. Han hade jag inte ens hört talats om före OS. Han är från Kiruna, dvs längre från Lund än alla andra tävlande från Europa. Men givetvis gläds jag åt framgången för att han är svensk.

  Håller med om att det känns lite konstigt att Sverige med 2 guld, 1 silver och 1 brons är före Norge i medaljligan som har 1 guld, 6 silver och 6 brons. Men å andra sidan, vem kommer ihåg en tvåa? Men de som vinner OS-guld är ihågkomna för all framtid.

  Sedan är det intressant att du nämner cykel, det är ju en av de mest lagbundna sporter som finns. Ingen, inte ens Lance Armstrong har chans att vinna en stor tävling utan sitt lag. Visst är det så i de stora etapploppen att länderna är helt oviktiga, men de kör minst lika mycket för sitt stall som för sig själva. Och även inom cykelsporten är VM och OS viktigt. Ingen cyklist klarar sig själv där (i linjeloppet, i tempo är det givetvis skillnad), har man inte bra landslagsryttare med sig så kan man glömma guldet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.