Hur var det med smutskastningen?

Mona Sahlin har vid flera tillfällen sagt att hon vill ha en ren valrörelse utan smutskastning. I somras var det många socialdemokrater som beklagade sig över smutskastningen mot Mona Sahlin och till och med Ingvar Carlsson tog upp ämnet i samband med Almedalsveckan. Han menade att det var alliansen som smutskastade Sahlin och sa vidare:

“Jag tolkar det som att den borgerliga sidan inte tror tillräckligt på sin egen politik. Gjorde man det skulle man inte behöva ta till sådan här smutskastning.”

Men hur ska vi då tolka den socialdemokratiska rörelsens valkampanj?

Först var det LO som valde smutskastning som sitt kampanjmedel och nu är det socialdemokraterna.

Jag kan bara säga som Ingvar Carlsson (nästan): Jag tolkar det som att Socialdemokraterna inte tror tillräckligt på sin egen politik. Gjorde man det skulle man inte behöva ta till sådan här smutskastning.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Hur var det med smutskastningen?

 1. z999 says:

  Det hade varit intressantare om sossarna valt att gå ut med det tidigare och det blivit en längre mer avspänd debatt om skatt och moral. När det talas om skattesänkningar för pensionärer så talas det om hur mycket det kostar för staten som om staten är en snäll jultomte som kommer med presenter. Dom som jobbar in pengarna är helt avpersonifierade och nämns aldrig i sammanhanget.

 2. frekar06 says:

  Jag undrar också vad Socialdemokraterna håller på med. Den här smutskampanjen av LO och Socialdemokratin är pinsam. De allra flesta väljare tror jag inte vill ha den här typen av smutskampanjer och ett antal kanske till och med tar illa vid sig av dessa smutskampanjer. LO:s kampanj är faktiskt rena personangrepp. Dom som ägnar sig åt sådana kampanjer bör fundera på om dom alls ska vara kvar i politiken. För politik handlar inte om att smutskasta motståndaren. Det handlar om att försöka förändra samhället utifrån de ideologiska grunder man har. LO och Socialdemokraterna bör presentera vad de vill göra för att förbättra samhället, istället för att smutskampanja motståndare.

 3. Ola says:

  Så statministern vill inte stå för den politik som Alliansen för?? Skäms du Johan över den?
  Och det var ett Alliansparti som hatar fackföreningarna som gick ut med gröna näsor och sa vad dom skulle göra med facket..

  Och om du säkert mins om den kampanj som Alliansen förde mot Göran P förra valet så är det här en lätt berusning bara..

 4. z999 says:

  Jag tolkar det som att vänsterblocket gett upp helt. PÅ nåt sätt har man fastnat i att man till vilket pris som helst ska ha en kvinnlig partiledare och sen har hon i sin tur drunknat i en massa traggliga hbt-frågor.

 5. frekar06 says:

  Ola: Statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med Anders Borg är de som försvarat regeringens politik mest i media och de har gjort det på ett bra sätt. Det första Reinfeldt gjorde efter EU-ordförandeskapet var att kalla till en presskonferens där han i ett skarpt formulerat uttalande försvarade förändringen i sjukförsäkringen.

  Det CUF försökte visa på att det finns fack i det här landet, däribland Syndikalisterna och Byggnads, som beter sig rent kriminellt. Byggnads har till exempel struntat fullständigt i att Europadomstolen förbjudit dom att ta ut granskningsavgifter. Johan har vad jag kunnat se försvarat regeringens politik här och dessutom är det vill inget direkt svaghetstecken att ibland som riksdagsledamot kunna kritisera sin egen regering. Jag menar riksdagen ska i enlighet med svensk grundlag kritiskt granska regeringens arbete. Det är en av riksdagens grundläggande uppgifter.

 6. Ola says:

  frekar06

  Vad är det för fel att visa hur mycket skattelättnader som FR fått. Han har ju hävdat med en dåres envishet att låg och medelinkomsttagare fått dom största skattesänkningarna . Så nu kan folk själva bedöma om det stämmer.

  Nu har ju inte moderaterna och Kd lyssnat på EU
  Men nog får du tycka för mej att Centern hade rätt att gå ut med sin kampanj mot Svenska löntagare som är fackligt anslutna.

 7. frekar06 says:

  Ola: Man ska inte hänga ut sina motståndares privatekonomi. Det var inte en kampanj mot löntagare utan mot fack som agerar kriminellt på den svenska arbetsmarknaden.

