Näsblod under högmässan och Änglar med mausergevär – Mikael Niemi

Hittade en bok av Mikael Niemi i bokhyllan och med tankarna på “Populärmusik från Vittula” började jag läsa. Upptäckte snabbt (såklart) att det inte var en roman utan en diktsamling, eller rättare sagt två. “Näsblod under högmässan” var Niemis debut 1988 och uppföljaren “Änglar med mausergevär” kom året därpå. Kan utan problem medge att diktsamlingar inte tillhör mitt normala läsande och jag lär inte ändra mig efter denna upplevelse.

Min spontana reaktion är: Mikael Niemi, är han alldeles riktig? Det var det konstigaste jag någonsin läst. Kanske jag som inte förstår briljansen… Tycker det var rent skit för att tala klarspråk.

Det finns en del som jag kan uppskatta, men det är långt mellan de dikterna. En avslutas så här: “… och där ser jag stugan, fönsterluckorna är stängda, men i springorna anar jag skenet från en instängd sommar som när en kamera bär sina semesterbilder genom vintern, oframkallade”

Men så måste jag också dela med mig av skiten…: “Knäar med stövlarna över myrens gungande fitta, hjortron halva hinken, näven klibbar som när jag smekt en kvinna, jag rätar ryggen, slickar naglarna, får munnen full”.

Vill du ha något annorlunda, läs den gärna. Annars kan du med fördel låta bli. Det är 56+51 sidor övervägande skit.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.