Jakten på en mördare – Tobias Barkman

Jag var 14 år när Helén Nilsson 1989 mördades i Hörby ca tre mil från min hemby Veberöd. Det var en fruktansvärd tid. Givetvis värst för Heléns föräldrar, syskon och anhöriga, men också för alla andra i Hörby och i våra andra byar runt omkring. Någon gärningsman kunde inte gripas och alla undrade när han skulle slå till nästa gång. Och var? Kanske i Veberöd.

Den otryggheten fanns kvar under lång tid, mordet glömdes aldrig av någon i vår del av Sverige. Plötsligt, 15 år efter mordet, lyckades polisen i sin “cold case-utredning” få en DNA-träff och Ulf Olsson kunde 2005 dömas till sluten rättspsykiatrisk vård för mordet på Helén och det på Jannica Ekblad.

I “Jakten på en mördare” beskriver journalisten Tobias Barkman hur kommissarie Per-Åke Persson löser ett antal mord och då framförallt Helénmordet. Det är en dokumentärroman som bygger på intervjuer med Per-Åke Persson och andra poliser som varit involverade i mordutredningarna.

Barkman lyckas göra polisutredningarna med “tråkiga” förhörsprotokoll riktigt intressant. Man ska inte tro att man läser en deckare, för det tempot har inte boken av naturliga skäl, men det är ändå en väldigt spännande och läsvärd bok.

This entry was posted in Bokrecension and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.