KI: Rut ger nya vita jobb – gratis

Vid flera tillfällen har RUT-avdraget diskuterats här på min blogg med många engagerade kommentarer. Vi i Centerpartiet har tidigare låtit Riksdagens Utredningstjänst (som också förkortas RUT) utreda RUT-avdraget kostnader och de har kommit fram till att staten tjänar pengar för varje arbetslös som har fått ett jobb tack vare RUT-avdraget. Nu har även Konjunkturinstitutet kommit med en rapport och resultatet är att RUT-avdraget gett tusentals nya jobb gratis. Totalt sett för samhället är RUT-avdraget gratis, vinsterna är alltså lika stora som de kostnader som avdraget kostar i budgeten.

De rödgröna vill alltså att principiella själva göra tusentals människor arbetslösa, flest kvinnor och 75 procent av alla de som har fått jobb tack vare RUT-avdraget har kommit från arbetslöshet. Mona Sahlin och de andra vill skicka dem rakt tillbaka till arbetslösheten.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to KI: Rut ger nya vita jobb – gratis

 1. frekar06 says:

  Maria Wetterstrand (MP) var helt fel ute i utfrågningen kring RUT-avdraget. RUT-avdraget är i likhet med ROT en succé. Det kan faktiskt inte beskrivas på annat sätt. Jag vill både ha kvar RUT- och ROT-avdragen så som de ser ut idag. De är oerhört viktiga för jobben. Det handlar hur man än räknar om tusentals jobb som har skapats och räddats av dessa avdrag. Det är egentligen fascinerande att se hur två avdrag, som egentligen inte är några stora valfrågor har blivit närmast en symbol för skillnaden mellan alliansens jobbpolitik och oppositionens politik för mindre arbete. /Frekar06.

 2. z999 says:

  Jag är emot RUT av principiella skäl och dåliga erfarenheter av när staten ska fixa jobb. Men det är långt ifrån samma som att avskaffa RUT-avdraget.

 3. Uffe says:

  Om nu RUT och ROT är bra för jobben, varför drar inte politikerna slutsatsen att liknande avdrag vore bra för alla andra typer av jobb? Om problemet är att gemene man, pga höga skattenivåer, måste betala för mycket för att få bilen fixad eller håret klippt eller så, varför då inte sänka skattenivåerna? Det borde ge samma resultat som RUT och ROT fast inom alla branscher. Eller tänker jag fel?

 4. z999 says:

  Du tänker rätt Uffe.

 5. Ola says:

  Du tänker helt rätt Uffe. Om staten betalar bidrag till exportindustrin så kan dom exportera mera och då blir det fler jobb.

  Men nu är det ju bara så att det inte har gjorts någon ordentlig utredning. Det är bara antaganden.

 6. Leif Nixon says:

  “Nu har även Konjunkturinstitutet kommit med en rapport” är väl att ta i. Rapporten kom för fem(!) år sedan.

  (“Specialstudie Nr 7, juni 2005”, http://www.konj.se/download/18.17aaa0e104a8ab366980001421/specialstud_7_hemny.pdf )

 7. Uffe, det är därför vi i Centerpartiet vill sänka tjänstemomsen.

  De branscher med mycket svartarbete är mest angelägna att komma till rätta med.

  Leif, KI gjorde uttalandet igår, men de har inte ändrat sig sedan 2005.

 8. frekar06 says:

  “De branscher med mycket svartarbete är mest angelägna att komma till rätta med.”

  Där är vi helt överens Johan. Jag har förstått att vi också är överens om vikten av att RUT- och ROT-avdrag blir kvar.

  /Frekar06

 9. z999 says:

  Lyssnade på Maria Wetterstrands invändningar mot RUT. Hon påstod att det kostade pengar för staten eftersom tjänsterna ändå blir utförda och staten inte lägger på lika mycket skatt som i andra branscher. Men jag förstod inte i vilket läge som staten skjuter till pengar från statskassan?

 10. z999 says:

  Ola, jag tänkte väl att Maria Wetterstrand måste ha haft lite mer på fötterna när hon kritiserade RUT-avdraget.

 11. frekar06 says:

  Jag är själv för RUT-avdraget oavsett om det kostar staten pengar eller inte. Det har gett fler jobb. Att ta bort RUT-avdraget kommer kosta tusentals jobb. Att de Röd-Gröna vill ta bort RUT-avdraget och ROT-avdraget för den delen visar bara på att de inte har någon seriös politik för att skapa jobb. Den är möjligen seriös när det gäller att radera ut jobb.

 12. frekar06 says:

  Eller hur är det med ROT förresten? Vill de Röd-Gröna avskaffa det också? Väldigt oklara besked tycker jag om det avdraget från de Röd-Gröna. Någon som vet?

 13. Ola, bra att du uppmärksammade mig på det. Hade tänkt använda KI-uppgiften i en insändare.

  Dock, lägg märke till att KI inte säger att de inte tror att RUT betalar sig själv, men att de inte kan belägga ännu att det är så i praktiken. Oavsett så är RUT-avdraget ett alldeles utmärkt sätt att skapa fler jobb, att göra svarta jobb vita, att ge ge tusentals människor mer tid till familjen och annat.

  Frekar, de rödgröna sa först att de skulle ha kvar ROT ett tag till för att sedan avskaffa det, men nu har de sagt att de ska ha kvar ROT tillsvidare. Typiskt att ROT-avdraget som ger män fler jobb ska vara kvar medan RUT-avdraget som ger kvinnor fler jobb ska bort. Riksrevisionen har dessutom kommit fram till att RUT är betydligt bättre motiverat ur ett statsfinansiellt perspektiv än ROT.

 14. frekar06 says:

  Tack Johan för den informationen. Själv vill jag ha både RUT- och ROT-avdraget kvar. Båda avdragen är bra och ger fler jobb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.