  Vill passa på och tipsa om dagens pinsamhet: Aftonbladet har en artikel om en tysk socialdemokratisk politiker och medlem i riksbanken som med hänvisning till rasbiologiska argument hävdar att muslimer gör Tyskland dummare. Han kommer inom kort få sparken från riksbanken och Socialdemokraterna vill snarast bli av med honom innan det kommer fler pinsamheter.

  Puffar också vidare Markus Berglunds (C) inlägg om Centern 2022. Det är faktiskt riktigt bra.

  http://2022.nu/2010/08/25/morgonmote-i-centerpartiet-med-20-000-medlemmar/

  Frekar06

 8. Ola says:

  Nu har ingen lämnat ut privatekonomin.. Utan det är vad dom vunnit på skattesänkningar. Han har ju hävdat att låg och medelinkomsttagare fått mest.

  Nu drog Centern alla fack över samma kam. Men det är ju känt att Centern vill förbjuda fackföreningar.

  Ja du nog kan det bli så där som Markus Berglund skriver.. men nu tror jag inte Centern finns till om 20 år Tror nog småpartierna har åkt ut från riksdag och att det finns enbart två block.

 9. Ola, nu hittar du på igen. Centerpartiet hatar inte fackföreningarna och vill inte förbjuda dem. Tvärtom tycker vi att det är bra med lokala fackföreningar. Du blandar dessutom ihop ungdomsförbundet med Centerpartiet, CUF får stå själva för sina kampanjer, det är inget som Centerpartiet varken vill eller kan styra och vi tar inte heller ansvar för vad de gör. På samma sätt som S/SSU, V/Ung Vänster, M/MUF osv.

  Alliansen har aldrig annonserat om socialdemokraternas politik på det sätt som socialdemokraterna nu gör. Detta är negative campaigning, precis det som Mona Sahlin säger sig vara motståndare till. Men med desperationen försvinner tydligen principerna.

 10. frekar06 says:

  Ola: Det som Centerns ungdomsförbund försökte visa på är att det är rena vilda västern på delar av vår svenska arbetsmarknad. Syndikalisterna är ett bra exempel. De ägnar sig åt grov brottslighet såsom utpressning av bland annat Berns och sen försöker man komma ur problemen genom att hänvisa till de “fackliga rättigheterna”. Det är ingen facklig rättighet att ägna sig åt utpressning av företag som Berns.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/syndikalisterna-agnar-sig-at-utpressning_5044511.svd

  Även Byggnads ägnar sig åt brottslig verksamhet. De skiter fullständigt i att Europadomstolen har förbjudit de så kallade granskningsavgifterna. Det måste bli ett slut på de här dumheterna. Vi ska naturligtvis ha starka fackförbund i Sverige. Men det innebär inte att vi ska acceptera att de ägnar sig åt verksamhet som är olaglig.

  Sen är sossarnas och LO:s smutskampanj vidrig enkelt uttryckt. De enda som förlorar på detta är dom själva. Alliansen ägnar sig åt sin egen politik, vilket uppenbarligen med tanke på de senaste undersökningarna, går hem hos väljarna.

 11. Ola says:

  Johan

  Ja du kan förneka att center är fack fientliga men så fort ni har chansen så hoppar ni på LO och försvarar Almega i alla väder..

  Nu hade ju Centerpartiet sponsrat CUF enligt deras ordförande till den där smutsiga kampanjen .

  Så vist var det centern som stod bakom då..
  Det är fult skylla ifrån sig när det finns fakta

  frekar06

  Vad det beror på att det är vilda västern på arbetsmarknaden beror på att så många skumma företag inte har kollektivavtal … Hoppas du såg programmet på Tv om Lettiska kvinnor som städar här utan kollektivavtal .

 12. Ola, jag är definitivt fientlig mot att LO lägger medlemmarnas pengar på en “rösta på socialdemokraterna-kampanj” när mindre än hälften av LO-medlemmarna stödjer sossarna.

  Det är klart att Centerpartiet stödjer CUF ekonomiskt, både med generella bidrag och särskilda valbidrag. Men partiet har inte och vill inte ha inflytande över vilka kampanjer CUF ska genomföra. Jag tror det skulle vara hemskt illa om moderpartierna börjar styra ungdomsförbunden.

 13. frekar06 says:

  Jag håller med dig Johan om att det är märkligt att LO lägger pengar på en Rösta på Socialdemokraterna kampanj. Jag håller också med om att moderpartierna inte ska gå in och styra över ungdomsförbundens verksamhet. När det gäller facken står jag fast vid att de är en del i den vilda västern som råder på delar av arbetsmarknaden.

