SVT:s behandling av fotbolls-EM för damer

Det är skönt med bloggen. Det är bara att hoppa från det ena ämnet till det andra och idag kan jag inte hålla mig ifrån ämnet sport längre. Jag är nästan sjukligt sportintresserad (frågar ni min fru så tar hon bort “nästan”). Men när jag nu skriver om sport för första gången så handlar det faktiskt inte om svenska mästarna Malmö FF eller ens om den fantastiska Annika Sörenstam som jag följde på SVT24 igår, utan om hur SVT behandlar Europamästerskapen i fotboll för damer.

Hade det varit fotbolls-EM för herrar så hade “Fotbollskväll” varit fyllt med en enda sak, EM. Men när det nu är fotbolls-EM för damer så är det ett inslag i mängden. VM-kvalet för herrar fick betydligt större utrymme liksom förberedelserna inför herrarnas träningsmatch mot Norge. Markus Rosenbergs övergång till Ajax, som ger härliga slantar till MFF, och den eventuella ersättare Fredrik Berglund fick också gott om utrymme.

“Fotbollskväll” har dessutom en fast krönikör från England där EM för damer just nu spelas. Tror ni att han pratar om damerna? Nej, inte alls. Han väljer att prata om Fredrik Ljungbergs storhet och vilka reklamkontrakt han har. Hade det inte varit lite mer intressant att höra om hur fotbolls-EM diskuteras i arrangörslandet England? Även om det hade handlat om vilket ointresse det är, vilket jag inte tror det är eftersom det var 30 000 åskådare på Englands premiärmatch mot Finland igår, så är det obegripligt att det kan vara intressantare med Ljungbergs kalsongkontrakt.

Anledningen tror jag faktiskt inte huvudsakligen är att SVT prioriterar herridrott före damidrott, utan för att det är TV4 som har sändningsrättigheterna till hela dam-EM. Men frågan är om vårt statliga TV-bolag ska välja att prioritera ner rapporteringen från ett stort mästerskap för att inte göra reklam och höja tittarsiffrorna för TV4. Mitt svar är givetvis nej. SVT ska bedöma nyhetsvärdet och inte sätta den egna kanalens intresse i första hand. Hade SVT vågat göra samma nedprioritering om fotbolls-EM för herrar hade sänts av enbart TV4? Knappast!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to SVT:s behandling av fotbolls-EM för damer

  1. Sandra says:

    Tycker inte jag han förstå att damfotbollen dragit igång förrän det tar slut nu. Tack & hej liksom. På en räkmacka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.