Det finns ingen anledning att fira Gustav Vasa!

(Insändare som jag skrivit för publicering i skånska tidningar på måndag den 6 juni.)

Idag är det den 6 juni och för första gången är Sveriges nationaldag en helgdag. Många är glada, kanske framförallt över att få vara lediga från skola och jobb, och en del tänker fira dagen. Frågan är dock vad som firas på nationaldagen den 6 juni. Svaret är en tyrann som lät avrätta våra förfäder.

Den 6 juni firas som nationaldag i Sverige med anledning av att Gustav Eriksson Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523. Jag kan förstå att Gustav Vasa har varit en viktig historisk person i vissa delar av Sverige, men som skåningar har vi ingen anledning att fira Gustav Vasas kröning. Gustav Vasa låg i ständiga krig med Danmark, det Danmark som Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän tillhörde till 1658. Det vill säga i 135 år efter den dag som vi nu förväntas fira genom en allmän helgdag. Nästa fråga är om det överhuvudtaget finns någon anledning att fira Gustav Vasa. Han har ofta framställts som en omtänksam landsfader. Sanningen är snarare att han var en tyrann, bokbålsarrangör och klosterbrännare som genom att mörda upprorsmakare och oppositionella grundade den svenska enhetsstaten.

Gustav Vasa lät bland annat avrätta skånska frihetskämpar på Stortorget i Malmö och det är inte rimligt att svenska staten tvingar skåningar och andra att fira denna tyrann genom en allmän helgdag. Därför röstade jag mot att göra nationaldagen den 6 juni till allmän helgdag när frågan behandlades i riksdagen.

Jag är inte principiellt motståndare till att nationaldagen är en allmän helgdag, men däremot tycker jag att den 6 juni är helt fel som svensk nationaldag. Sverige har ingen befrielsehistoria att fira såsom t.ex. Norge, USA och Frankrike. Tvärtom hyllar vi en tid då Sverige var en imperialistisk krigsnation. Detta är inget som bör hyllas. Istället bör vi hylla folkets frihet och demokrati, t.ex. genom att göra den 24 maj till ny nationaldag. Dagen då vi 1919 fick en allmän och lika rösträtt.

This entry was posted in General, Insändare. Bookmark the permalink.

35 Responses to Det finns ingen anledning att fira Gustav Vasa!

 1. Johan,

  Du har helt raett i att 6 juni aer aat pipan. Gustav Vasa var en bov av vaersta sorten. Dessutom aeger han aktualitet aen i dag, eftersom han representerar boerjan paa det saemsta i Sverige, naemligen den korrumperande centralism som kaennetecknar denna stat.

  Det glaedjer mig daerfoer att du foer fram starka synpunkter paa detta.

  Men jag foerundras oever hur oevriga centerpartister saa blaaoegt drivit paa foer att goera 6:e juni till helgdag, och inte minst, oever att centerpartiets aarliga fest skaa gaa av stapeln i Nordiska muséet, vars tvaa huvudprydnader aer jaettestatyer av Gustav Vasa och Karl X Gustav – den senare kaend foer att ha eroevrat din hembygd – Skaane.

 2. site admin says:

  Jag tror att historiekunskaperna är dåliga generellt i landet och säkert även inom Centerpartiet. För min del blir det ingen stämmofest på Nordiska muséet (anledningen är i och för sig inte vilka statyer som står utanför) utan grillning med några vänner istället.

 3. Du har rätt i att det inte finns någon större anledning att fira Gustav Vasa, även om han samlade det dåtida Sverige. Däremot skadar det inte att vi firar Sverige, på många sätt ett fantastiskt land – även om vi som representerar “nyligen” införlivade delar som Skåne och Jämtland/Härjedalen.

  Vi kan ju också i stället välja att fira 1809 års regeringsform, en på flera sätt progressiv konstitution för sin tid.

  Själv tänker jag fira Nationaldagen i Valsjöbyn på gränsen till norska Tröndelag. Där samlas jämtar och trönder för att fira att vi är bra grannar som vill samarbeta mera och stärka de gamla öst-västförbindelserna i Mittskandinavien. Firandet i Valsjöbyn är en kombination av Sveriges Nationaldag och hundraårsmarkeringen av den fredliga unionsupplösningen Sverige-Norge. (På tisdag, 7 juni, är det exakt 100 år sedan stortinget avsatte Oscar II som Norges kung.

