Ingen glädje över att någon har dödats

Jag kan inte vara glad över att någon människa har dödats. Inte ens Usama bin Ladin. Visst kan jag ha förståelse för att det var omöjligt att ta honom levande, men att känna glädje för att någon har dödats är instinktivt fel. Glad hade jag varit om han hade tagits levande och när han hade ställts till ansvar för sina gärningar i en domstol. Så ska ett civiliserat samhälle ta hand om kriminella.

Lägger man även in att ytterligare tre eller fyra personer dödades och förmodligen en av hans fruar när hon var/användes som mänsklig sköld, så blir det ännu svårare för mig att förstå när Obama, Merkel m.fl. uttrycker sin glädje. På Facebook hade personer lagt ut kommentarer som “dags att öppna champagnen”, osmakligt.

Självklart är det bra att bin Ladin inte längre kan planera och få andra att utföra terrrordåd, men vi ska inte tro att världen blir en säkrare plats för att han har dödats. På kort sikt kan det till och med bli tvärtom, hämndaktioner kan snarast förväntas, framförallt mot USA och den politiska ledningen i Pakistan.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Ingen glädje över att någon har dödats

 1. Jakob says:

  Väl skrivet, Johan. Du kanske borde försöka byta några ord med Carl Bildt, eller åtminstone twittra om saken.

 2. z999 says:

  “Jag kan inte vara glad över att någon människa har dödats. Inte ens Usama bin Ladin. Visst kan jag ha förståelse för att det var omöjligt att ta honom levande, men att känna glädje för att någon har dödats är instinktivt fel.”

  Hade jag haft anhöriga som strukit med i något terrordåd hade jag defintivt känt både glädje och lättnad. Sen får man ju se lite till sammanhangen tycker jag. USA hade moraliskt giltiga skäl att döda och Usama hade inte det.

  “Glad hade jag varit om han hade tagits levande och när han hade ställts till ansvar för sina gärningar i en domstol. Så ska ett civiliserat samhälle ta hand om kriminella.”

  Det är ett ideal, men svårt att uppnå ibland, som du också skrev.

  “Självklart är det bra att bin Ladin inte längre kan planera och få andra att utföra terrrordåd, men vi ska inte tro att världen blir en säkrare plats för att han har dödats. På kort sikt kan det till och med bli tvärtom, hämndaktioner kan snarast förväntas, framförallt mot USA och den politiska ledningen i Pakistan.”

  Mjaa, vi får väl se. Jag har en känsla att det inte blir några större terrordåd som hämnd men en muslim jag känner var helt säker på att det kommer att bli, vi får väl se vem som får rätt. Däremot kommer naturligtvis muslimsk terrorism att fortsätta eftersom västvärlden ligger i krig med dom.

 3. frekar06 says:

  Bra skrivet Johan.

  Ni som är engagerade i medborgarrättsliga frågor och läser här måste läsa detta:

  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/8481330/Alarm-over-EU-Great-Firewall-proposal.html

  EU:s ordförandeland Ungern föreslog på ett möte (stängt som vanligt för allmänhet) att EU ska införa en digital fästning (mur). All trafik utanför unionen som i någon bemärkelse betraktas som “olaglig trafik” ska nu censureras om detta går igenom. Därmed lär Litauen till exempel censurera bort all positiv info om homosexualitet. Nu är det riktig kris och arbetet måste börja nu för att stoppa detta elände!

 4. z999 says:

  @Frekar06:
  “Nu är det riktig kris och arbetet måste börja nu för att stoppa detta elände!”

  Snabbast genom lägga ner EU.

 5. frekar06 says:

  Z999: Jag kunde inte sagt det bättre själv. Det här håller på att gå helt över styr.

 6. z999 says:

  Frekar06, tror du att Usamas död kommer att leda till en upptrappning av övervakningssamhället (framförallt Internet)? Home Land Security i USA lär väl få ännu friare händer?

 7. Det är inte ovanligt att enstaka länder kommer med dumma förslag, men det betyder inte att de genomförs.

 8. frekar06 says:

  Z999:

  Det är mycket möjligt att man nu kommer försöka använda detta som slagträ i debatten för att utöka övervakningen. Det skulle inte förvåna mig om jag nu ska uttrycka mig så. Sen om det blir mer övervakning eller inte är svårt att avgöra.

  Om det skulle bli ett slagträ i debatten så får vi upprepa budskapet om att den massövervakning man håller på med redan och som byggs ut hela tiden inte är förenlig med demokratiska rättigheter tills de förstår och tar till oss av vad vi menar!

  Demokratins och frihetens vindar blåser nu och de kommer påverka även Europa. Mellanöstern och Nordafrika är tydliga exempel på det. Bästa sättet att bekämpa extremism, terrorism och organiserad brottslighet är genom att värna om de demokratiska fri- och rättigheterna.

  Det bästa som kan hända för en bättre och säkrare värld utan terrorism osv. är att länderna i Nordafrika och Mellanöstern blir demokratiska länder som respekterar fri- och rättigheter. Då kan inte terrorismen och extremismen frodas alls på samma sätt i samhället. Det som sker i Mellanöstern och Nordafrika nu med revolterna där är en inspirationskälla för oss som dagligen arbetar genom olika sociala medier bland annat med att försöka bilda opinion mot det övervakningssamhälle vi är på väg in i med stormsteg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.