Sahlin måste ligga sömnlös

Skops senaste undersökning av svenska folkets betyg på regering och opposition visar att svenska folket har rekordstort förtroende för regeringen. 64 procent av befolkningen tycker att alliansregeringen gör ett bra jobb medan enbart 18 procent tycker att den gör ett dåligt jobb. Endast 28 procent tror att de rödgröna vänsterpartierna skulle göra ett bättre jobb i regeringsställning.

Detta är statistik som måste göra Mona Sahlin sömnlös. Partiopinionsundersökningarna visar fortfarande på ett ganska jämnt resultat även om alliansen har kommit ifatt och gått förbi väldigt fort efter den rödgröna alternativbudgeten presenterades. Men hur ska Sahlin kunna vända detta när ännu färre redan idag tror att hon som statsminister, med Ohly och Eriksson/Wetterstrand som ledande ministrar, skulle göra ett bättre jobb än Reinfeldt, Olofsson, Björklund, Hägglund med flera.

När vi närmar oss valet kommer just frågan om vem som ska leda landet som statsminister bli ännu viktigare. Då kommer även de som idag svarar Miljöpartiet på opinionsundersökningsfrågan att tänka på att en röst på Mp innebär en röst på Sahlin som statsminister, Östros som finansminister och Ohly som näringsminister (eller någon annan tung portfölj).

Vill Miljöpartiet rädda sina nuvarande rekordhöga siffror så borde de så snart som möjligt gå ut och öppna dörren för ett femklöversamarbete likt det i Region Skåne.

This entry was posted in General and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Sahlin måste ligga sömnlös

 1. Ola says:

  Nog tror jag att Olofsson och Hägglund är mera bekymrade som har lyckas nästan halvera sina partier sedan valet 06 och ballanserar på 4% spärren med stora risker att åka ur riksdagen

  Och jag har svårt se att Mp skulle vilja samarbeta med fyra kärnkraftskramande partier.
  Och Mp är ju ett liberalt parti och liberaler har ju aldrig kunnat samarbeta med höger konservativa partier

 2. Vi ligger ungefär där vi låg för fyra år sedan, dvs några månader före valet, men visst krävs det en lika bra valrörelse den här gången för att nå upp till att bli landets tredje största parti.

  Mp liberalt? Det tycker inte ens de miljöpartistiska riksdagsledamöterna. När man läser följande så förstår man att Wetterstrand är den enda som kan koppla mp med liberalism. Däremot det miljöparti som hennes man tillhör, dvs De gröna i Finland, de är liberala.

 3. frekar06 says:

  Den stora frågan är väl hur många ytterliggare miljarder som Sahlin och Östros kommer att föreslå innan den här valrörelsen är slut. Jag kan i och för sig inte komma på så där jättemånga fler utgifter som Sahlin, Östros och övriga oppositionen inte redan har föreslagit.

  Enligt ledande ekonomer så kommer Sverige de kommande åren ha överskott i statsbudgeten på flera procent av BNP. Om jag inte läst helt fel i regeringens budgetproposition så är det också regeringens bedömning av läget. Trots stora överskott och världens bäst skötta statsbudget enligt OECD så ska man från oppositionens sida höja skatterna kraftigt. De Röd – Gröna skrek sig hesa för att regeringen skulle gå in och rädda SAAB Automobile.

  När regeringen tillsammans med Spyker Cars räddat SAAB Automobile så föreslår oppositionen kraftigt höjda kilometerskatter och koldioxidskatter. Dessutom vill man kraftigt höja bensinskatten.

  Det är ett direkt slag mot den för Sverige så viktiga bilindustrin, den står ju för 18 % av BNP. Om det nu var så oerhört viktigt att rädda SAAB från konkurs, vilket det uppenbarligen var eftersom Sahlin var beredd att låta staten ta över SAAB alternativt ge SAAB 5 miljarder av skattebetalarnas pengar så är det ofattbart att man sedan kraftigt försämrar bilindustrins möjligheter att utvecklas i Sverige. Inte undra på att oppositionen har så uselt förtroende bland väljarna. Till detta kan vi ju lägga en Röd – Grön utrikespolitik som har totalhavererat. /frekar06

 4. z999 says:

  Inom “extremhögern” så finns det potentiella väljare för Mona Sahlin, men det har hon kastat bort för längesen med sitt uttalande om svensk midsommar på euroturk.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/svensk-reggae-bra-svensk-midsommar-bu_4911065.svd

  ”Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

  Fast även övriga partiledare i riksdagen har uttalat ett förakt för Sverige och det svenska.
  Fredrik Reinfeldt har exempelvis sagt att ”ursvenskt är bara barbariet”, Maud Olofsson att ”det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige”,
  Maud Olofssons uttalande ligger ungefär i nivå med förintelseförnekarna.
  Själv tycker jag att svensk kultur är helt överlägsen andra kulturer vilket är främsta skälet att jag bor kvar här.

 5. z999 says:

  Jag tror att de rödgröna vinner i alla fall. Och det beror på att jag kommer att öka min lön med nästan 30% i augusti och jag tror på Murphys lag (om något kan gå åt h-lvete så gör det det). Det andra alternativet är att alliansen tvingas höja skatten direkt efter valet.

 6. z999 says:

  Dom har ju enats om eu-politiken nu och det kanske påverkar väljare som tycker att det är viktigare med ett regeringsdugligt alternativ än vad partierna står för?
  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/rodgrona-enade-om-eu-politiken-1.1128733

 7. frekar06 says:

  Jag vet inte om jag vill kalla det fuskbygget för överenskommelse. Man har satt upp ett antal mål som man vill uppnå, men presenterar egentligen inga konkreta åtgärder för att nå fram till målen. Man säger sig till exempel vilja verka för full sysselsättning inom EU. Men hur man ska nå full sysselsättning preciseras inte. Man vill stärka arbetstagarnas rättigheter, men presenterar inte konkreta förslag på hur det ska göras. Det finns heller inga kostnadsberäkningar för vad det kommer kosta att nå målen. Alltså är detta ytterliggare en sån där överenskommelse som verkar bra, men håller tunt när man tittar närmare på den.

Leave a Reply

Your email address will not be published.