 4. Anonymous says:

  Det du som “snapphane”:-) lätt glömmer är att valet av Gustav symboliserar den slutgiltiga svenska frigörelsen från “den stygga dansken” med benäget bistånd av Lübeckarna.
  Att mäta honom med dagens måttstock och kalla honom “tyrann” är endast löjeväckande.
  Din stora idol KristianII (“den gode” i Danmark, “tyrann” i Sverige) är väl ett gott exempel på detta (tom “dansken” tröttnade till slut på honom och skickade iväg honom på “länsen”).Ett fridfullt 6:e juni tillönskas eder alla.

 5. Anonymous says:

  Sveriges nationaldag firas även pga att vi den 6 juni antog 1809års regeringsform vilket gav svenskarna våra medborgerliga fri- och rättigheter. Så varför inte istället fira att denna dag för 94år sedan fick vi tryck-, yttrande- och religionsfrihet!

 6. site admin says:

  Att du kallar Sveriges ockupation av Skåne som en “frigörelse från dansken” är ett tydligt bevis på att vinnaren skriver historien. Även om jag inte har haft någon chans att fråga dem kan jag försäkra dig om att mina förfäder ville förbli danskar och inte tvingas in i svearnas rike.

  Visst känner jag till att 1809 års regeringsform antogs den 6 juni. Det går dock inte att komma ifrån att när vi i riksdagen hade att ta ställning till regeringens proposition om att göra den 6 juni till allmän helgdag, så var det första och starkaste skälet i propen för den 6 juni just Gustav Vasas kröning.

 7. Marcus says:

  Men om dina förfäder inte ville bli svenskar så skulle dom väl knappast stannat kvar, likaså om hern själv hellre vill vara dansk så går det alltid att flytta över sundet till släktingarna. Detta kommer från en halvdansk så tro inte att jag hatar danskar, bara trött på martyrmentaliteten hos många skåningar när det kommer till Gustav Wasa. Själv har man släkt som stred med Dacke i småland mot “tyranen”, gör mig inte till mindre svensk eller tar bort min vilja att fira Svergie som nation.

 8. Göran Reimers says:

  Nej,nej Johan “lelle”. Skåneland var ej ockuperat 6juni 1523, men vi blev då av med den danska överhögheten, att sedan “de danske” under följande århundranden av krig mellan “broderländerna” varit misslyckade härförare och förlorat större delen av sitt rike hör tyvärr liksom till “spelets regler”.Att du sedan diskuterar historia lika förvirrat som ditt partis energipolitik
  är en helt annan historia:-)
  Fridfull 6:e juni

 9. Clas says:

  Kompletterade ditt inlägg med en artikel i min egna blog på http://blog.barktunga.net/
  Kan inte göra annat än att hålla med dig.
  Åtminstone kring Gustav Vasa
  /Clas

 10. Ilan Sadé says:

  Några synpunkter från en som lite smått demonstrativt arbetar den 6:e juni.

  Nationalstater och nationalism är ett relativt modernt fenomen, därför brukar nationaldagar instiftas för att högtidlighålla händelser i modern tid (d v s 1700-tal och framåt). Att tala om det “svenska folket” och “danska folket” år 1523 är en riktigt rälig anakronism. Man bör över lag akta sig för att göra krigarkungar folkliga post mortem, oavsett var de huserade.

  Sen detta med 1809 års regeringsform. Som om det vore en slump att den antogs just den 6:e juni. Allt går ju tillbaka till Vasa.

  Jag betackar mig för försöken att uppifrån få in oss alla i samma fålla och förbehåller mig rätten att fortsätta arbeta. För övrigt stärkte jag mig för att kunna härda ut denna dag med ett trevligt Köpenhamnsbesök i lördags.

  Ha det så bra, vad ni än gör, var ni än är.

  Ilan Sadé
  Lund

 11. site admin says:

  Marcus, det var nog inte så enkelt att “inte stanna kvar”. Människor på den tiden rörde sig knappast så långt bort under ett helt liv som många av oss idag gör på en dag.

