Det väderkänsliga folket

Krönika i Skånska Dagbladet 1/8.

Har du sett väderprognosen? Ska det regna imorgon också? Håll ut, värmen kommer till helgen! Hela semestern har regnat bort!

I dessa dagar är vädret det ständiga samtalsämnet och löpsedelsmakarnas favoritnyhet. SMHI och TV-meteorologerna ber nästan om ursäkt och de olika väderapparnas resultat granskas minutiöst. Kanske är Danmarks Meteorologiske Instituts prognoser för Skåne bättre än SMHI:s? Andra menar att norska YR.no är bäst. Vi svenskar är sannolikt världsmästare på väder, på alla sätt. Hur mycket tid lägger vi inte ner på att prata om och beklaga oss över vädret? Men det är ju ändå inte så konstigt.

En heldag på stranden i Mossby, utflykten till Tosselilla eller ens en eftermiddag på Orebadet i Sjöbo är inget större nöje när molnen plötsligt är så mörka att det enda som finns att göra är att söka skydd för det annalkande ösregnet. När Klart.se visar att det ska åska mest hela dagen är det ingen bra idé att ge sig ut på golfbanan. Men sedan, när prognosen äntligen visar att det ska bli sol, då gäller det att hinna med så mycket som möjligt av allt det som skulle göras under semestern och utlovats under barnens sommarlov.

För en amerikansk släkting är svenskarnas besatthet av vädret nästan som en parodi. För henne är vädret något som är som det är, inte något som styr tillvaron. Ibland kan jag bli riktigt avundsjuk på deras vädersituation. I Kalifornien vet man vad det ska bli för sommarväder. Sol, sol och sol. Skulle det bli molnigt en dag så är alla glada för lite svalka och skulle det för ovanlighetens skull börja regna så är alla lyckliga för att vattenreservoarerna fylls på.

Visst skulle det vara skönt att veta att alla semesterdagarna har ”rätt” väder för det man har tänkt att göra. Det skulle bara vara att planera: Nästa onsdag åker vi och cyklar på Ven. På lördag blir det Kåseberga och Ale Stenar. Sista helgen i juli tältar vi och badar i Åhus. Inga väderprognoser, ingen oro för regn, bara att göra precis vad man vill utan en tanke på att ett väderomslag kan förstöra allt.

Många vänner ”försvarar” det svenska vädret med att det är skönt med olika årstider, att en för lång och varm sommar är jobbigt och att höstens stormar är mysiga. Inte jag. För min del skulle det gärna få vara tio månaders perfekt sommarväder med 25 grader och sol. Sedan kan vi ta en månads vinter med ett par minusgrader och 30 cm snö, följt av en vacker vår där träden slår ut när värmen kommer åter.

Sverige är kanske fel land med de önskemålen men å andra sidan har Sverige så mycket annat som skulle vara svårt att vara utan under en längre tid. Man får ta det trista vädret med jämnmod och göra det bästa av situationen. Kanske blir augusti en alldeles fantastisk sommarmånad följd av en härligt lång sensommar i september och oktober. Hoppas kan man alltid!

This entry was posted in Krönika. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.