Socialdemokraterna light

Redan för tre år sedan kallade jag Moderaterna för “sosse-light” här på bloggen, men nu måste jag tyvärr återupprepa det.

Moderaterna har blivit så angelägna om att locka S-väljare så att de hellre står för en socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik än att vilja genomföra det som Sverige och framförallt unga arbetslösa behöver.

Svenskt Näringsliv och Företagarna kritiserar också Moderaterna för deras LAS-kramande, en mycket berättigad kritik. Vi i Centerpartiet vill bland annat undanta företag med 1-9 anställda helt från turordningsreglerna.

This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Socialdemokraterna light

 1. Martin Andersson says:

  Jag var inne på bloggen samtycke.nu som länkade till din sida, med innebörden att du stödjer en lag om samtycke angående sex. Jag ber om ursäkt för att jag postar i fel inlägg men jag hittade ingen annanstans jag kunde skriva mina frågor. Hade blivit glad om du kunde svara på följande frågor:

  1. Vad menar du med samtycke? Är det ett skriftligt kontrakt som som skall skrivas under av de som skall ha sex?

  2. Om ja på fråga 1, vad händer om två personer har sex utan samtycke, men det är frivilligt, och sedan ångrar sig ena parten och anmäler den andra parten. Är den andra parten skyldig till våldtäkt då?

  3. Om ja på fråga 1, vad händer om ex. tre personer under hot tvingar en fjärde person att skriva under ett samtyckeskontrakt och sedan våldtar personen i fråga? Är de juridiskt oskyldiga då?

 2. Leffe says:

  Jättebra att ni vill det, men vilka belägg har ni för att det vore bra? Det är väl det som är skillnaden mellan (m) och resten av landets politiska partier. Man argumenterar utifrån känd kunskap om vad som fungerar i första hand. Ibland känns det som om ni andra bara tycker till och sedan hoppas på det bästa.

  Att Svenskt näringsliv, som företräder ett snävt arbetsgivarintresse anser att det vore bra att försvaga deras fackliga motpart är begripligt.

  Men vad är logigiken bakom viljan hos (c) att göra detsamma? Vilken är den samhällsekonomiska nettokalkylen som visar på fördelarna?

  Min gissning är att ni inte har gjort någon.

 3. z999 says:

  Jag tror att moderaterna är positiva till LAS för att motsatsen skulle ge alldeles för oförutsägbara resultat.
  Sen tror jag att centern har samma problem som sverigedemokraterna har när de ska lansera sin förändring av LAS, de flesta tror tydligen att det handlar om antingen/eller.

  Vi har ett läge med väldigt hög arbetslöshet som kommer att fortsätta antagligen under resten av min livstid.Jag har själv haft idéer om att det skulle minska arbetslösheten om det blev billigare att anställa men inte ens det tror jag på på längre, inte att det skulle bidra till någon påtaglig förändring.

 4. z999 says:

  Men är det inte meningslöst att ge sig på LAS? Dels väntar vi ju på en högkonjunktur med skriande arbetskraftsbrist och dels så är ju yngre attraktiva på arbetsmarknaden. Det var ju förutspått att det skulle bli en enorm brist på arbetskraft när 40-talisterna gick i pension, om fem år har den köttvågen tonat ut, borde det inte hända något snart?

 5. LAS behöver ändras för att få en större rörlighet på arbetmarknaden, för att få in ungdomar i arbete, för att de små företagen ska ha möjlighet att behålla kompetens i företaget vid en lågkonjunktur, för att människor som har önskan om att byta jobb ska kunna göra det pga sin kompetens och inte behöva stanna kvar pga sina antal år. LAS behöver moderniseras och ses över utifrån de förutsättningar som finns idag, det är inte bara företag och arbetsgivare som tjänar på det, även anställda som gör ett bra jobb och använder sin kunskap, kompetens och atbetsglädje.

 6. Martin, det var verkligen en kommentar på fel inlägg. Men det korta svaret på dina frågor är nej, samtycke kan även ges på andra sätt.

  Leffe, det finns både forskning och fullskaleförsök (andra länder) som visar att ökad rörlighet på arbetsmarknaden är bra. Jeanette har alldeles rätt i sin kommentar: Ökad rörlighet ökar ungdomars chanser, små företag behöver flexibilitet vid framförallt lågkonjunkturer och många, väldigt många är kvar på ett jobb de inte trivs med av trygghetsskäl. Jag tror att vi skulle få en friskare och nöjdare befolkning om fler vågar byta jobb.

