Så gick det rödgröna samarbetet i graven

Om jag inte minns fel så skrev jag före valet att jag trodde att det rödgröna samarbetet skulle gå i graven i slutet av oktober….

De lyckades hålla ihop en dryg månad efter valet, men till min förvåning så la de gemensamt fram en budgetmotion innan de sa tack och adjö. Varför det? Varför valde de inte att skriva vars en budgetmotion? Tidsskäl är det enda rimliga skälet som jag kan komma på. Eller så är anledningen att samarbetet slutar just nu att de inte kan komma överens i Afghanistanfrågan.

För alliansens del är det klart negativt att deras rödgröna samarbete försvinner. Det har varit mycket lättare att möta ett alternativ än tre. Å andra sidan är det en fördel med den nuvarande parlamentariska situationen att de inte kommer att lägga fram gemensamma rödgröna motioner som Sverigedemokraterna vid tillfällen skulle kunna tänka sig att rösta för. Att regera i opposition är enklare med fyra splittrade oppositionspartier.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

13 Responses to Så gick det rödgröna samarbetet i graven

 1. Mange says:

  Äntligen…bort med blockpolitiken och fram för stark idelologisk integritet!

 2. frekar06 says:

  Jag är inte särskilt förvånad över att det Röd-Gröna samarbetet till slut gick i graven idag. För väljarnas dom mot det Röd-Gröna samarbetet och mot Vänstern och Socialdemokraterna som enskilda partier var stenhård och kan inte misstolkas.

  Socialdemokraterna gör sitt sämsta val sedan allmän rösträtt infördes. Vänstern gjorde inte heller något bra val. Den politik som de Röd-Gröna gick till val på underkändes av väljarna. Men väljarna visade också med mycket stor tydlighet att de inte har förtroende för Sahlin och den övriga socialdem. partiledningen.

  Jag tror att Socialdemokraterna riskerar att hamna omkring 20-25 procent om de inte gör något radikalt. Vänstern riskerar att trilla ur om de inte förnyar politiken vid nästa val 2014. Jag tror inte att Mona Sahlin överlever partiets extrakongress nästa år. Frågan är om inte resten av partistyrelsen också får gå.

  När det gäller Afghanistan så tycker jag principiellt att trupperna ska tas hem då jag är emot användandet av våld och militära medel. Därför tycker jag att vi aldrig borde åkt till Afghanistan. Men å andra sidan så måste vi nu när vi är där ta ansvar. Jag brukar inte hålla med överbefälhavaren men i det här fallet tror jag han har rätt när han säger att det är en omöjlighet att dra tillbaka truppen med start nästa år då det skulle riskera den kvarvarande truppens säkerhet.

  Det vore faktiskt illa om riksdagen antog ett förslag som överbefälhavaren anser hotar säkerheten för kvarvarande trupp i Afghanistan (något som riksdagen antagligen gör om det inte kommer till en överenskommelse över blockgränsen. Frekar06

 3. frekar06 says:

  Jag vill bara förtydliga en sak. Det är mitt motstånd mot våld och militära medel som gör att jag inte tycker vi borde åkt till Afghanistan från början. /Frekar06

 4. Ola says:

  C och KD sitter än så länge lungt in båten. De har inga planer på att kapsejsa båten ÄN. Men om toppen i partierna väljer att inte göra något för att undvika sotdöden så kommer gräsrötterna göra det. Jag är inte så säker på att deras kärnväljare kommer att vara särskilt mycket för en gemensam valplattform 2014 om ”jätten” M fortsätter att äta upp dom.

 5. frekar06 says:

  Ola. Den borgerliga alliansen är ett stabilt samarbete som har fungerat bra. Denna borgerliga allians har tagit Sverige igenom den värsta ekonomiska krisen i modern tid på ett utmärkt sätt och skrivit svensk politisk historia genom att komma överens om bland annat kärnkraften som redan fällt två borgerliga regeringar och genom att bli återvalda för ytterliggare en mandatperiod. Det har inte vad jag påminna mig hänt i Sverige att en borgerlig regering blivit återvald efter en mandatperiod.

  Att vi har haft en borgerlig majoritetsregering under de här åren med finanskris ska vi vara tacksamma för. Medan andra länder (Grekland, Portugal, Irland, USA, Spanien, Storbritannien osv.) tvingas genomföra stora besparingar för att inte bli statsfinansiellt bankrutt och tvingas ställa in betalningarna så kan vi i Sverige tack vare en ansvarsfull borgerlig regering här hemma genomföra reformer. Det finns ingen som helst grund för att ifrågasätta att de borgerliga partierna inte skulle fortsätta samarbeta. Att ha ordning och reda i statsfinanserna är och ska vara högsta prioritet. Allt annat kommer i andra hand. Den borgerliga regeringen för denna politik här hemma. Att föra den ekonomiska politiken på det sätt som regeringen gör är att ta ansvar för det här landet.

