TV-debatt om 6 juni som allmän helgdag

Igår fredag var jag med i SVT 24: s program Studio 24 och debatterade den 6 juni som allmän helgdag. Här på SVT 24:s hemsida finns inslaget, det är ca 10 minuter långt och börjar ca 10 minuter in i sändningen. Klicka på se senaste programmet eller om du tittar efter helgen på fredagens sändning.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to TV-debatt om 6 juni som allmän helgdag

 1. David says:

  Såg debatten, och även om jag generellt inte håller med dig i sak, och inte heller är skåning, framförde du vissa relevanta poänger.
  Undrar dock varför du hela tiden refererade till “Gustaf Vasas kröning” som en händelse som skulle ha inträffat den 6 juni. Likaså hänvisade du till 1523 som ett årtal för denna kröning. Mig veterligt är inget av detta sant, Gustaf Vasa kröntes väl 1528, i januari…?
  Vad menade du egentligen, och hur viktigt är det att ha koll på sin fakta om man ska debattera? Må så vara att inte heller din motdebattör, eller programledaren, var mer allmänbildade än du, men ändå…

 2. site admin says:

  Det är möjligt att du har rätt, jag har inte tänkt på att dagen då Vasa kröntes inte behöver betyda precis samma sak som dagen då han valdes som kung. Att Vasa “valdes” till Sveriges kung 6 juni 1523 är jag tämligen säker på. Har jag fel skäms jag inte över det, för då är det även fel i regeringens proposition med förslaget att 6 juni skulle bli allmän helgdag och det har jag svårt att tro.

 3. Peter Bondra says:

  Vi svenskar har inte den sedan att fira nationaldagen så varför ska vi börja med den nu, att fira Gustav Vasa är som att fira av Sadam Hussein med tanke på Vasas historia

Leave a Reply

Your email address will not be published.