Vad sysslar de andra allianspartierna med i Bryssel?

Jag blir både förvånad och besviken när jag läser om vad Europaparlamentariker från de andra tre allianspartierna har skrivit på i Bryssel. Anna Maria Corazza Bildt (M), Alf Svensson (KD) och Marit Paulsen (FP) har skrivit under ett förslag som innebär att sökmotorer som Google och Yahoo ska omfattas av datalagringsdirektivet. Cecilia Wikström (FP) hade tidigare skrivit under, men har i efterhand tagit tillbaka det eftersom hon inte hade förstått vad hon skrev under.

Jag är glad för att det finns ett parti och en ledamot i Europaparlamentet som tydligt tar ställning mot förslaget och det är givetvis Centerpartiets Lena Ek. Lena, jag och Annie Johansson hade så sent som för några månader sedan en debattartikel i SvD där vi kräver att datalagringsdirektivet ska göras frivilligt, dvs i direkt motsatt riktning mot det som M, Fp och Kd nu står för i Bryssel.

Även andra centerpartister har reagerat.

This entry was posted in General and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Vad sysslar de andra allianspartierna med i Bryssel?

 1. frekar06 says:

  Johan,

  Även Marit Paulsen (FP) har nu fått kalla fötter. Hon kan inte påminna sig om att hon skrivit på något sådant dokument. Och har hon gjort det så ska hon omgående ta bort sin namnunderskrift (se länk nedan). Bra att Centern tar tydligt avstånd från direktivet om datalagring. Förhoppningsvis kan ni tillsammans med bland andra Camilla Lindberg (FP) fördröja förslaget så mycket att det hinner prövas av EG-domstolen, dit det är skickat av irländska aktivister. Nu ska också

  Europadomstolen granska direktivet om datalagring. Sverige behöver knappast ha någon brådska med detta, kommissionen lär inte våga bötfälla oss just nu med tanke på hur skakig grunden för datalagringen är i nuläget. En hemlig rapport från kommissionen har dessutom slagit fast att direktivet är helt ineffektivt när det gäller brottsbekämpande. Ska se om jag kan hitta det läkta dokumentet igen.

  http://www.aftonbladet.se/pryl/article7228678.ab

 2. frekar06 says:

  Hittar inte själva dokumentet. Men Europaportalen skriver om det här läkta dokumentet här:

  http://www.europaportalen.se/2010/04/hemlig-eu-rapport-sagar-datalagringsdirektivet

  /Frekar06

 3. Albin says:

  Freakar, ska Europadomstolen granska DLD? Det var goda nyheter. Har du någon länk till det?

 4. frekar06 says:

  Albin,

  Hittar inte den länken just nu. Men jag vet att samma grupp som gick till Författningsdomstolen i Tyskland nu kommer gå vidare till Europadomstolen. Henrik Alexandersson skrev på sin blogg så här:

  “Den kampen, mot EU:s datalagringsdirektiv, kommer de tyskar som väckt grupptalan att få utkämpa i Europadomstolen i Strasbourg. Dagens tyska dom är viktig även i detta sammanhang.”

  Han brukar ha koll på sina uppgifter. Frekar06

 5. Det känns som dubbelfel när folkpartisterna nu drar tillbaka det som de tidigare har skrivit på. Visserligen är det bra att de inte längre stödjer en dålig sak, men samtidigt kan man ju inte låta bli att fundera på vad som hade hänt om inte media/bloggar satt fart på den här frågan. Då hade deras namnunderskrifter funnits kvar. Och om de nu inte står för det som de skrev på, varför skrev de på?

  Svaret är förmodligen att de inte förstod vad de skrev på. Frågan är då såklart, varför skrev de på något som de inte förstod? Nästa fråga är hur mycket annat som de har skrivit på som de inte förstår?

 6. Albin says:

  Tack frekar, ska höra med HAX om han har någon länk.

