(S)nälla, kan ni berätta vad ni själva vill?

Insändarsvar i Skånska Dagbladet för någon vecka sedan.

Tänk om socialdemokraterna någon gång kunde berätta vad de själva vill. Jag är så innerligt trött på alla socialdemokrater som enbart sysslar med att kasta skit på andra och aldrig berättar vad de har för egna förslag. Att inte säga ett dugg om den egna politiken tycks vara taktiken från Stefan Löfven i S-toppen till Kent Wallin från S i Ystad.

Wallin är en ivrig insändarskribent och det kanske vore bättre att skriva något färre insändare och istället hinna kontrollera fakta. För någon vecka sedan var det påståenden och rena lögner om att näringsminister Annie Lööf till exempel skulle ha medverkat på Tillväxtverkets fest. Politiken är för viktig för att falla ner till en så låg nivå och det borde även socialdemokrater som Kent Wallin förstå.

I helgen gick det tydligen också snabbt när Wallin skulle svara på min debattartikel om att den sänkta restaurangmomsen nu resulterar i en ökad efterfrågan på restaurangpersonal. Har man gång på gång det senaste året försökt svartmåla Centerpartiets förslag om att sänka restaurangmomsen till samma nivå som övrig matmoms (något som för övrigt även Socialdemokraterna och övriga rödgröna partier stod bakom i valrörelsen 2010) så förstår jag att det nu är jobbig att erkänna att åtgärden är framgångsrik.

Men att börja tala om sommaranställningar och turistsäsong när siffrorna är en jämförelse mellan 2012 och 2011 är svårbegripligt. Det var väl snarare en bättre sommar förra året än den här, men Wallin har säkert någon hemmagjord förklaring på det med.

För oss i Centerpartiet är ungdomsarbetslösheten en av de allra högst prioriterade frågorna. Därför är restaurangbranschen där många unga får sitt första jobb en viktig bransch. Men vi nöjer oss inte med det, tvärtom krävs det väldigt mycket mer för att fler unga ska få jobb.

Därför är det glädjande att Centerpartiet i budgeten 2013 får med en stor satsning på unga som står utanför arbetsmarknaden, med fler platser på Yrkeshögskolan och folkhögskolor, fler lärlingsplatser och satsningar på den gymnasiala yrkesutbildningen. Totalt är det en satsning på 8,1 miljarder kronor 2013-2016.

Centerpartiet har idéerna och förmågan att genomföra åtgärder för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det skulle vara trevligt att någon gång få läsa vad socialdemokraterna vill göra.

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.