 7. frekar06 says:

  “Vi i Centerpartiet vill bland annat undanta företag med 1-9 anställda helt från turordningsreglerna.”

  Jag trodde det undantaget redan fanns i Lagen om anställningsskydd, men det gör det tydligen inte. Jag tycker jag gott ni kan införa det. Det är ett rimligt förslag. Däremot så tycker jag inte att LAS som helhet ska rivas upp. Det finns en hel del i LAS som är bra, sen finns det de delar av LAS som är väldigt problematiska.

  Jag tror att någon form av utvärdering av hela LAS och egentligen också MBL vore bra. De har ju funnits ett antal år nu i nuvarande form och det kan då vara rimligt att se på vad det är som fungerar och inte fungerar i dessa båda lagar. //Frekar06

 8. frekar, du står ju för Centerpartiets politik…:-)

 9. frekar06 says:

  Det är inte bara i denna fråga mina åsikter ligger nära Centerpartiets åsikter. Det var därför jag röstade på Centern senast det var riksdagsval.

  Min röst denna gång kommer jag lägga på det parti som jag bedömer har störst trovärdighet i mina hjärtefrågor som är ett starkare skydd för den enskildes integritet och frågor som rör mänskliga rättigheter.

  Just nu lutar det väldigt starkt åt Piratpartiet. Kanske ska tillägga att den Röd-Gröna sörjan inte kan bli aktuell. Sossarna vill införa datalagringsdirektivet och de vill även förstatliga all IT-infrastruktur (Det kan bara sluta i katastrof), Vänsterns ledare Lars Ohly har starka kopplingar till kommunismen i Sovjet och har knappast någon trovärdighet i mänskliga rättigheter frågor och Miljöpartiet verkar själva inte veta vad de tycker i dessa frågor.

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/29/socialdemokraterna-aventyrar-sveriges-it-position

 10. Bra, då måste det ju bli Centerpartiet igen…!

 11. frekar06 says:

  Det lutar väldigt starkt åt Piratpartiet just nu. Detta kan givetvis förändras under valrörelsen. Men det är onekligen som så att Piratpartiet har skaffat sig ett visst försprång i dessa frågor.

  Jag vill dock se vad ert valmanifest, där jag nästan förutsätter att dessa frågor kommer att finnas med på något sätt, kommer att innehålla innan jag tar ett beslut om hur jag ska rösta.

  Piratpartiet har öppnat valrörelsen starkt genom att ta med egna resurser leverera bandbredd till Pirate Bay. Vi får helt enkelt vänta på valmanifestet från alliansen och se vad ni kommer att presentera där. Ett förslag som ni borde ha med är att en borgerlig regering inte kommer införa datalagringsdirektivet under nästa period.

  Det skulle sätta en enorm press på de Röd-Gröna att leverera i frågan om datalagringen och vara ett hårt slag mot Bodström som då tvingas till förhandlingar med Vänstern och Miljöpartiet som nu säger att de inte vill införa datalagringen. Hm, kom i skrivande stund att tänka på att Sverigedemokraterna inte har lämnat besked i frågan om datalagringen. Det finns ju en stor risk för att de blir vågmästare efter valet. De rösterna kan vara helt avgörande för om datalagringen blir verklighet eller inte. //Frekar06

 12. frekar06 says:

  Det är bra att facken sätter press på arbetsgivare som beter sig illa mot arbetstagare med blockad osv. Men nu har det flippat ur fullständigt. Syndikalisterna har nu börjat använda sig av rena hot mot och utpressning av företag. De som kontaktar polisen blir bestraffade med böter av Syndikalisterna.

  Själva försöker Syndikalisterna ta sig ur detta med att de bara bekämpar oseriösa arbetsgivare. Men det är knappast någon ursäkt för att ta till olagliga metoder som utpressning och hot. Att bestraffa människor som vänder sig till polisen för att anmäla brott är ett allvarligt hot mot rättsstaten och i förlängningen mot demokratin. Jag börjar förstå varför Centern går emot fackförbunden och vill göra något radikalt åt deras maktposition på arbetsmarknaden.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3769609

Leave a Reply

Your email address will not be published.