Skattesänkningar naturligt vid förbättrad konjunktur

Jag tycker att diskussionen kring skattesänkningar blivit mycket märklig och såväl de rödgröna vänsterpartierna som Moderaterna är skyldiga till detta. DN:s förstasida idag är Reinfeldt-citatet: “Vi tänker inte sänka skatten“. Enligt statsministern ska överskott i statskassan under 2010-2011 istället användas till välfärden, i huvudsak skola, vård och omsorg. Det är inget fel i att vilja satsa på välfärden, det är vi i Centerpartiet alldeles överens med Reinfeldt om, men när man inte vet hur stort överskottet i statsfinanserna blir (eller om det ens blir något överskott för 2011, det beror mycket om utvecklingen i övriga EU och världen) så är det svårt att utesluta vad pengarna ska användas till.

Eller rättare sagt, OM pengarna behövs till några nya utgifter. För om pengarna inte behövs för välfärdsutgifter så bör den naturliga följden bli skattesänkningar. Alltså att pengarna inte ska användas upp utan ges tillbaka till dess ägare. Svenska folket. Skatten som betalas in är pengar som staten lånar av sitt folk för att finansiera gemensamma angelägenheter. Behövs inte pengarna till de gemensamma angelägenheterna så ska staten inte ta in pengarna i skatt. Det måste vara den naturliga utgångspunkten för hela skattediskussionen. Det känns naturligt att det är vi i Centerpartiet som står för den uppfattningen, men det känns konstigt att vi ska behöva kämpa mot moderater i just den här frågan.

Vänsterpartiets budskap: “Vi bjuder alltid över alliansen” känns enbart oseriöst. Att den egna politiken ska utgå från vad andra gör är en total brist på egna visioner. Dessutom gör de utfästelsen in blanco, dvs utan att veta vad den faktiskt innebär. Oavsett hur många miljarder alliansen beslutar sig för att satsa på exempelvis skola eller vård så tänker vänsterpartierna stoppa in ännu mer pengar i verksamheten. De utgår alltså från att det alltid behövs mer pengar oavsett hur situationen ser ut. Jag menar att det tvärtom kan vara skadligt eller åtminstone ineffektivt att alltid stoppa in mer skattepengar i offentlig verksamhet. Egentligen gäller samma sak för den privata sektorn men där blir det sällan aktuellt. Utökade resurser utan krav på motprestation leder ofta till försämrad effektivitet eller en minskad effektivitetsförbättring. Det betyder inte att välfärden ständigt ska effektivisera utan resurstillskott, men det måste finnas en balans och krav på resultat.

This entry was posted in General and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Skattesänkningar naturligt vid förbättrad konjunktur

 1. Ola says:

  “Vänsterpartiets budskap: “Vi bjuder alltid över alliansen” känns enbart oseriöst”

  Var det oseriöst 2006 när Alliansen sa precis likadant?

 2. frekar06 says:

  Ola. Du hittar på för att försöka få alliansen att framstå som oseriösa. Håll dig till fakta. Fakta är att alliansen gick till val på en mycket tydlig valplattform som de uppenbarligen haft teckning för eftersom de allra flesta av vallöftena från 2006 är uppfyllda. Och jo, de Röd-Gröna och särskilt vänstern framstår som totalt oseriösa. Vänstern vill ha 200 000 fler i sysselsättning i offentlig sektor. Man har ingen budgetdisciplin. De vill inte ha marknadsekonomi. Att ha de röd-gröna vid makten efter valet 2010 vore en katastrof för svensk ekonomi. När den oseriösa överbudspolitiken från Sossarnas sida sprack så började man istället tala om att strama åt statsfinanserna trots att vi kommer ha stora överskott och har de bästa statsfinanserna i världen. Det de Röd-Gröna har lyckats med är definitionen på att vara oseriös! /Frekar06

 3. z999 says:

  Det borde vara med i grundlagen på något sätt att medborgarna äger sina pengar och skatten bara är på nåder. I ett idealt samhälle så används inte skatten som en inkomstutjämning, sådant sköts i första hand av fackföreningarna.

  Vänstern anser tydligen att det är ok att finansiera kommunistisk terrorism i andra länder.
  http://www.dn.se/debatt/vansterpartiet-slussar-skattemedel-till-diktaturer-1.1132820

 4. Ola says:

  frekar06

  Jag hittar inte på.. Läs vad FR sa före valet 2006 exakt samma ord att dom skulle satsa mera än vänstersidan vad än vänstersidan satsade…

 5. Ola says:

  frekar06

  Du skriver att Sverige har dom bästa statsfinanserna i värden. Vi har inte dom bästa inom EU hur kan vi då ha dom bästa i värden?