 7. frekar06 says:

  Jag håller med dig Johan i det du skriver i din senaste kommentar. Nu har ytterliggare nio parlamentariker hoppat av den här skrivelsen. Cecilia Wikström (FP) har skickat ut ett varningsbrev om detta till samtliga parlamentariker och Paulsen (FP) är tvärförbannad och känner sig lurad. Jag tror det finns åtminstone två parlamentariker (Initiativtagarna) som har en hel del att förklara framöver.

  //Frekar06

 8. frekar06 says:

  Varsågod Albin. /Frekar06

 9. frekar06 says:

  http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/ipredmal-kan-ga-till-eg-domstolen-1.1116626

  Ipred-lagen kommer antagligen att prövas i EG-domstolen. Det är innebörden i ett beslut i Högsta domstolen. De vet inte hur lagen ska tolkas och då överför man den till EG-domstolen för beslut. Det som gör det komplicerat är att Datalagringsdirektivet innebär att den här typen av uppgifter endast får lämnas ut till myndigheter. Bästa lösningen på det här problemet är att avskaffa både datalagringen och Ipred.

  /Frekar06

 10. Frekar, jag kan bara hålla med.

  Blev intervjuad i frågan medan jag var i Vilnius, P3 Nyheter.

 11. Hans J says:

  Det känns lite irriterande när centerpartiet i halv panik vill distansera sig från sina “Allians”-bröder när 100 dagar återstår tills valet.

  Centern ligger runt 4% i opiononsmätningar och skräckslaget försöker man nu “göra något”…

  Men Centern har under hela den föregående perioden i valperioden: tre år och åtta månader, utåt visat en obruten alliansfasad. Man har till och med misshandlat egna riksdagsmän så till den milda grad att de inte längre står att känna igen. De verkar totalt hjärntvättade. Det är hemskt att se unga idealister förvandlas till gubbar och gummor på bara några månader.

  På frågan om vad de andra _allians_-partierna sysslar med i Bryssel så är svaret naturligtvis: De genomför den politik som även Centern gjort allt för de senaste 46 månaderna. Därför ska vi inte låta Alliansen löpa fritt en ytterligare period.

  Vi ska åtminstone ha Piratpartiet att bevaka integritetsfrågorna. Om sedan Alliansen vill delta i utvecklandet av ett fritt samhälle så kommer de att kunna göra detta i fortsättningen, men de kommer att få göra en rejäl kursändring och det verkar som om även Centern nu börjar se att detta är vad folket vill ha. Men lita på ett politiskt parti ska man aldrig göra. Därför ligger det i centerpartistiskt intresse att rösta på Piratpartiet!

 12. frekar06 says:

  Bra skrivet Hans J. Håller absolut med.

 13. Hans J, jag förstår att piratpartister är skrämda, irriterade och besvikna. Helt utanför debatten och i princip chanslösa i riksdagsvalet. Ni borde därför vara glada för att Centerpartiet och Lena Ek tar in Christian Engström i debatten. Er panik får konstiga konsekvenser, plötsligt är det negativt att ett annat parti gör något som ni står för.

  I övrigt är du uppenbart oinsatt i hur samarbetet inom alliansen fungerar. Våra riksdagsledamöter är inte hjärntvättade, tvärtom har vi under hela mandatperioden haft ett mycket stort inflytande över alliansens politik. Ibland får man kompromissa och då får man också acceptera att allt inte blir som man själv vill och sedan står man upp för kompromissen.

 14. Hans J says:

  Johan,

  Jag kan inte svara för alla piratpartister men de jag talar med känner att vi har en väldigt bra chans att komma in i riksdagen till hösten. Våra frågor är absolut inte utanför debatten. De diskuteras hela tiden. Visst är jag glad för att Christian Engström “tas in i debatten”. Han arbetar stenhårt för att ditt och mitt privatliv ska förbli just ditt och mitt privatliv. Det är då bra för oss alla om Lena Ek skulle vilja ha vänligheten att “ta in” Christian Engström i debatten ännu mer. Gör gärna det! Du får gärna “ta in” honom i debatten du också. Det är enkelt: nämn bara integritet, övervakning, privatliv och ett rikt kulturliv så han med.

