”100 nya polisaspiranter till Skåne”

Centerpartiet i Skåne:
”100 nya polisaspiranter till Skåne”

”Centerpartiet i Skåne vill uppmärksamma att Skåne har fått 100 nya polisaspiranter. Av de 862 som utexaminerades i juni kommer alltså 100 till Skånes länspolismyndighet. Det är hundra nya poliser som ska känna sig mycket välkomna, säger Johan Linander, distriktsordförande för Centerpartiet i Skåne och tillika Centerpartiets rättspolitiska talesperson.”

”I valrörelsen 2006 var ett av Allians för Sveriges viktigaste vallöften att öka antalet poliser i landet från ca 17 000 till 20 000 år 2010. Efter valsegern i september 2006 utökades antalet platser på polishögskolan och nu i juni utexaminerades den sista stora kullen och antalet poliser i landet är nu mer än 20 000. Det är glädjande att vallöftet är uppfyllt, men det är ännu mer glädjande att Sverige nu har fler poliser som kan förebygga och utreda brott, avslutar Johan Linander.”

This entry was posted in Pressmeddelanden and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ”100 nya polisaspiranter till Skåne”

 1. z999 says:

  I Stockholm märks fler poliser, men framförallt märker man att vaktbolag används mer. Det är fler vakter på pendeltåg och tunnelbana än tidigare. Men den höga arbetslösheten genererar fler brott samt en annan attityd till våldsbrott än vi haft i Sverige tidigare.

  Vi har ju ett starkt antinationalistiskt styre sedan några år tillbaka som har gjort att det är svårare att moraliskt kräva att lägre samhällsgrupper håller sig till lagarna. Det nuvarande styret (och kommande) har trots de nya poliserna inte brytt sig speciellt om hur fattiga människor drabbas av brott. Istället har de rika i samhället med mest möjligheter anpassat sig till ett kriminellare samhälle;
  http://www.expressen.se/levabo/1.1186188/lyxboende-med-vakter

 2. frekar06 says:

  Lite off-topic men det handlar om polisen. Moderaternas gruppledare i Göteborg har föreslagit att polisen ska få rätt att visitera vem som helst, när som helst och helt utan brottsmisstanke. Polisen ifrågasätter sån tur var förslaget. Detta är dessutom ett förslag som har genomförts i Storbritannien. Den lagen överklagades till Europadomstolen. Där förklarade man att en lag som ger polisen möjlighet att visitera människor utan brottsmisstanke strider mot Europakonventionen. Vad sysslar Moderaterna i Göteborg med? Hur är det ens möjligt att lägga fram ett förslag som alla vet strider mot Europakonv.? Gruppledaren för Moderaterna i Göteborg borde avgå.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bakslag-i-brittisk-terrorkamp_4078455.svd
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.401936-polisen-kritisk-till-m-forslag

 3. z999, menar du att ekonomisk och social ställning ska vara anledning till olika bedömningar av laglydigheten? Ett farligt resonemang. Alla ska dömas och bedömas lika inför lagen, det är grunden i ett rättssamhälle.

  Det är riktigt att de som bor i socialt utsatta områden också drabbas av mer brott, det glöms ofta bort i debatten om brottsligheten. Att rika som grupp skulle leva i någon slags “gated community” är inte så som Sverige ser ut, det är ytterst ovanligt här.

  frekar, det var ett ovanligt dumt förslag. Inte förvånad över att polisen själva är negativa. De är fullkomligt beroende av allmänhetens förtroende i sitt arbete.

 4. z999 says:

  @Linander:
  “z999, menar du att ekonomisk och social ställning ska vara anledning till olika bedömningar av laglydigheten? Ett farligt resonemang. Alla ska dömas och bedömas lika inför lagen, det är grunden i ett rättssamhälle.”

  Vad jag syftade på är att de rika i samhället måste ha en förståelse för hur fattigare ser på brottsligheten. Där jag bor så är brottsligheten relativt hög, men de som bestämmer lagar och straffpåföljder bor inte i samma område och upplever inte brottsligheten på samma sätt. Att det är så låg uppklarningsprocent på lägenhetsinbrott är inget som bekymrar dom på samma sätt. Vad jag hoppas på är att dom som bestämmer antalet poliser och straffpåföljder tar intryck av hela samhället och inte baserar besluten bara på där de bor. Trots ett ökat antal poliser så tycker jag att det är för få ändå.

  “Det är riktigt att de som bor i socialt utsatta områden också drabbas av mer brott, det glöms ofta bort i debatten om brottsligheten. Att rika som grupp skulle leva i någon slags “gated community” är inte så som Sverige ser ut, det är ytterst ovanligt här.”

  Jag hoppas att det fortsätter att vara ovanligt så vi inte får ett samhälle med rika människor som låser in sig och struntar i övriga samhället. Det är en ganska låg samhörighet i samhället ändå.

 5. Nisse Nilsson says:

  Tyvärr tycks det inte räcka på långa vägar. Enligt Villaägarnas riksförbunds sammanställning så finns nio av de tio mest bostadsinbrottsdrabbade kommunerna i sydvästra Skåne. De senaste fem åren har bostadsinbrotten mer än fördubblats i flera av dessa kommuner. Det senaste året har man kunnat läsa i tidningarna att det enligt polisen är ligor, oftast från östeuropa, som gör regelrätta inbrottsturneér och sedan försvinner ut ur landet. Ser man på domar för de förhatliga åldringsbrotten så är det allt som oftast medborgare i Rumänien som ligger bakom. Polisen och brottsbekämpningssamarbetet inom EU tycks inte alls hänga med i östudvidgningen eller är det annat som ligger bakom den kraftiga ökningen av bostadsinbrott och åldringsbrott?

 6. Nisse, det stämmer att en relativt stor andel av inbrotten sker under s.k. “inbrottsturnéer” och att stöldgodset sedan åker ur landet väldigt snabbt. Jag och Centerpartiet har föreslagit att tullen ska få befogenhet att kontrollera utgående gods när det finns misstanke om att det är stöldgods som är på väg att lämna landet. Som det är idag kan tullaren se att hela baksätet är fullt av stöldgods och ändå får de inte stoppa bilen från att köra på och åka iväg med båten. På sikt ser vi gärna att tullens brottsbekämpande verksamhet blir en del av polisen, gränspoliser.

  Huruvida åldringsrånen i stor utsträckning skulle begås av rumäner känner jag inte till, men visst är det ett stort problem. Utan tvekan. Att bekämpa mängdbrottsligheten är en svaghet hos polisen, men jag tror att det beror minst lika mycket på organiseringen av arbetet som på för få poliser som jobbar med det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.