  Men vad jag funderar över är varför Moderaterna nu kör över dom andra Allianspartierna och närmar sig Sossarna. Kan det bero på det på att risken är stor att SD blir vågmästare

 6. z999 says:

  @Ola:
  “Men vad jag funderar över är varför Moderaterna nu kör över dom andra Allianspartierna och närmar sig Sossarna. Kan det bero på det på att risken är stor att SD blir vågmästare”

  Kan det inte vara så att sossarna kanske har en del bra förslag? Jag tror annars att det kan bero på att det är vanskligt att driva en nyliberal politik för hårt i kristider. Jag tror inte att något parti förbereder redan nu för att SD ska bli vågmästare. Mona Sahlin har annars varit relativt ärlig när det gäller sverigedemokraterna tycker jag.

 7. z999 says:

  Spelar det någon roll om dom blir vågmästare förresten? Jag och dom flesta andra som kan tänka sig att rösta på sverigedemokraterna uppskattar mer att man får mer tillgång till att komma till tals. En vågmästarroll mellan två sidor som är övverens när det gäller invandringspolitiken har inte så stort värde. Men jag vet att SD själva tycker att det har ett stort värde. Beroende på hur de sköter valrörelsen så tror jag att minst ett borgerligt parti åker ur riksdagen vilket då kommer att stärka den borgerliga alliansen när det gäller att komma övverens och kommer att förenkla om dom vill komma övverens med de rödgröna.

 8. frekar06 says:

  Ola. Okej jag tog i lite, men vi har bland dom absolut bästa i världen. Läs OECD:s rapport. Där framgår hur bra Sverige klarar sig.

 9. Ola says:

  z999

  Men nog tror jag alla partier tittar sig runt nu om hur dom ska göra i ett läge med SD som vågmästare.
  Jag tror ju inte att Mp skulle stötta en borgerlig Allians som vill bygga ut kärnkraften och bygga Cittybanan. Men S tror jag inte är lika hårda på dom frågorna så mina tankar är att i ett sådant läge så bildar M och S regering. Men åker ett borgelit parti ut så tror jag vänsteralliansen får egen majoritet .

 10. z999 says:

  @Ola:
  “Men åker ett borgelit parti ut så tror jag vänsteralliansen får egen majoritet .”

  Ja, det tror jag också. Jag tror att det skulle vara det bästa sett från SD’s synvinkel, men det tror dom inte själva (går på vad dom säger alltså). En annan sak är väl att Mona Sahlin skulle få väldigt mycket cred inom sosseleden om ett borgerligt parti skulle åka ut och hon blir statsminister med egen majoritet.

 11. z999 says:

  @Frekar06:
  “Ola. Okej jag tog i lite, men vi har bland dom absolut bästa i världen. Läs OECD:s rapport. Där framgår hur bra Sverige klarar sig.”

  Jag är så gammal att jag bott i Sverige före massinvandringen, på den tiden då Sverige låg som nummer 4:a bland de rikaste länderna i världen. Jag har noll tilltro att få uppleva det igen.

 12. Ola says:

  z999

  Varför tror du att det skulle vara bäst för SD om ett borgerligt parti åker ut?

 13. z999 says:

  @Ola:
  “Varför tror du att det skulle vara bäst för SD om ett borgerligt parti åker ut?”

  Därför att det skulle bli ett regimskifte då och tydliggöra att de båda blocken står för exakt samma invandringspolitik. Då ser jag det alltså helt ur SD’s synvinkel och inte efter vad som bäst skulle gynna landet eller mig själv.

 14. Ola says:

  z999

  Ja om inte exakt men mycket nära varandra. Så ur SDs synvinkel skulle det nog vara bra som du säger.

 15. z999 says:

  Ola, jag har förstått det som att du är sosse. Saknar inte du vänstervisioner från sossarnas håll? Sossarna är ju numera positiva till EU och inte speciellt negativa till “utförsäljning” av kommunala inrättningar (vård, skola och så vidare). Det talas ju till och med på en del håll om att slå ihop sossarna och moderaterna, något som var tämligen otänkbart för några år sedan. Att man tar strid för rätten till heltid är väl ingen jättefråga tycker jag. Jag är själv vänster på det sättet att jag har inslag av socialkonservatism (obs! inte socialdarwinism :-)) i mina åsikter.

 16. Ola says:

  Jag röstade på S sista valet…Men är nog på S vänsterflank kan man säga. Så det är klart jag saknar mycket vänster visioner .. Jag brukar säga att S för nu små borglig politik. tror det beror på att dom försöker värva röster i Stockholm. För dom som bor där tror ju att om dom har 25-30000 i lön så är dom borgliga fast dom har stora skulder på flera miljoner

 17. z999 says:

  Ola, inom sverigedemokraterna finns den så kallade skånedelen som SD’s högerfolk. I Stockholm så är anhägnarna mer vänster. Jag tror att vänstervisioner måste motiveras moraliskt om de ska få något fäste i ett parti. Jag tror att detta är ett större problem för sossarna än att nya moderaterna har tagit över idéer från dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.