  Det är riktigt att Piratpartiet inte har några statsbidrag för att bedriva partipropaganda som alla andra riksdagspartier. Det är därför svårare för Piratpartiet att göra sig hört. Vi har inte råd med dyra trycksaker eller annonser i TV och tidningar. Före EU-valet var det också många som räknade bort Piratpartiet. Men folk vill ha sitt privatliv i fred. Därför så gick det jättebra i det valet.

  Fredrik Federley och Annie Johansson fick båda ta emot kopiöst med stryk i FRA-debatten. Det rapporterades i tidningarna om Maud Olofsson och Andreas Carlgrens taktik för att pumpa musten ur Annie. Andreas skulle köra kvällspasset så länge att hon var helt groggy och sedan skulle Maud ringa upp henne i ottan på morgonen när hon var helt vimmelkantig. Jag vet inte vad man sa till Fredrik men snällt var det inte. Därefter är de båda som förbytta. Jag tycker att det var otäckt att se Annies ansiktsutryck när hon intervjuades i TV där mungiporna åkte både upp och ned i flera sekunder. Hon såg helt skräckslagen ut och allt bara för att pressa in FRA-lagen.

  Jag förstår precis hur kompromissandet fungerar i riksdagen. Det är just det som är finessen med Piratpartiet – Det finns inget utrymme att kompromissa med! Därför vet den som väljer Piratpartiet exakt vad han eller hon får. Inget “gröna skogar” men vi kanske kompromissar bort. Centerpartiet har på sin hemsida åsikter i över hundra sakfrågor. Vilka av dessa är Centerpartiet beredda att kompromissa bort?

  Är Centerns integritetssyn något som kan kompromissas bort? Hela denna skrivning ser för övrigt väldigt defensiv ut. Piratpartiet är istället stenhårda här. Piratpartiet har prioriterat detta och kan inte kompromissa bort det.

  Du skriver “sedan står man upp för kompromissen”. Det kanske är så att Centerpartiet har hamnat i dåligt sällskap. Säg då detta rakt ut! Och berätta också gärna vilka frågor som Centern kan tänka sig att kompromissa bort. Med Piratpartiet som vågmästare vet i varje fall jag flera frågor som Centern då slipper att dagtinga om. Det låter väl inte så dumt? Vill man hjälpa Centerpartiet med detta så röstar man alltså på Piratpartiet!

 15. frekar06 says:

  Jag håller helt klart med dig Hans J. Piratpartiet har stora möjligheter att nå riksdagen vid valet senare i år.Piratpartiet är näst största parti utanför riksdagen med sina 2,5 procent. De frågor som Piratpartiet driver diskuteras hela tiden, framförallt på Internet. Så Piratpartiet är i högsta grad inne i debatten.

  Dessutom, de tillsätter inte en massa utredningar som ska titta på frågorna. De agerar, vilket klart och tydligt visades när de med egna resurser gick in och gav Pirate Bay bandbredd så att de kunde vara kvar på Internet.

  Detta visar att Piratpartiet står upp för sin politik och inte kan tänka sig att kompromissa i de frågor de driver. Dessutom. Piratpartiet är dubbelt så stora som Centern bland förstagångsväljare enligt Aftonbladet. Det är något att fundera på. Centern får 3 % bland förstagångsväljarna, Piratpartiet 6 %. I EU-valet var Piratpartiet största parti i gruppen 18-30 år. Jag tror inte det är Piratpartiet som har problem, däremot borde Centern vara oroliga för att trilla ur med tanke på hur nära 4 % spärren ni ligger.

 16. frekar06 says:

  Glömde, som vanligt, att hänvisa. Undersökningen bland förstagångsväljare finns här:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6887132.ab

 17. Jag tycker visst att integritetsfrågor diskuteras, datalagringen, smygfotoförbud (men när jag var på en debatt så pratade piratpartisten mot förbättrat integritetsskydd…) och lagring för sökmotorer är några exempel på senaste tiden. Ändå tar inte PP någon större plats i debatten. Ni kanske läser varandra på nätet, men för de breda väljargrupperna har ni helt försvunnit.

