Arbetskraftsinvandring

Jag är starkt för att Sverige ska ha ett system för arbetskraftsinvandring. Just därför är jag övertygad om att dagens system måste korrigeras för att få bort de mycket stora kriminella inslag som finns.

Många kriminella är enkelriktade i sitt mål: Tjäna så mycket pengar som möjligt, så snabbt som möjligt, med så liten risk att åka fast som möjligt och om de åker fast, med så kort straff som möjligt. Tyvärr har brottslingar nu fått upp ögonen för systemet för arbetskraftsinvandring. Det är mycket pengar, det är snabba pengar, dålig kontroll och låga straff. Perfekt. För en kriminell.

Det finns ingen tillförlitlig statistik, men det går utan problem att säga att det handlar inte om enstaka fall av missbruk av reglerna, utan om ett systematiskt, organiserat utnyttjande av systemet och inte minst av människor.

75 000 – 150 000 kr kan den som vill söka jobb i Sverige tvingas betala för ett arbetstillstånd. Arbetstillstånd som kan gälla riktiga jobb i riktiga företag, men också beviljas till företag som inte har någon verksamhet, till företag som “stulits” (dvs företagets riktiga ägare har inte en aning om att någon sökt arbetstillstånd till ett jobb i deras företag), eller till jobb som överhuvudtaget inte finns. För en del av de som verkligen får ett jobb blir tiden i Sverige ändå inte det som de har tänkt sig.

Skulden för arbetstillståndet måste betalas av. Kanske får skulden en hög ränta. Plötsligt är lönen mycket lägre än vad det stod i ansökan om arbetstillstånd. Arbetsgivaren ordnar en usel bostad, men tar hutlöst betalt för den. Jobb, jobb, fortsatt jobb, men ändå kan inte pengar tjänas in och skickas hem som utlovat. Pengar som behövs i hemlandet, kanske för mammans vård eller barnens skolgång. Personerna har hamnat i en situation som till stora delar liknar människohandel.

Vi kan inte acceptera detta missbruk av aki-systemet och utnyttjande av människor som kommer hit för att jobba i tron om en bättre framtid. Jag har själv röstat för reformen i riksdagen och förstod inte då att det fanns för stora öppningar för missbruk och grov kriminalitet. Jag är självkritisk och kritisk till att alliansen där mitt eget parti ingår har låtit det gå så här långt, även om media såklart försökte få det till en kritik mot migrationsminister Billström.

Jag är inte bäst lämpad att säga vad som behöver göras i detalj. Det tror jag att de som jobbar med migrations- och arbetskraftsfrågor kan bättre. Det viktiga är att åtgärder vidtas snabbt och att kriminella åker fast eller slutar begå den här typen av brott. De ska inse att risken är för stor eftersom kontrollen är så noggrann. Det fungerar inte att ha system som blir genomborrade av kriminella inslag, då raseras hela systemet. Nästa fråga blir assistansersättningen. Det är också en kassako för kriminella.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Arbetskraftsinvandring

 1. frekar06 says:

  Vill Centern minska assistansersättningen till funktionshindrade eller vad menar du? Människor med funktionsnedsättning är beroende av samhällets stöd och den här ersättningen för att alls klara sin vardag. Att kalla det en kassako för kriminella är ju en formulering som får en att fundera över synen på funktionshindrade i vårt land. Jag tycker inte det är acceptabelt med bidragsfusk, men att tro att man löser de problemen genom skärpt lagstiftning som riskerar att slå stenhårt mot de som har de allra svårast i samhället är minst sagt upprörande.

  Frekar06

 2. frekar06 says:

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/billstrom-arbetskraftsinvandring-ar-bra

  Tobias Billström har vid upprepade tillfällen konfronterats i media med uppgifter om hur människor utnyttjats i det här systemet som ni tillsammans med Miljöpartiet har infört. Gång på Gång har migrationsministern med diverse politiska floskler försökt glida undan ansvaret för att människor har farit riktigt illa i ett system som han har bidragit till att införa. Media och upprörda twittrare och bloggare har med all rätt riktat kritik mot Tobias Billström för sitt agerande som är under all kritik. Detta har fått pågå alltför länge. Hur många fler människor ska komma hit och bli utnyttjade av dessa kriminella individer innan migrationsministern förstår att denne bör lägga ett förslag på riksdagens bord som kommer till rätta med problemet?

  Frekar06

 3. Nan says:

  “Plötsligt är lönen mycket lägre än vad det stod i ansökan om arbetstillstånd.”

  Just den där biten förstår jag inte varför man inte stoppat, det är faktiskt oerhört enkelt. Se till att företaget som garanterar arbetet också garanterar lönen (som då måste vara fast men detta är knappast ett problem för seriös arbetskraftsinvandring), under 6 månader med en bankgaranti eller liknande gentemot Migrationsverket, och lönen utbetalas via Migrationsverket. Torde vara svårt att fuska med lönen då, torde vara svårt att göra någon vinst på att sälja tillstånd om man ska fronta 100.000:- i lön i förskott (för skojarföretag får knappast bankgarantin utan deposition), och påverkan på hederliga företag är närmast obefintlig. Och, systemet slår inte mot arbetstagaren utan skojaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.