  Jag är också stolt över att vara svensk. I första hand är jag stolt över att vara den jag är (utan geografisk identitet), i andra hand är jag stolt över att vara skåning och i tredje hand stolt över att vara svensk. Men jag kan lova dig att jag sitter och skriker och hejar när Sverige spelar landskamp.

  Man kanske kan kalla det för “martyrmentalitet”, men skulle ett land ta över en del av ett annat land idag och fullkomligt kväva det gamla språket och kulturen så skulle hela världen protestera. Sveriges försvenskning av Skåne var grym och hänsynslös. Men detta går givetvis inte att läsa om i svenska historieböcker. Vinnaren skriver historien…

  Göran, jag har inte påstått att Skåneland var ockuperat av Sverige 6 juni 1523. Men däremot hävdar jag att det som hände efter 1658 var en ockupation.

  Jag lider inte det minsta av att Skåne nu tillhör Sverige istället för Danmark. Tvärtom. Men jag önskar att Sverige inser att det finns annat än Stockholm.

 12. björn segerberg says:

  en sak jag bara vill klargöra för alla som hela tiden gnäller på alla kungar vi haft för dom har krigat o erövrat genom alla åren, tänk lite! hur hade sverige sett ut om vi inte hade haft dom?? jo vi hade inte haft något sverige över huvudtaget, om gustav II adolf inte gått ut i 30åriga kriget? chansen att vi hade vart katoliker igen är ju väldigt stor, om karl X inte hade gått över isen? så sluta gnäll på krigar kungar, och läs på lite istället. o ni som sitter o försvara danskara? läs lite om valdemar atterdag tex… fira nationaldagen med huvudet högt, och tänk på att vi lever i ett av de bästa länderna i världen, kommentera mej gjärna

 13. site admin says:

  Jag är inte den som klagar på hur olika kungar genom historien varit ute och krigat i Sveriges namn. Vi som lever på 2000-talet kan inte föreställa oss vad som låg bakom olika beslut och överväganden för snart 500 år sedan.

  Men detta hindrar inte mig från att tycka det vore bättre att Sverige firade en dag och en händelse som hela Sverige kan fira. När Gustav Vasa valdes som kung 6 juni 1523 var inte Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Jämtland och Gotland ens en del av Sverige. Varför ska vi skåningar, jämtar och gutar fira en dag och en händelse som vi inte har med att göra?

  Dessutom kan jag inte tycka att Gustav Vasa är en lämplig person att fira eftersom han inte bara krigade, han lät dessutom avrätta människor, han ordnade bokbål och brände kloster.

  Vore det inte bättre att fira den 24 maj som minne av att vi fick allmän och lika rösträtt i hela Sverige 24 maj 1919?

 14. Det är nyttigt att ibland påminnas om att historien kan ses från olika synvinklar, att den historia vi lär oss i skolan inte är den enda möjliga historieskrivningen. Därför var det intressant att läsa din text. Gott så.

  Sedan kan jag tycka att det finns bättre sätt att använda energin än att försöka ändra datum för nationaldagen till 24 maj.

  Den som firar Gustav Vasas kröning gör det säkert under påverkan av grundskolans historia och Carl Larssons berömda målning. Själv lägger jag hela vikten vid de rättigheter som infördes 1809.

  Jag tror att du och andra kan göra en betydande insats för att ge nationaldagen en annan och bättre betydelse. Nästa år föreslår jag att du skriver en insändare om betydlesen av 1809 års reform, och om hur vi kan välja att fylla vårt firande av nationaldagen för att bättre uppmärksamma detta.

  Antar du utmaningen?

 15. site admin says:

  Även jag tycker att 1809 års regeringsform var ett stort steg mot ett mer demokratiskt Sverige. Men vi kan inte blunda för att 6 juni började firas som “Gustav Vasas dag”, därefter blev det svenska flaggans dag och på 80-talet blev det Sveriges nationaldag.

  Till hösten när det åter är allmän motionsperiod i riksdagen kommer jag att motionera om att ändra nationaldagen till den 24 maj.