  Ung Pirat får stora statsbidrag, betydligt mer än CUF.

  Vilka påhitt du lyckas med angående Annie och Fredrick. De båda hade större inflytande över signalspaningslagstiftningens utformande än några andra enskilda riksdagsledamöter. Visst förhandlades det på natten, men det är något man måste klara av om man ska nå framgång. Den som sitter i riksdagen och tror att han eller hon ska få sin vilja igenom till hundra procent lär bli gruvligt besviken. Annie och Fredrick är rutinerade och vet bättre, de använde sin skicklighet och lyckades därför bättre än någon hade kunnat förvänta sig.

  Påståendet om att PP aldrig skulle behöva kompromissa skulle förmodligen bli sant om PP mot förmodan skulle komma in i riksdagen, detta eftersom de hade fått sitta för sig själv och aldrig hade haft någon att kompromissa med. Men om den uttalade taktiken skulle fungera och PP skulle bli vågmästare och sedan sälja sina röster till högstbjudande, då skulle ni få se på kompromissande. Tror någon att det inte dyker upp frågor under mandatperiodens gång? En överenskommelse i början av mandatperioden skulle givetvis inte betyda att det inte skulle behövas nya överenskommelser under mandatperioden. Och hur når man fram till överenskommelser… hmmmm…. just det, genom att kompromissa.

  De som skulle sitta som ledamöter för PP skulle dessutom få kompromissa med sitt samvete dagligen. Tänk att inte få ha någon ståndpunkt om skola, vård, skatter, försvar, miljö, socialförsäkringar osv. Att alltid vara tvingad att rösta så som någon annan vill bara för att partiledningen sålt deras röster till något block. En helt sjuk situation för de som skulle tvingas på det sättet. Snacka om att de skulle känna sig överkörda!

  Det är klart att Centerpartiet har en politik för alla områden i samhället, det har seriösa partier. Till och med Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ, SPI, Sverigedemokraterna och andra ursprungliga enfrågepartier klarar av det. SD lyckades leverera en skuggbudget (även om plus och minus inte gick ihop), när kommer PP:s skuggbudget?

  Frekar, bara sex procent av förstagångsväljarna måste vara en katastrof för PP. Har ni inte över 10, kanske 15 % av förstagångsväljarna så kommer ni aldrig över 4 %-spärren. I SCB:s november-undersökning hade ni 1,8 %, men om några dagar kommer maj-undersökningen så då får vi se.

  Vad betyder “tillsätter inte en massa utredningar”? Menar du att vi ska lagstifta utan att först utreda frågorna? Menar du att PP skulle motsätta sig det svenska utredningssystemet inför varje lagstiftning?

 18. frekar06 says:

  Jag citerar Rick Falkvinges (PP) kommentar kring utredningar i Pirate Bay fallet:

  “Andra politiker tillsätter utredningar och spenderar hela sin arbetsdag med att försöka undvika ansvar. Här hade vi i Piratpartiet i stället en chans, redan före valet, att visa att vi faktiskt lever som vi lär. Inte nog med att vi tar ansvar, vi gör det dessutom med partiets egna resurser och våra aktivisters egen tid.”

  http://rickfalkvinge.se/2010/05/21/tankar-om-att-ge-tpb-bandbredd/

  Min egen åsikt kring utredningar är att det utreds för mycket och görs för lite. Det finns flera exempel på utredningar som pågått i flera år och sen när utredningen kommer så är frågan inaktuell.

