”Centerpartiet har roligast”

Krönika 31 januari 2015

När ni läser det här så pågår Centerpartiets Kommundagar i Norrköping för fullt. Kommundagarna är ett årligt evenemang som Centerpartiet ordnar för sina förtroendevalda politiker i landets 290 kommuner. Över 600 personer deltar på seminarier, delar erfarenheter och umgås under avspända former.

När förra årets Kommundagar startade i Malmö så hade det precis kommit en opinionsundersökning som gav Centerpartiet under fyra procent. Tidningsrubrikerna sa att partiet skulle hamna utanför riksdagen och journalister kom till Malmömässan för att intervjua nedstämda centerpartister som skulle kritisera Annie Lööf och övriga partiledningen.

Det blev inget sådant. Centerpartisterna visste att partiet hade gått igenom en tuff tid med diskussionen kring nytt idéprogram, men också att det fanns en bra valstrategi, kommunikationsplan och en partiledare som började bli varm i kläderna. Det var en utmärkt stämning och reportrarna fick vända hemåt utan att kunna skriva några nattsvarta rubriker.

På fredagskvällen var det som vanligt middag med efterföljande dans och i toalettkön kom jag i samtal med en journalist från en av de större tidningarna. Han frågade hur det kunde vara så god stämning på Kommundagarna när läget för partiet var så dåligt. Jag började med att svara att centerpartister inte gräver ner sig när de ser problem, utan istället kavlar de upp ärmarna och löser problemet.

Han nöjde sig inte utan fortsatte och en annan man, en lokalpolitiker som jag inte känner, blandade sig i samtalet. Han sa på utpräglad dialekt: ”Vi känner inte att läget för partiet är dåligt, hemma hos oss har vi medvind. Snart vänder det i Stockholm också.”

Han fick rätt. Fyra månader senare var det EU-val och Centerpartiet gjorde sitt bästa val till Europaparlamentet på 19 år. Annie Lööf lyfte partiet i både EU-valrörelsen och i riksdagsvalrörelsen några månader senare. Men lika viktig är mannen som blandade sig i samtalet i toalettkön och tusentals andra lokalpolitiker som varje dag bedriver centerpolitik i sina kommuner.

Genom att i handling visa att Centerpartiets idéer om att flytta makten till medborgarna, om frihet och möjlighet att välja sin väg i livet, gör skillnad, så är varje lokalt förtroendevald centerpolitiker partiets viktigaste budbärare. Idéprogram, kommunikationsstrategier och mediala utspel är viktiga för alla partier, men det är först när de egna företrädarna omsätter idéerna till förslag som kan diskuteras vid köksborden som idéerna blir trovärdiga.

Till slut kan jag inte låta bli att citera en TV-journalist som deltog på Centerpartiets stämmobankett för säkert tio år sedan. En fest där det dansades på borden redan före desserten. ”Jag har varit på alla partiers kongressfester och det är ingen tvekan: Centerpartiet har roligast”.

This entry was posted in Krönika. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.