  Motsatsen till den ansvarsfulla ekonomiska politik som den här borgerliga regeringen för finner vi hos oppositionen. Först skulle oppositionen slänga pengar till allt och alla. När det sprack så föreslog man istället åtstramningar trots att vi har en av de bästa statsfinanserna i världen. Nu har även det spruckit. Undrar vad oppositionen ska komma med för påhitt nu? En sak är i alla fall säker. Oppositionens ekonomiska politik är ett tydligt exempel på hur man för en icke seriös och icke ansvarsfull ekonomisk politik.

  /Frekar06

 6. Ola, du glömmer bort att Centerpartiet ökade kraftigt efter vi gått med i allianssamarbetet. Med andra ord tvärtom mot vad som hände för de rödgröna.

  Men visst är det alltid så att de mindre partierna har svårare att profilera sig inom ett samarbete. Vi i Centerpartiet fick känna av det väldigt hårt vid budgetsaneringen i mitten av 90-talet. Socialdemokraterna vann på samarbetet och vi förlorade.

  Men att det är svårt att vara ett mindre parti i ett samarbete kan inte vara en ursäkt för att inte samarbeta. Det skulle ju betyda att vi inte skulle vilja genomföra vår politik. Att alltid sitta i opposition är inget alternativ.

 7. Ola says:

  Johan…

  Jag bor i Mauds hemlän och som jag förstått så har aldrig C varit så litet som det är nu här.. Robertsfors hennes hemkommun förlorade nästan hälften av rösterna..Och det är ju bara lyssna på gamla centerväljare så är dom ganska besvikna på partiledningen..

  Men jag håller med dej att det är lätt om man är ett litet parti förlora på samarbete. Och jag tror att om inte det stora partiet är så dominant som M är så förlorar även det stora partiet på en Allians…

  Det bästa för ett litet parti i mitten är nog om dom lyckas bli vågmästare..

  frekar06

  skrattar…Nu tror jag du har läst lite för mycket i Fablernas värd 😉

 8. frekar06 says:

  Ola. Du verkar ha befunnit dig på en annan planet (typ Mars) än Jorden de senaste fyra åren. Har du inte lagt märke till att vi haft en finanskris? Har du inte lagt märke till alla problem i Sydeuropa och USA?

  Har du inte lagt märke till alla rapporter från OECD och EU för den delen som säger att Sverige har bland de bästa statsfinanserna i världen? Jag är inte främmande för att kritisera regeringen och dess politik, men det ska finnas fog för kritiken. Och när det gäller hur samarbetet i alliansen fungerar så finns det inget fog för kritik.

  Det gör det heller inte när det gäller hur man tar ansvar för svensk ekonomi och för statsfinanserna. Jag har som sagt inga problem att kritisera regeringen där det finns fog för detta, men jag tänker inte medverka till att rikta kritik mot något som inte förtjänar kritik och mot något som jag inte ha fog för att kritisera. Det måste gälla samma princip när man kritiserar ett vetenskapligt arbete till exempel på ett opponerings seminarium som när man kritiserar till exempel regeringens budgetproposition. Man måste ha stöd för sin kritik och sin argumentation.

  /Frekar06

 9. Ola, det är korrekt att vi tappade mycket i Mauds hemlän. Vi lyckades inte bemöta en fyra år lång smutskastning mot Maud och Centerpartiet från socialdemokraternas sida. Sedan är det också en trend att vi går bakåt på landsbygden men blir starkare i städerna. En slags normalisering mot hur det ser ut för andra partier.

 10. frekar06 says:

  Brukar inte Socialdemokraternas ledamöter till och med tåga ut i samband med partiledardebatterna när Maud ska hålla anförande? /Frekar06

 11. Ola says:

  Johan

  Att Maud skulle ha blivit mera smutskastat än vad andra har blivit det är inte sant. Men nu blir Centern ordentligt smutskastat i Norrland. Nu när det kommit upp att C ljugit om att dom vill bygga Norrbotniabanan . Men det är ganska normalt att du blir smutskastad om du säger en sak före valet och en annan sak efter valet.

  Klart man ökar i storstäderna när man bara satsar på storstäderna och lämnar lansbygden åt sitt öde..

 12. Ola, din vana trogen hittar du på vad som helst. Centerpartiet i Västerbotten använde till och med extra resurser för att enbart hinna bemöta alla angrepp på Maud i insändare, på tidningarnas kommentatorsfält osv. Socialdemokrater har till och med bekräftat att deras taktik var att minska Mauds popularitet. Ingen har ljugit om Norrbotniabanan.

  Jag förstår att satsningen på Norrlands inland är en satsning på storstäderna i din värld…

 13. frekar06 says:

  Ola: Deltar du själv i den oseriösa smutskampanj som Socialdemokraterna och LO för den delen ägnar sig åt mot bland annat Centern? När det gäller Norrbotniabanan har Johan helt rätt. Det är ingen som ljugit om denna.

  /Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.