Mer av samma S-taktik

Svar på en krönika av Dan Andersson (S) i Skånska Dagbladet.

Jag måste börja med att säga att jag har haft förtroende för Dan Andersson som chefsekonom på LO. Med hög integritet och en förmåga att inte alltid springa i Socialdemokraternas ledband så var det oftast goda ekonomiska analyser som gavs. Därför är det nu extra tråkigt att se att även Dan Andersson i sin SkD-krönika väljer att låta sig utnyttjas för Socialdemokraternas politiska taktik mot Centerpartiet.

Detta eviga tjat om Stureplanscentern. Det får vi höra gång på gång i riksdagen, men också i kommunfullmäktige och på insändarsidor runt om i landet upprepas samma felaktigheter.

Centerpartiet har en partiavdelning i centrala Stockholm liksom Moderaterna, Socialdemokraterna och andra partier. En avdelning med ganska få, men duktiga medlemmar. De kämpar för sin hembygd på samma sätt som våra medlemmar gör i Arvidsjaur, Vimmerby och Blentarp. Varför skulle de inte göra det?

Jag misstänker att Dan Andersson och andra socialdemokrater tycker att deras politik passar både i staden och på landet, på samma sätt passar givetvis Centerpartiets politik lika bra i Stockholm som i Norrlands Inland eller på Skånes slätter. Friheten att forma sina liv, god miljö, bra villkor för företagare som skapar nya jobb och en arbetsmarknad där även unga har en chans att få sitt första jobb – precis lika viktigt i storstaden som på landsbygden.

Det blir vidare intressant när Dan Andersson hittar på att Centerpartiet vill sänka lönerna. Vad han möjligtvis kan mena är att Centerpartiet framgångsrikt har kämpat för att öka ungas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden genom bl.a. lärlingsavtal. För övrigt samma sorts avtal som Anderssons egen partiledare Stefan Löfven var med och skrev under som ordförande för IF Metall. Även andra fackföreningar har under senare tid gått samma väg. Det är bra att fler än Centerpartiet ser det stora behovet av att hjälpa unga att få sitt första jobb.

I slutet av sin krönika försöker Andersson dra samma, felaktiga, slutsats som så många andra socialdemokrater: ”Centerpartiet har glömt landsbygden och får inte genom sin politik i alliansen.” Men varför då inte begrunda fakta istället för att bara hitta på saker?

Under Eskil Erlandsson tid som jordbruks- och landsbygdsminister har mer resurser satsats på landsbygdens utveckling än någonsin under socialdemokratiskt styre. Visst har vi lagt om politiken, inte konstigt eftersom vi inte står för Socialdemokraternas socialistiska politik, från en bidragslinje där landsbygden skulle stå med mössan i hand till en politik där resurserna används för att hjälpa landsbygden att skapa sin egen framtid och tillväxt. Senast i torsdags presenterade Annie Lööf, Eskil Erlandsson och Anna-Karin Hatt, tre av Centerpartiets ministrar, en ytterligare satsning på 600 mkr till bredband i hela landet. En viktig satsning som ger bättre möjligheter för arbete och boende i hela landet.

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.