  Men nu är vi återigen utanför ämnet, så låt oss återgå till Socialdemokraternas och LO:s smutskampanj. Det som nu diskuteras flitigt i många sociala medier är den kupp som Socialdemokraterna genomförde under utfrågningen av Statsminister Fredrik Reinfeldt. Där fick man in en socialdemokratisk aktivist som var överläkare som på något märkligt vänster skulle ställa Reinfeldt till svars för ändringen i sjukförsäkringen.

  Socialdemokraterna skickade 6 minuter innan sändning ut ett pressmeddelande om att läkaren skulle delta i en presskonferens med Sahlin bland andra dagen efter. Först handlade debatten om SVT:s fadäs, men nu är den helt inriktad på hur Socialdemokraterna egentligen kampanjar.

  De allra flesta tycker att Sossarnas kampanjande är osmakligt och till och med oacceptabel,
  ja vissa går så långt att de kallar S kupp under utfrågningen av Reinfeldt för en stor skandal. Den här kuppen från sossarna slutade precis som vem som helst redan innan kunde räknat ut i totalt fiasko och med stor negativ publicitet. Som jag ser det så är denna kupp bara ytterliggare ett exempel på att sossarna är desperata och att man så till den milda grad saknar allt vad politik handlar om så att man måste ta till med negativt kampanjande genom smutskastning av motståndare och kupper i TV. Hur långt ner i skiten kan Socialdemokraterna sjunka egentligen?

  /Frekar06

 14. Ola says:

  Johan

  Det visste jag inte att du är emot demokrati.
  Så när LOs medlemmar röstar för att stödja S
  så tycker du att dom inte ska få det. Jag anser ju att i en förening så är det medlemmarna som ska bestämma om dom vill stödja något..Sedan är det ju inte sant att mindre än hälften inte röstar på S.

  Men har man inte ett vist ansvar om man stödjer någon med pengar?

 15. Ola, dina slutsatser och påståenden blir värre och värre ju närmre en valförlust socialdemokraterna är.

  I SCB i maj sa 54,4 procent av de LO-anslutna att de skulle rösta på socialdemokraterna, sedan dess har S rasat i opinionsundersökningarna. Jag såg en undersökning som visade att endast 4 av 10 LO-medlemmar skulle rösta på S, men jag hittar ingen länk just nu så jag förväntar mig inte att du ska tro på mig.

  Så du menar att LO har ansvar för vilka kampanjer som socialdemokraterna genomför?

 16. Ola says:

  Johan

  Na vi har ju inte sett hur det går i valet och mycket tyder ju på att C inte sitter kvar i riksdagen efter valet.

  Är det någon utredning som Almega har gjort när dom kom fram till att det var mindre än 50% som röstade på S av LOs medlemmar .. Centern tycks ju tro på deras utredningar utan att tänka på vilka intressen som styr dom.

  Ja vist har LO ett ansvar för vad för något dom skänker pengar till. Men Johan jag antar att du inte har en aning om var stora delar av Alliansens pengar kommer ifrån..

  Så jag och du har nog olika syn på demokrati.

 17. Ola, du kan väl åtminstone tro på SCB. Är du nöjd med att 54 % av LO-medlemmarna röstar på S? Sedan dess har Socialdemokraterna rasat i opinionsundersökningarna och allt talar för att det idag är mindre än hälften ur LO-gruppen som röstar på S.

  Alliansens pengar kommer från de fyra allianspartierna.

 18. frekar06 says:

  Enligt 2 kap 2 § i Regeringsformen så har faktiskt de som vill stödja ett politiskt parti rätt att vara anonyma. Så här står det i den paragrafen:

  “2 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Han är därjämte gentemot det allmänna skyddad mot tvång att deltaga i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen.”

  Det innebär att en lag om att tvinga Moderaterna att ange vem som ger bidrag till dom är grundlagsvidrig. Ja, jag vet att det finns undantag. Men dessa kan knappast anses vara tillämpbara i detta fallet. Jag vill också ha öppenhet. Men det innebär inte att vi ska stifta lagar som strider mot grundlagen, vilket de Röd-Gröna med sossarna i spetsen vill göra.

 19. frekar06 says:

  Vill påpeka att jag bara tog Moderaterna som exempel, eftersom det främst är dom som debatten handlar om. Det blev en lite konstig formulering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.