Hat och fördomar slår rot

Krönika 17 januari 2015

2015 hade kunnat börja bättre. Terrorister slog den 7 januari till mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris och mördade tolv personer. Första veckan på året mördade också terrorgruppen Boko Haram hundratals och kanske upp till 2000 personer i norra Nigeria. Samtidigt fortsätter terroristorganisationen IS att attackera civila i Syrien och Irak.

Hat och fördomar slår oftast rot i okunskap. Men det kan också vara religiös eller politisk extremism som skapar hatet som i värsta fall övergår till urskillningslöst våld, mord och terrorism. Det är ingen tvekan om att de största hotet för närvarande finns från terrorgrupper med extrema tolkningar av islam. Därför är det nu viktigt att vara stark i skyddet för religionsfriheten, yttrandefriheten och pressfriheten. Därför är det nu extra viktigt att inte förenkla eller generalisera. Därför är det nu synnerligen viktigt att inte skuldbelägga muslimer som grupp.

En av mina grannar är muslim. Har han något ansvar eller skuld för det som de muslimska bröderna Kouachi gjorde i Paris? Självklart inte. Lika lite som jag som kristen har ett ansvar eller en skuld för det som den kristna, högerextrema terroristen Anders Behring Breivik gjorde på Utöya. Därför är det så otroligt fel av sverigedemokraten Björn Söder, tillika andra vice talman i Sveriges Riksdag, att peka på religionen islam och gruppen muslimer när han skriver och pratar om terrordåden. Att begära ”avståndstaganden” från Sveriges muslimer är detsamma som att säga att de har ett ansvar för vad andra muslimer i världen gör.

Förenklande generaliseringar har funnits i alla tider och de har ofta använts för att skapa misstro och hat mot olika folkgrupper och religioner. Det värsta av alla exempel är givetvis Hitlers och nazismens påhitt och anklagelser mot judar. Hitler anklagade den judiska befolkningen för landets ekonomiska problem och framställde judarna som fiender till Tyskland och det tyska folket. Alfred Rosenberg, som var chefredaktör för nazisternas partitidning ”Völkischer Beobachter”, uttryckte det: ”En tysk är av tyskt blod. Således kan ingen jude vara tysk.”

Nu ser vi samma typ av retorik i stora delar av Europa, fast mot muslimer. Italienska Lega Nords partiledare sa efter terrordådet i Paris att ”Islam är farlig och kan inte behandlas som andra religioner. I dess namn har vi nu miljontals människor omkring oss i världen, men även på vårt eget våningsplan, som är redo att skära halsen av oss och döda folk”. Det är så idiotiskt dumt och feltänkt, men ändå är det precis den här typen av uttalanden om att alla muslimer har en inneboende ondska som vinner stöd runt om i Europa, inklusive i Sverige.

Nu är det dags för oss alla att hjälpa till och att protestera. Varje gång du hör någon generalisera och skuldbelägga grupper av människor, slå näven i bordet och protestera. Säg ifrån! Vi får inte låta hat och misstro sprida sig i samhället.

This entry was posted in Krönika. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.