 16. Mikael says:

  Det har inte slagit någon att vi kanske inte firar Gustav Vasa som person utan istället den enighet som hans kröning medförde?

  fö. tycker jag inte att det finns någon specifik dag som är tillräckligt mycket viktigare än alla andra, det viktiga är att vi har någon dag att fira Sverige som faktiskt är ett underbart land.

  //Mikael i Tokyo, Japan

 17. Knut Knutsson says:

  Hej!
  Vilka skånska frihetskämpar lät Gustav Eriksson Vasa avrätta på Malmö Stortorg?
  Med vilken lag skedde det?
  Jag har inte hört talas om detta.
  Var vänlig sprid ljus över dessa avrättningar.
  M.v.h. Knut

 18. site admin says:

  Hej Knut, jag kan inte svara på vilka personer som avrättades. Tveksamt om det är dokumenterat. Kan inte heller svara på med vilken lag avrättningarna skedde, jag är inte förvånad om det fanns laglig grund för det.

  I Lars-Olof Larssons bok “Gustav Vasa – landsfader eller tyrann” kan du läsa mer om vem det egentligen det är som vi firar den 6 juni.

 19. Knut Knutsson says:

  Hej igen!
  Kan du ange källorna till din uppgift om att Gustav Vasa lät avrätta skånska frihetskämpar på Stortorget i Malmö?
  Innan du svarar kan jag påminna om följande fakta:
  A. Stortorget i Malmö fanns ej ännu 1523.
  B. Gustav Vasa var ej kung över Skåne:
  C. Skåne var en del av Danmark.

 20. site admin says:

  Att Gustav Vasa inte var kung över Skåne är jag alldeles på det klara med, det är just därför jag skrivit motionen.

  Jag letade fram all möjligt fakta till beslutet om 6 juni som helgdag. Det var i oktober förra året. Jag måste medge att jag inte hittar samma fakta nu ett år senare och jag skrev inte upp var jag hittade det. Tror att det var en recension av Lars-Olof Larssons bok som jag skrev om tidigare, men jag är inte säker.

  Är det fel så ber jag om ursäkt för detta.

 21. Knut Knutsson says:

  Hej igen!
  Om du skriver att Gustav Vasa inte var kung över Skåne hur kommer det sig då att han lät avrätta skånska frihetskämpar på Malmö Stortorg? Vad skriver Lars-Olof Larsson?
  Tacksam för svar. Knut

 22. site admin says:

  Jag har inte läst hela Lars-Olof Larssons bok, utan enbart sammanfattningar som jag hittat på nätet. När jag får tid ska jag köpa och läsa boken.

  Gustav Vasa var i Malmö 1524, om det var då som avrättningarna skedde vet jag inte.

  Som jag tidigare sagt, jag beklagar att jag inte skrev upp mina källor när jag letade information för ett år sedan.

 23. Tycker att den utmärkta idén med 24 maj som nationaldag förtjänar en bättre lansering än att som här blandas ihop med just skånsk historia.

 24. Classe says:

  Härligt att se våra folkvalda använda sin tid åt att studera gamla kungar och vilka de “kanske” avrättade (Viktiga frågor!!). Källhänvisningar verkar ju vara allt annat än väl underbyggda, verkar lite vagt att bygga sina resonemang på en bokrecension, en bok skriven 500 år tidigare och då av en författare som sätter sin prägel på boken (Den objektiva? knappast). Säger inget annat än att det är fel att avrätta människor, men det verkar för mig som det finns få stater som från grunden formats med en humanistiskt inställd härskare. Frihetskämpe för dig, terrorist för någon annan, väldigt subjektiva värderingar.

  Verkar vara väldigt gamla kyrkböcker bevarade i skåne, början av 1500-talet är tidigt, där du säger att dina förfäder bodde (Ärkebiskop Abraham Angermannus gav år 1596 prästerna i Linköpings stift i uppdrag att föra kyrkböcker, Skåne var tydligen tidigare)

 25. site admin says:

  Men Classe, du svarar inte på varför Gustav Vasa ska firas med en nationaldag, och du svarar framförallt inte på varför skåningar, blekingar, jämtar och andra som inte tillhörde Sverige när Vasa styrde landet ska fira honom.

