Nordkorea

Nu har jag varit hemma i några dagar och intrycken från vår Nordkorearesa börjar smälta in. Det var fem otroligt intensiva dagar och det är omöjligt att skriva allt i en bloggpost. Tänker därför skriva i omgångar allt eftersom nya tankar dyker upp. Jag ska i dagarna också skriva en reseberättelse till talmannen (ingår i att vi får studieresepengarna).

Frihet?

Nordkorea är liksom Kina och flera andra östasiatiska länder ett land där individen inte betyder speciellt mycket. Det är familjen eller landet som är det viktiga, inte individen. Vi i Sverige skulle på frågan “Vem är viktigast, du, landet eller familjen?” oftast få svaret “Jag”. Men så fungerar det inte i Nordkorea. Jag tror inte att det har med deras alldeles speciella ideologi att göra, har hört att samma sak gäller i t.ex. Sydkorea och Japan, och i Kina har jag upplevt samma sak.

Detta är viktigt att förstå för att ge en korrekt beskrivning av landet, men samtidigt får man aldrig glömma att mänskliga rättigheter är universella rättigheter som ett land aldrig har rätt att bryta mot oavsett vad det finns för syn på individers betydelse i förhållande till landet eller familjen.

I Nordkorea äger staten alla bostäder. Ingen äger sitt eget hus eller sin egen lägenhet. Det innebär att ingen kan flytta utan statens, och därmed partiets, tillåtelse. Får man ingen ny bostad av staten så kan man inte flytta. Det innebär alltså att staten har total kontroll över vem som får bo var och det har betydelse för att kunna göra huvudstaden Pyongyang till ett skyltfönster. Där får endast de bo som är partilojala.

På min fråga om Pyongyang är en växande stad och om Nordkorea har samma urbanisering som andra länder så var svaret stolt att Pyongyang inte växer om staten inte vill det och att det inte finns någon okontrollerad utflyttning från landsbygden. Alla tilldelas ett jobb och det har man, alla tilldelas en bostad och där bor man.

Vid ett tillfälle när vi diskuterade boende så sa de, som så ofta, att i Sydkorea är det “all about money”, eftersom måste man vara rik för att kunna köpa sig ett boende, medan i Nordkorea kan folk få en gratis central lägenhet. Jag berättade om vårt svenska system med egen ägd fastighet, bostadsrätter och hyresrätter. Att man kunde få en gratis lägenhet och sedan enbart betala hyra varje månad verkade vara en nyhet för dem.

Jag berättade att man i Sverige kan flytta fritt var man vill inom landet, det kan inte staten hindra. Följdfrågan var om man inte måste registrera var man bor och på det är ju svaret ja, vi folkbokför oss där vi bor och att Skatteverket har hand om det. Då var nästa följdfråga, “men polisen då, måste inte de veta var du ska flytta?”….

Avslöjande fråga. Nej, i Sverige har polisen inget att göra med var du bor. Det kan bli intressant först om du begår något brott. Polisen har inte kontroll över folk i Sverige, men det är uppenbart att i Nordkorea har polisen den rollen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Nordkorea

 1. floodis says:

  I Sverige har polisen inte kontroll över människor som inte har begått brott. Förutom när det gäller alla människor digitala kommunikation. För den digitala kommunikationen har Sverige en total övervakning. Berättade du det för dem också? Och att det var centerparitet som var med och såg till att det är så, berättade du det för dem också? Inte så olikt från Nordkora, Kina osv.

 2. z999 says:

  Floodis, det är jag från extremhögern som ska stå för näthatet. Håll dig på din kant.

  🙂

  “Jag ska i dagarna också skriva en reseberättelse till talmannen (ingår i att vi får studieresepengarna).”

  Hur kan det göra det? Du har ju inte varit på semester. I utbyte borde du kräva att ni hade fått ett par dagar fritt i landet utan några krav på studier, då hade det varit rättvist. Men, men. Även i mitt jobb ingår en del gratisjobbande. Intressant analys av mentaliteten i Nordkorea, något som antagligen har blivit invant hos dom under flera år. Det borde leda till eftertanke om vi har brister i demokratin som också blivit invanda och inte bara ett fördömande av Nordkoreanskt synsätt. Oavsett vad man tycker så tror jag att det behövs såna människor som Floodis här som ifrågasätter förändringar som kan leda till en icke-demokratisk utveckling.

  Sen, om centerns dalande opinionssiffror stiger efter att du kommit hem, exempelvis i nästa opinionsundersökning, så borde du och centern ta konsekvenserna av det. Jag tycker att du skulle passa som en partiledare.

 3. frekar06 says:

  Precis Floodis. Den digitala kommunikationen är övervakad av staten. Tur för oss att tekniken är snabbare än lagstiftaren och att tjänster som Tor Browser finns där man kan fortsätta vara anonym och skyddas från övervakning. Tor Browser som nu också finns till Android på market. Nu tog vi död på ACTA-avtalet men redan nu försöker man i EU från kommissionens sida införa ACTA bakvägen genom något som kallas för CETA. Sån tur är har nätaktivister redan upptäckt vad man försöker med.

