Bra med granskande journalister, i Sverige och i andra länder

En fiktiv historia.

En journalist i Slovakien får tips om att slovakiska medborgare granskas mycket hårdare än andra Schengenmedborgare vid svenska gränser. Det ska gälla vid både inresa och utresa. Hon försöker få bevis för att så är fallet, men det är svårt. Väldigt mycket tyder på att slovakiska medborgare faktiskt blir diskriminerade i Sverige, på svenska flygplatser framförallt, men hon har inte tillräckligt för att gå ut med det.

Hon bestämmer sig för att själv ta flyget från Bratislava till Stockholm. På plats på Arlanda utför hon sin granskande journalistik genom att titta, notera och i smyg fotografera. Hon får resultat, det är alldeles uppenbart så att slovaker tas ut speciellt för att granskas av de svenska gränsmyndigheterna.

Men, hon blir själv upptäckt när hon tar fotografier inom det område där det är förbjudet att fotografera av säkerhetsskäl. Hon var medveten om att det enligt Skyddslag 2010:305 råder fotoförbud i säkerhetskontroll, men hon valde ändå att fotografera för att få bevis. Hon tog i förväg reda på att ett brott mot lagen skulle kunna ge böter eller upp till ett års fängelse.

I Slovakien får avslöjandet stor uppmärksamhet och den svenska ambassadören i Bratislava blir uppkallad till slovakiska UD för att förklara varför svenska myndigheter diskriminerar slovaker. Även i Sverige hyllas journalisten för att hon avslöjade detta.

Ungefär samtidigt så kommer en skyddsvakt på en slovensk turist som i smyg fotograferar inne i säkerhetskontrollen fastän där är fotoförbud. Han ursäktar sig med att bara ville fotografera sina vänner när de gick genom kontrollen.

Samma åklagare får båda fallen på sitt bord. Ska lagen gälla lika för båda? Ska journalisten få en lindrigare påföljd än turisten för att den olagliga fotograferingen skedde i journalistiskt syfte? Eller är det kanske så att turisten ska få en lindrigare påföljd än journalisten eftersom turisten inte hade något syfte att sprida bilderna?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Bra med granskande journalister, i Sverige och i andra länder

  1. z999 says:

    När jag läser sånt här så blir jag glad att jag inte sitter i domstol och dömer. Du tog upp en annan svår sak någonstans, det att man inte kan dömas i Sverige när man begår ett brott som inte är straffbart i ett annat land och att det är direkt stötande om man då kan (teoretiskt) begå mord i ett land där det inte är straffbart och sedan slippa straff i Sverige.

    Jag tror inte att man kan få det perfekta rättssystemet någonsin, det enda är att sträva efter att det någotsånär speglar en anda av att försöka upprätthålla ett så bra rättssystem som möjligt.

  2. Nisse Nilsson says:

    Självklart ska likhet inför lagen gälla, börjar man tumma på den grundprincipen är man snart ute på djupt vatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.