Metall säger nu ja till Centerpartiets förslag på ungdomslön

Minns ni hur arga socialdemokraterna i allmänhet och facket i synnerhet var när vi i Centerpartiet föreslog en ny sorts ungdomslön inför valet 2006. Vi pekade på att ungdomar har svårare att få in en fot på arbetsmarknade i Sverige än i andra länder eftersom våra ingångslöner är betydligt högre i förhållande till äldre och mer erfarnas lön. Vårt förslag fick beröm av Svenskt Näringsliv men ledde bland annat till att det s.k. Osynliga partiet kastade sten och krossade en lång rad rutor på Centerpartiets lokaler, i bland annat Lund och Stockholm.

I årets valrörelse försökte vi åter få upp frågan på dagordningen, men det var nästan omöjligt. Vi presenterade en utveckling av förslagen och kallade det bland annat för ungdomsavtal, men tyvärr blev det mer en debatt om “vem tar vem” än om hur vi kan lösa ungdomsarbetslösheten.

Idag kom det en intressant nyhet från Metall. De säger nu att ungdomslön är okej, i deras förslag ska ungdomar under 25 år kunna få 75 procent av minimilönen i avtalet. Det starka argumentet för är “att göra det lättare för ungdomar att få jobb i industrin”.

Det är inte speciellt vågat att dra slutsatsen att det upprörda motståndet mot Centerpartiets förslag var mer ett politiskt motstånd än ett sakligt. Tråkigt att Metall, och LO som helhet, hellre väljer att gå i Socialdemokraternas ledband än att tänka på sina medlemmars och arbetslösa ungdomars bästa.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Metall säger nu ja till Centerpartiets förslag på ungdomslön

 1. Pingback: Christian.Ottosson.nu » Metall går på Centerpartiets linje om unga

 2. Uffe says:

  Men Johan…. läget är ju radikalt annorlunda nu än då: S har suttit i opposition en valperiod, och skall göra det en period till. Då kan man inte argumentera mot motståndarnas förslag av ren princip utan måste faktiskt ta hänsyn till om förslaget är bra eller inte!

 3. Johan Tjäder says:

  Men varför låta så bitter, ni sitter ju kvar i regeringsställning? Nu får ni ju som ni vill.

  Frågan är vad 75 % av minimilön är för något. Jag tycker att en rimlig jämförelse är vad svenska studenter ska leva på med fullt studiestöd. Om 75 % av minimilön efter skatt ger ungefär lika mycket så är det väl bra. Ger det mer hade man nog kunnat kapa lite till på procentsatsen – eller höja studiestödet…

 4. Ola says:

  Nu blir ju kostnaden inte något lägre för arbetsgivaren.
  Det kostar stora pengar att både ha teori och andledare. Och det gäller ju bara ett år.

  Johan Tjäder

  Antagligen så är det 75% av vad kollektivavtalet säger.
  Som det är nu så har dom flesta 80% första året.
  Men då garanterar det ingen handledare och teori.

 5. Johan, jag är inte bitter, jag vill bara visa på LO:s politiska spel. I valrörelser är allt som borgerliga partier säger det värsta som skulle kunna hända alla löntagare, men efter valet så går det tydligen bättre.

  Ola, du menar att metalls förslag mer liknar lärlingsprovanställningen som alliansregeringen har lagt fram och som socialdemokraterna och LO också säger nej till?

  När menar du att någon anställd har lön under minimilönen i kollektivavtalet?

 6. Johan Tjäder says:

  Spel och spel, eftersom de inte vann så måste man ju ändå anpassa sig till att lärlingsförslaget kommer att genomföras.

  I Ekots lördagsintevju var Stefan Lövén väldigt noga med att IF Metalls avtalsförslag var mycket bättre än alliansens lärlingsförslag. Var och en får väl bedöma hur det är med den saken.

  Men det är väl bara att välkomna detta nu då? Om facket vill utveckla idén så gärna för mig.

  @Ola

  Jag tror inte att man får gå under miniminivåerna i kollektivavtalet. Det är ett av problemen med dagens löneavtal. Den som varit långtidsarbetslös eller är ung måste få göra avsteg och bestämma en lönenivå som är individuellt acceptabel. Åtminstone så länge staten ska subventionera a-kassan.

 7. Ola says:

  Johan

  Lärlingsanställningar har funnits länge. Både inom metall och byggnads och säkert fler oxå. Så att Lo skulle vara emot det det tror jag inte på.

  Lärlingar har haft mindre än vad kollektivavtalet säger.
  Oftast har dom haft 80% av full lön.
  Men vad som är bra med nya avtalet är att det blir handledare och teori. Det har det vare sig och så med tidigare.

 8. Ola says:

  Johan Tjäder

  Det finns en speciell lön för lärlingar. Men den får bara användas om det finns handledare och att det inte används för ren arbetskraft.

 9. z999 says:

  Facket har kanske fullt upp med att ta sig an de negativa konsekvenserna av “arbetskraftsinvandringen”?
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stoppa-rovdriften-pa-arbetskraft_5703123.svd

 10. Ola, lärlingsprovanställningar är inte riktigt samma sak som lärlingsanställningar. Dessutom är vår avsikt att öppna upp för den typen av anställningar även i adnra branscher än inom metall och byggnads. Om det har fungerat bra där, varför skulle det inte fungera inom andra yrken?

 11. Ola says:

  En avgörande faktor för att det ska funka är att det är starka fackförbund som ser till så inte lärlingarna blir utnyttjade som billig arbetskraft. Men det är ju saker som arbetsgivarna och fackförbunden måste titta på. Och i slutändan är det facken och arbetsgivaren på varje arbetsplats som avgör om dom känner för iden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.