 26. Classe says:

  Vad jag vet så är ju faktiskt det inget tvång att gå ut med svenska flaggor och fira, vare sig du är skåning eller eller dalmas. Vad jag vet, så var faktiskt ingen i detta land i livet när Gustav Vasas styrde, att just deras landskap då tillhörde en annan statsmakt, visst. Men det gör ju dem ju inte till danskar eller norrmän idag, för att deras förfäder var det för 400 år sedan. Förövrigt så är ju faktiskt gränser bara påhittade linjer på kartor.

 27. site admin says:

  Bevare mig väl för ett tvång att fira nationaldagen. Men oavsett om jag aktivt firar eller inte så är det en “röd dag” även för mig. Sedan tycker jag din bristande respekt för historien är beklaglig. Självklart har det betydelse för mig att mina släktingar bott i Skåne i så många generationer som det går att veta. Så sent som idag har jag upplevt de stora traditionsskillnaderna mellan Skåne och Stockholm när jag och min fru haft både mina (alltid bott i Skåne) och hennes föräldrar (uppväxta i Stockholm respektive USA) på julmiddag.

  Ge mig en anledning till att fira Gustav Vasas kröning. Om vi nu inte ska bry oss om historien verkar det exeptionellt dumt att fira något som hände för 483 år sedan.

 28. Classe says:

  Man kan ju faktiskt tycka vad man vill om Gustav Vasa. Men ibland är det svårt att bortse från fakta, han stärkte statens makt genemot kyrkan (genom att gå från den katolska läran, detta gav staten (dvs. Gustav V) egendomar och medel för att kunna styra landet Sverige, slå ner uppror och ena riket. På viket sätt detta skede på var ju givetvis allt från humanistiskt, men humansisk kan man väl knappast beskylla vare sig den katolska eller protestantiska kyrkan att vara (religion har ju faktiskt allt för många krig och oskyldigas liv på sitt samvete)?

  För at svara på din fråga så ska man ju givetvis bry sig om historien, även om man kan tro att dagens politiker allt för sällan gör det ;). Det är ju nämnligen dumt att inte lära sig av misstag redan begågna av någon annan.

  Vad jag vill komma fram till är att även om inte Gustav Vasa ritade dagens karta, så planterade han fröet, som på gott och ont har blivit till dagens Sverige. Detta tycker jag är något som är värt att fira.

 29. Christofer Psilander says:

  Så löjligt. Skåne har varit svenskt i hundratals år. Du är väl assimilerad så det räcker? Upp med flaggan på sjätte juni och stäm upp i nationalsången!

 30. Visst har Skåne tillhört Sverige i hundratals år, exakt i 352 år för att vara exakt. Men varför ska vi då fira att en kung kröntes för 487 år sedan?

  Jag firar gärna Sveriges nationaldag, men låt det vara en dag då alla svenskar har anledning att fira.

 31. Knut Knutsson says:

  Nå, när avrättades dessa frihetskämpar? Du har haft snart fem år att ta reda på det.
  Knut

 32. Knut, du är en envis en, vilket kan vara bra. Jag har inte ägnat fem år åt denna fråga, jag lovar. Men oavsett om den detalj i mitt resonemang som du hängt upp dig på är korrekt eller inte så kvarstår frågan varför vi ska fira nationaldagen för att hedra en kungs kröning när han inte ens var kung över hela nuvarande Sverige. Det är den intresssanta frågan som jag har väckt. Tänkt om alla andra politiska förslag som jag har lagt fram fått så här mycket uppmärksamhet många år efteråt, fantastiskt egentligen.

 33. Knut Knutsson says:

  Jag tycker att det är dags att ta reda på när dessa frihetskämpar blev avrättade.. Jag sitter hela dagar i sträck o grubblar på denna fråga, jag har t.o.m. åkt runt skåne och upp till Stockholm för att ta reda på detta påstående. Tycker att vi ska mötas upp och diskutera om detta, kanske ska vi ta en romantisk middag?

 34. Vilket tråkigt liv du verkar ha. Läs mina tidigare svar inkl ursäkten om det jag har skrivit är fel.

 35. Knut Knutsson says:

  Kommentaren av 2/11 2011 är inte min.
  I övrigt kvarstår mina frågor som jag ej fått korrekta svar på.

Leave a Reply

Your email address will not be published.