Svar på Ingvar Svenssons insändare i SkD den 13 maj

Ingvar Svensson har rätt i att det givetvis finns brist på jobb, såväl i Skåne som i Sverige i stort. Annars hade vi självklart haft en mycket lägre arbetslöshet än vad vi har. Framförallt beror bristen på jobb på att för få företag startas och att befintliga små och medelstora företag allt för ofta in kan och vågar anställa trots att det finns ett behov i företaget av mer arbetskraft. Många arbeten ”försvinner” också genom att befintlig personal måste arbeta mer istället för nyanställningar. Ansvaret för detta har den socialdemokratiska regeringen som inte vill göra det enklare och billigare att nyanställa.

Men jag hävdar också att det finns de som fuskar med A-kassan och andra bidragssystem. Det finns personer som väljer att vara arbetslösa och få A-kassa samtidigt som de svartjobbar. Byggbranschen är med stor sannolikhet en av de branscher där det utförs mest arbete svart. Finns det någon person i vårt land som inte känner till detta? Till och med speciell lagstiftning har tagits till genom det s.k. ROT-avdraget för att minska svartarbetet inom byggbranschen.

Jag tror att Ingvar Svensson gör ett misstag om han tror att alla lediga jobb finns på Eniros jobbsida. Det bör ställas högre krav på arbetssökning än så. Som ett exempel på hur enkelt det kan vara att få jobb i byggbranschen är att en släkting för någon vecka sedan fick jobb på ett stort byggföretag i Malmö trots att han inte har någon som helst utbildning för det. Han har tidigare sommarjobbat på företaget och nu ringde han och frågade om de hade nytta av honom fram till studierna börjar igen efter sommaren. De hade jobb till honom, och det var inte något utannonserat jobb.

Jag skulle aldrig få för mig att påstå att alla arbetslösa byggnadsarbetare fuskar, men jag påstår att det finns de som gör det. Liksom det säkert finns det i andra yrkeskategorier. Jag är övertygad om att Ingvar Svensson också gör ett misstag när han tror att de fyra av tio arbetslösa som inte sökt något arbete alls under den senaste månaden inte har haft ett enda arbete att söka. Jag tycker att det är självklart att om man som arbetslös inte hittar något ledigt jobb i sin egen yrkeskategori så ska han eller hon även söka andra jobb. Är man snickare och inte får jobb som sådan så kanske det finns något ledigt jobb som vaktmästare, vilket det borde vara utmärkt att ha en snickare till.

Till slut har Ingvar Svensson fullständigt fel om mina ”pensioner och reträttposter”. Han använder gamla kända lögner för att svartmåla riksdagsledamöter och andra politiker. Jag har nu suttit i riksdagen i tre år och skulle jag inte bli omvald vid riksdagsvalet nästa år så har jag en inkomstgaranti på 80 % av riksdagsarvodet under ett år. Därefter har jag inte rätt till någon inkomstgaranti, inte någon pension och jag har dessutom inte heller rätt till någon A-kassa. Givetvis finns det inte heller någon som helst ”anställningsgaranti”. Så trots vad Ingvar Svensson tror så blir det Arbetsförmedlingen, eller annan arbetsförmedlare, som gäller även för mig om jag inte blir omvald.

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.