Det som inte dödar oss – David Lagercrantz

En av de mest omtalade böckerna på flera år. Den fjärde Millennium-romanen, nu av David Lagercrantz istället för Stieg Larsson. När jag hade läst ut “Luftslottet som sprängdes” så trodde jag att det var slut. Att den sista raden om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist var skriven. Visst fanns det några som sa att Stieg Larsson hade börjat skriva på en fjärde roman innan han så tragiskt gick bort, men om det verkligen är så vet jag fortfarande inte.

Däremot tog far och bror Larsson över rättigheterna och sålde möjligheten till Norstedts att skriva vidare på den sanslösa succén. Man kan bara föreställa sig pressen David Lagercrantz kände när han fick uppdraget. Stieg Larssons tre böcker har sålt i över 80 miljoner exemplar i över 50 länder. Upprepa succén…

Frågan som alla ställde sig var om han skulle lyckas. Mitt svar är nja, tveksamt. Det som inte dödar oss är en fantastiskt bra kriminalroman, den är spännande från början till slut. Det är 505 gastkramande sidor av mord, maffia, syster Salander och Ingarö. Det sista är givetvis alldeles speciellt för oss som bor här på ön. Precis där Lisbeth Salander gömmer sig bor vänner till oss. Jag har till och med varit där och tittat vilket hus det kan tänkas vara som Salander gömmer sig i.

Det som delvis saknas i förhållande till Stieg Larssons första tre böcker är känslan i personbeskrivningarna. Jag tycker inte att de nya personerna som dyker upp i den här fjärde romanen är lika levande som de Stieg Larsson lyckades med i de första tre. Ingen kritik mot David Lagercrantz, han håller en oerhört hög nivå, men de sista procenten upp till Stieg Larsson lyckas han inte nå.

Utan att avslöja för mycket så är jag övertygad om att det blir en femte bok också. Ser fram emot den!

This entry was posted in Bokrecension and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.