Riksdagsveckobrev v. 21-22

Hej! Först av allt vill jag tacka för förtroendet att få stå på första plats på riksdagslistan i södra valkretsen. I lördags var det nomineringsstämmor på fyra olika platser samtidigt och listorna för södra, västra, norra och östra samt Malmö fastställdes. Vi i södra valkretsen var i Börringe bygdegård mellan Svedala och Skurup. Det var inte någon speciellt välbesökt stämma och det blev inte heller någon större spänning. Vi klarade av att fastställa samtliga 27 namn på listan utan en enda votering på under en timme. Givetvis känns det skönt att känna förtroendet från en enig stämma. Hur topp-5 på de olika listorna blev har några tidningar skrivit om, men vill ni se hur hela listorna ser ut så finns de på Centerpartiet Skånes hemsida www.centerpartiet.se/skane.

Tidigare i veckan var det dags för den mycket omtalade upphovsrättsdebatten i riksdagen. Ni kanske reagerar för att jag skriver mycket omtalad eftersom ni förmodligen knappast alls läst något i tidningarna om den. En journalist från Svenska Dagbladet berättade att han hade fått kämpa för att få redaktionsledningen att förstå att den nya upphovsrättslagstiftningen är en jättefråga för hundratusentals svenskar och att han därför skulle få följa frågan närmre. Lika het som frågan varit för ungdomar och läsare av datatidningar har frågan varit iskall för ”den normala läsaren” och därmed för redaktionsledningarna.

Upphovsrätt

Centerpartiet var det enda partiet i lagutskottet som reserverade sig mot den nya upphovsrättslagen som bl.a. innebär att det blir olagligt att ladda ner musik från Internet för privat bruk och att det införs högre s.k. kassettersättningar. I kammaren röstade även miljöpartiet för vårt förslag, men övriga röstade genom lagförslaget.

Jag har fått enormt många kommentarer på bloggen, mail och telefon om upphovsrätten. Helt klart personligt rekord. Nästan alla har varit positiva även om det också kommit negativa och mycket negativa kommentarer.

På onsdagsmorgonen före debatten hade jag en presskonferens tillsammans med Jens Nylander som skapat företaget Jens of Sweden och är Sveriges största försäljare av mp3-spelare. Vi fick stort genomslag i datapressen, för er som liksom jag inte är inne i den världen speciellt mycket så kan jag berätta att det finns dagliga datatidningar som t.ex. Computer Sweden, medan endast Svenska Dagbladet kom av de vanliga tidningarna. Jag hade trott på större uppmärksamhet men ännu en gång visade det sig att media inte ansåg att denna fråga har ett allmänintresse trots hundratusentals intresserade.

Själva debatten gick bra men blev lite märklig ändå. Jag hade använt ett lite konstigt arbetssätt inför debatten och mailat frågor redan kvällen före till socialdemokraternas debattör Hillevi Larsson. Det var så att jag på min blogg efterfrågat frågor som bloggläsarna ville ha svar på i debatten. Jag fick väldigt många och plockade ut 10 frågor. Dessa mailade jag till Hillevi Larsson vid kl. 18 på kvällen före. Det är så att vi kan anmäla talartid fram till kl. 17 kvällen före och därefter kan man se hur talarlistan ser ut på vårt intranät. Jag hade försökt fråga Hillevi i förväg om det var hon som skulle ta debatten för sossarna eller om Bodström skulle komma, men hon ville inte svara på det av någon anledning.

Hur som helst, jag hade mailat frågorna och i debatten berättade jag detta och att jag nu förväntade mig svar. Men icke, Hillevi Larsson påstod att hon inte läst sin mail och därför inte kunde svara på frågorna. Jag vet att hon öppnat mailet så det är helt klart att hon drog till med en halvsanning eller ren lögn för att slippa svara på svåra frågor om vad den nya lagen kommer att innebära i praktiken. Tråkigt, men jag gjorde ingen stor historia av det utan ville debattera själva sakfrågan istället. Vänsterpartisten Tasso Stafilidis försökte att besvara frågor i debatten, men socialdemokraterna var helt ointresserade att faktiskt klargöra frågor som människor oroar sig för.

Mediautfall

Medieföretaget Agent 25 gör med jämna mellanrum en sammanställning över hur mycket olika politiker synts i media. Bilden är inte alldeles rättvisande eftersom enbart tidningar som finns på nätet räknas. Listan visar att Maud Olofsson är en överlägsen vinnare. Visserligen är inte Göran Persson medräknad, men Reinfeldt, Leijonborg, Nuder, Ohly och de andra får se sig klart besegrade.

För egen del hamnar jag på en delad femte plats i Skåne. Av någon anledning räknas inte Malmö med i Skåne, men skulle de göra det så hamnar jag på delad sjätte plats istället. 43 riksdagsledamöter och ett statsråd, Morgan Johansson från Lund, finns med på listan. Klar vinnare är Kent Härstedt som fått stor uppmärksamhet när han utrett alkoholinförseln. Morgan Johansson är tvåa och Peter Althin trea. Men Althin har förmodligen en mycket stor andel av sin medieuppmärksamhet som advokat och inte som politiker. Jag är ganska nöjd med min placering och antalet ”träffar” på mig har ökat från 24 första kvartalet 04 till 44 första kvartalet 05.

I förra veckobrevet skrev jag att Skånska Dagbladet inte finns på nätet. Men i all hemlighet, ingenting nämndes ens på bolagsstämman, har en webbplats som åtminstone innehåller en del av tidningens nyheter öppnats. Webbplatsen har en riktigt bra funktion som jag kommer att använda ofta, alla sportresultat. Är ni nyfikna på hur det går för Klasaröd i division sju så finns tabellen på Skånskans hemsida, www.skd.se.

Mer som hänt

Förra torsdagen deltog jag i en debatt om rättssäkerheten i säkerhetsärenden som Svenska Helsingforskommittén anordnade. Det handlade mest om de båda egyptierna som avvisades från Bromma flygplats 2001.

Vi har haft flera möten med alliansarbetsgruppen och i nästa vecka ska vi presentera en rapport. Arbetet går bra, vi har lätt att komma överens om det mesta.

Det har varit en träff med tibetaner inför resan till Tibet i augusti/september, jag har haft besök av Västernorrlands polisstyrelses borgerliga grupp, det har varit Riksåklagarens rådgivande nämnd och vi har bl.a. haft kommittéavslutning med femkamp på Gröna Lund.

Kommande

Redan i eftermiddag ska jag vara med i TV. Det är i SVT24: s Studio 24 som jag ska vara med och diskutera 6 juni som helgdag. Jag var en av få borgerliga riksdagsledamöter som röstade mot 6 juni som helgdag. Anledningen är att jag inte tycker det finns någon anledning att fira Gustav Vasas kröning den 6 juni 1523. För det första så var Skåne inte ens en del av Sverige då, detsamma gäller Blekinge, Halland, Bohuslän, Jämtland och Gotland, och för det andra så slog han ihjäl våra skånska förfäder. Bland annat lät han avrätta skånska frihetskämpar på Stortorget i Malmö. Jag tror att programmet sänds 17:30 ikväll på SVT24.

Nästa vecka är ganska lugn men sedan är det full fart sista veckan före riksdagens stämmouppehåll. Återkommer med åtminstone ett veckobrev till före sommaren.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.