Oj Mona, där blev det visst lite motsägelsefullt!

De rödgröna vänsterpartierna har nu kommit överens om en gemensam politik för Sveriges deltagande i Afghanistan. Detta var tidigare en djup klyfta mellan framförallt S och V, så på det sättet är det imponerande att de har kunnat komma överens.

Å andra sidan bygger överenskommelsen på felaktiga grunder och man undrar lite om S och V verkligen tolkar överenskommelsen på samma sätt. Men det är en annan fråga.

Jag kan förstå att upptagna partiledare i valrörelsetider inte hinner att kontrollera alla fakta och om de har dåliga tjänstemän så kan det bli fel. I det här fallet blev det helt fel. Vänsterpartierna hävdar att Kabulkonferensen kom fram till att de militära insatserna ska sluta senast 2014. Så är det inte. Överenskommelsen säger att säkerhetsansvaret ska överlämnas till afghanerna senast 2014 och det är en annan sak.

Det största problemet för Mona Sahlin är dock inte att hon, Ohly och Eriksson har gjort en överenskommelse utifrån felaktigheter, utan att Mona Sahlin själv visste om att det som de hävdar är grunden för sin överenskommelse är fel!

Sahlin sa själv den 2 augusti i den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i politiken: ”Militär närvaro kommer att behövas för lång tid framöver – och bland dem svensk trupp. Den nyligen genomförda Kabulkonferensen satte upp 2014 som datum för när de afghanska myndigheterna ska ta över ledningen för säkerheten och det territoriella ansvaret. Men det är en annan sak än att alla trupper ska vara ute ur landet 2014. Vad som är viktigt är att den civila närvaron och biståndsresurserna stärks.”

Ring Broman har en längre redovisning av turerna.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Oj Mona, där blev det visst lite motsägelsefullt!

 1. frekar06 says:

  Att göra en överenskommelse på grunder som man vet är felaktiga är faktiskt häpnadsväckande. Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att oppositionen betraktar Afghanistan insatsen som en lekstuga där man kan göra lite som man själva tycker. Detta är en internationell operation som kanske är den största sen Balkan kriget för svensk del. Sådana operationer kan man inte om man gör anspråk på regeringsmakten hantera som en lekstuga.

  Till och med den högsta militära ledningen i Sverige, som annars brukar hålla sig borta från att kommentera politiska utspel, var ute i media och totalsågade förslaget från de Röd-Gröna (jag vet inte om jag hört den militära ledningen i Sverige vara så tydliga i ett medieutspel på bra länge). Det är ett land som har gått ur Afghanistan och det är Holland där situationen var sådan att den regeringen i princip var tvungna eftersom de hade det som vallöfte till en befolkning som var väldigt skeptiska till insatsen i Afghanistan.
  Mona Sahlin och company måste bli seriösa. Detta är inte seriöst.

 2. z999 says:

  Borde det inte komma någon utvärdering av insatsen?

 3. Uffe says:

  z999: varför skulle det behövas någon utvärdering av insatsen? V är emot den, det är all den fakta som behövs… Att många av oss förstår att trupperna måste vara kvar tills Afghanistan är ett fungerande land igen är något helt annat…

 4. z999 says:

  Det skulle vara intressant med en utvärdering i alla fall, men det kanske inte går att göra med all sekretess?

 5. z999 says:

  Omvärlden har pumpat in bistånd motsvarande ofattbara 250 miljarder kronor i Afghanistan, men det har inte haft någon synlig effekt. Det är slutsatsen av en analys som gjorts av Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), skriver Berlingske Tidende.

  Detta är alltså förutom de pengar som de militära insatserna kostar. Pengarna ska ha gått till återuppbyggnad, men en tredjedel används av givarländerna till att bekosta den egna administrationen i landet och det stora antalet rådgivare man skickar dit.

  Nato och USA menar att återuppbyggnaden är minst lika viktig som de militära insatserna för att bekämpa talibanerna. Den danska rapporten konstaterar dock att ”Effekten av biståndet till Afghanistan är tvivelaktig”.

 6. z999 says:

  @Uffe:
  “Att många av oss förstår att trupperna måste vara kvar tills Afghanistan är ett fungerande land igen är något helt annat…”

  Har det varit fungerande tidigare nångång?

 7. z999 says:

  När är målet uppnått? När tillräckligt många afghaner accepterar våra värderingar? När gör dom det i så fall? Ser dom någon poäng i demokrati? Majoriteten alltså.

 8. Vad är alternativet till att hjälpa Afghanisatan? Låta talibanerna bomba ihjäl de flickor som vill gå i skola? Ingen har sagt att uppdraget i Afghanistan är enkelt, däremot är det enkelt att bara kritisera utan att ha någon egen idé om hur lösningen ser ut.

 9. frekar06 says:

  Precis Johan. Det är dags att kritikerna lägger korten på bordet och föreslår en hållbar lösning. Först då är dom trovärdiga.

  Såg på Twitter att du njöt av serieledningen. Den kommer ni som jag (valaret2010) skrev på Twitter inte få behålla länge. Finns ett lag i Skåne som kan ta hem guldet. Det laget är rött och blått och heter Helsingborgs IF. Vi kommer triumfera hem guldet på er hemmaplan (Swedbank Stadion i Malmö). Det ska bli så härligt att se era miner när HIF springer ut från Swedbank Arena i Malmö med guldet i sin hand!!

 10. frekar06 says:

  Ska vara Swedbank Stadion och inte Swedbank arena.

 11. z999 says:

  @Linander:
  “Vad är alternativet till att hjälpa Afghanisatan? Låta talibanerna bomba ihjäl de flickor som vill gå i skola?”

  Om man valde det valet så är ju felet att det inte stannar i Afghanistan.

  “Ingen har sagt att uppdraget i Afghanistan är enkelt, däremot är det enkelt att bara kritisera utan att ha någon egen idé om hur lösningen ser ut.”

  Ja jag har ingen lösning heller. Det skulle vara bra tror jag om det låg stabila och lugna länder runt om kanske, men det gör det inte heller. I slutänden måste det i alla fall vara dom själva som styr och helst inte genom djungelns lag.

 12. Uffe says:

  z999: Det var kanske lite väl snabbt skrivet av mig, ordet “igen”. Men någon gång har väl Afghanistan varit ett fungerande land, typ innan Sovjet gick in på 1970-talet, eller har jag fel?

 13. z999 says:

  @Uffe:
  “Det var kanske lite väl snabbt skrivet av mig, ordet “igen”.”

  Njaa, det var väl inte så fel eftersom krig aldrig får börja räknas som normaltillstånd (även om Joseph Goebbels tyckte det på sin tid).

  “Men någon gång har väl Afghanistan varit ett fungerande land, typ innan Sovjet gick in på 1970-talet, eller har jag fel?”

  Delvis fungerande. Men jag funderar på om dom faktiskt råkar vara som mest fungerande just nu. “Fungerande” syftar på att jag försöker sätta mig in i hur det är för majoriteten av folket som bor där. Men då gör jag det efter västerländska normer. En del av dom som flyr kanske har önskemål om liknande normer och inte bara har materiella förbättringar för ögonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.