Gryningspyromanen – Jörgen Pettersson och David Widlund

Som många andra i Skåne har jag levt med “Gryningspyromanen” i många år. Inte minst under de sista åren, 2008-2011, var det många som kontaktade mig som riksdagsledamot och ledamot i justitieutskottet och frågade varför inte rättsväsendet kunde sätta stopp för pyromanen. Det var inte en lätt fråga att svara på. “Alla” inklusive polisen visste, men ändå kunde inte bevis säkerställas som räckte för fällande dom. Det var många som var glada den dagen förra året när domen på åtta års fängelse vann laga kraft.

Boken “Gryningspyromanen” köpte jag faktiskt på ålandsfärjan hem efter att Centerpartiets riksdagsgrupp hade varit och bl.a. besökt Ålandscentern. En av de vi träffade var ordföranden i Lagtingets Finans- och Näringsutskott, Jörgen Pettersson. Blev något förvånad när jag såg samma ansikte på reklamen för boken.

Det är en faktaspäckad bok på 286 sidor om hela Ulf Borgströms liv. De har verkligen gjort en grundlig research. Tyvärr har han inte själv ställt upp på en intervju, men det var nog inte att vänta heller. I vissa delar är boken kritisk till hur svensk polis och samhället i övrigt hanterade bränderna, men framförallt är det en saklig redogörelse av hur Borgström i mer än 30 år har begått brott. Han är dömd för många och författarna pekar ut honom som möjlig gärningsman till långt fler. Det är en svår balansgång, för det som han inte är dömd för är han juridiskt inte skyldig. Det är viktigt att komma ihåg i en rättsstat även om bränder i gryningen i åratal satte skräck i människor i framförallt Ystad och Kristianstad.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

2 Responses to Gryningspyromanen – Jörgen Pettersson och David Widlund

  1. Hej, skoj att du hittade boken! Det var en omtumlande resa att skriva den, svårt att begripa hur djupt så många taggar satt – främst i Ystad med omnejd. Det var också trevligt att träffas på Havsvidden. Hoppas på återseende snart igen. Ha det bra!

  2. Vad trevligt att författaren själv hittade till min bloggrecension! Jag gillar verkligen Åland och Havsvidden är fantastiskt. Hoppas på många fler besök på era öar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.