  Vi har fortfarande massor att göra med andra ord. Och snart kommer IPRED 2 upp till behandling igen och det är ett sådant direktiv vi måste stoppa här och nu. Ett fritt Internet är inte bara bra för demokratin och för mänsklig idéutveckling. Det är bra för vår ekonomi och jobben också. Vi ska inte låta upphovsrättslobbyn och oansvariga makthavare ta kontrollen över den kraftfullaste uppfinningen som människan har skapat. Internets framtid och påverkan på samhället kommer vara en valfråga 2014 och är en fråga som är viktig också nu. Dessvärre är det så att de etablerade partierna här saknar visioner och har istället slagit in på en repressiv väg.

  http://t.co/ULxqeYN4

 4. frekar06 says:

  Tilläggas kan att vi med protesterna mot ACTA visat att vi är beredda att inte bara samla miljoner namnunderskrifter utan också är beredda att försvara demokratin, de mänskliga rättigheterna och Internets frihet på gatorna runt om i Europa om så behövs! Det budskapet borde politikerna börja ta till sig. Vi kommer inte tolerera försöken att begränsa nätets frihet och våra fri- och rättigheter.

 5. z999 says:

  Emil Källström var tydligen en av deltagarna i Nordkorea. Han har intervjuats om resan och sagt så här i allehanda.se (örnsköldsvik):
  “Landet saknar en organiserad opposition och även om det i parlamentet, folkförsamlingen, sitter tre partier så tycker alla i slutändan lika i alla frågor.”

  I Sverige hade man sagt att partierna trängs i mitten vilket låter betydligt bättre men är samma sak.

  “På sin resa fick svenskarna träffa både författare och journalister, yrkesgrupper som ofta tar på sig rollen som kritiska granskare av makten, men den filosofin var inget som anammades av nordkoreanska medier.”

  Jag tycker att vi har samma fenomen i Sverige. Journalistisk granskning värd namnet har vi inte haft sedan IB-affären (Guillou) på 70-talet. Samtliga kulturknuttar är dessutom helt okritiskt vänster.

  “– De nordkoreanska journalisterna hade helt andra tankegångar än vad man är van vid här hemma, för dem var det viktigt att bara skriva om positiva händelser eftersom man menade att negativa nyheter gör landet mindre harmoniskt, förklarar Källström”

  Detta fenomen finns även i Sverige. Det finns ju till exempel en övverenskommelse att inte ange etnicitet och en del andra idéer om att verkligheten ska döljas för massan.

  Det kanske hade räckt om studieresan gått till Stockholm istället? Nordkorea kanske har en del att lära i Sverige när det gäller att trycka till besvärande opinion med mötestörningar ala tyskt 30-tal, yrkesförbud och uteslutningar från facket, censur av reklamfilmer för “fel” partier med mera?

 6. z999 says:

  @Frekar06, ville mest bara tacka för infon om ACTA. Skönt att se framgångarna i motståndet. Det finns en tendens hos människor att vänja sig vid inskränkningar av demokrati och tillhörande rättigheter, som Linander har skrivit lite om här när det gäller Nordkorea. Önskar både dig och Floodis lycka till!

 7. frekar06 says:

  Varsågod Z999 och tack för det lycka till. Det behöver vi som arbetar för mänskliga rättigheter och Internets frihet. Det här är ett maraton lopp som behöver springas och vi har fortfarande en bra bit kvar innan vi är i mål. Vi har vunnit några strider nu i och med att vi har stoppat ACTA, SOPA och PIPA.

  Och häromdagen bad EU-Parlamentets rättsliga utskott EU-kommissionen att sticka och brinna om ACTA när man försökte med att man kunde rösta igen om ACTA om det passerade EU-domstolen. Nu försöker EU-kommissionen få igenom ACTA i alla fall fast under täckmantel av ett annat avtal (CETA). Den lätta gick vi inte på och jag tror inte att EU-parlamentet kommer att uppskatta att få ACTA på bordet igen via CETA. Nu blir det strid också om CETA. Det kan kommissionen räkna med.

 8. floodis, din kommentar visar att du har väldigt dålig kunskap om hur det fungerar i Nordkorea. Och nej, polisen har inte tillgång till alla människors digitala kommunikation.

  z999, det är klart att vi ska redogöra för hur skattebetalarnas pengar används. Och dina jämförelser visar också på hur okunniga de flesta i Sverige är vad gäller Nordkorea. Det går inte att jämföra Sverige och Nordkorea överhuvudtaget vad gäller demokrati, pressfrihet och andra mänskliga rättigheter. Om du tycker att något på det området är tvivelaktigt i Sverige så multiplicera med tiotusen så kanske du kommer i närheten av Nordkorea.

 9. z999 says:

  @Linander:
  “Om du tycker att något på det området är tvivelaktigt i Sverige så multiplicera med tiotusen så kanske du kommer i närheten av Nordkorea.”

  Jag förstår. Men jag tycker ändå att man ska ta lärdom från andra och förbättra sitt eget istället för att bara bli hemmablind och säga “titta vad duktiga vi är och hur dåliga dom är”. OBS! Jag anser inte att du är hemmablind. När det gäller diktaturer så har jag besökt Sovjet och Polen på kommunisttiden och några av de teokratiska diktaturerna i mellanöstern.

 10. z999 says:

  @Linander:
  “z999, det är klart att vi ska redogöra för hur skattebetalarnas pengar används. ”

  Inte in absurdum.

 11. Pingback: Världens mest slutna land

Leave a Reply

Your email address will not be published.