  Om 6 % är en katastrof för Piratpartiet. Vad ska ni Centerpartister då använda för ord om era 3 %? Jag tror nog ni behöver mer än 3 procent av förstagångsväljarna för att klara er kvar i riksdagen i höst. Förstagångsväljarna kan avgöra höstens val. //Frekar06

 19. Hans J says:

  Johan,

  Hittade felet (du får gärna radera föregående – synd att det inte går att förhandsgranska…)

  Som jag skrev så är det sant att Piratpartiet har svårt att komma ut som parti även om man lyckas rätt bra med att nå ut med sin politik. Utan skattepengar så blir det så. Det är glädjande att andra partier tagit så stort intryck av Piratpartiets frågor att man modifierar sina egna profiler. Piratpartiet arbetar enbart med medlemmarnas pengar och då måste vi hushålla ordentligt. För att ha en så liten budget som Piratpartiet har så är resultatet rent fenomenalt bra och själva politiken når vi också ut med bra.

  Jag var inte med på den där debatten du refererar till men med Centerpartiets sätt att blanda ihop “terroristattacker” med “skyddet av den personliga integriteten” så som görs i Centerns program, så kan detta egentligen betyda vad som helst.

  Christian Engström arbetar stenhårt i EU mot bland annat lagring av sökresultat i “sökmotorer”. Debatten kunde visst vara mer spridd och Piratpartiet gör precis allt vad detta parti förmår med en enda ledamot. Med kommande representation i riksdagen så blir det naturligtvis väldigt mycket lättare.

  Ung Pirat får statsbidrag, inte jättelikt, men om det är mer än CUF får så är det inte konstigt med CUFs rapporterade 1046 medlemmar mot Ung Pirats nästan 5000. Dessa pengar är ett särskilt ungdomsbidrag som främst ska användas till ungdomsverksamhet och jämställdhetsarbete även om vissa religiösa organisationer verkar diskriminera homosexuella på ett oacceptabelt sätt. Det är alltså inte avsett för någon allmän politisk verksamhet som partistödet från riksdagen. Detta vet du redan.

  Beträffande Annie och Fredrick så refererade jag bara till vad som framkom rent allmänt i tidningar och TV vid tidpunkten. Det var egna berättelser bland annat. De är säkert nu mer rutinerade än de var då, fattas bara. En rejäl omgång fick de ändå.

  Piratpartiet har valt att som strategi ha just att enbart arbeta för Integritetsfrågor, Kultur för alla samt ett fungerande Kunskapssamhälle. Detta har påverkan på i stort sett alla de områden du räknade upp: skola, vård, skatter, försvar, miljö, socialförsäkringar… Det är inte heller någonting som “partiledningen” säljer bort. Det ingår i strategin som öppet redovisats före valet. Hos centern så vet den som röstar inte vad som kommer att kompromissas bort. Det kan vara just den fråga som den enskilde röstade på centern för. Är man för ett skyddat privatliv, en delad kultur och fri kunskap och anser att detta är viktigt så bör man stödja Piratpartiet även om man är centerpartist därför att prioriteringen då görs med valsedeln och inte i nattmanglingar i Rosenbad. Då styr man politiken med valsedeln och inte med knäppta händer.

  Menar du verkligen att du tycker att Piratpartiet ska ta Sverigedemokraterna eller Feministiskt Initiativ som modell för hur man ska utforma sin politik?!? Strategin som Piratpartiet går till val på behöver inte mer än vad Piratpartiet redovisar och det är ärligt mot medborgarna.

  Vill man att ens privatliv ska vara ens eget, så är valet enkelt.

 20. frekar, hela vår lagstiftningstradition utgår från utredningssystemet sedan hundratals år tillbaka. Det är möjligt att PP vill förändra det och ändra lagar mer på chansningar, men gå då gärna ut till svenska folket och berätta det.

  Tyvärr har Centerpartiet ofta låga siffror i de yngsta väljargrupperna, sedan ökar vårt stöd ju äldre väljarna blir. Det är inget som jag är glad för, men det är ett faktum. Inte i någon SCB-undersökning efter valet 2006 har vi haft över tre procent bland förstagångsväljarna. För PP är det tvärtom och det är därför att det är betydligt värre för PP att bara ha sex procent bland de yngsta väljarna än vad det är för C att ha tre procent.

  Hans, minst 95 procent av allt som partierna syns är via media och utan behov av någon enda skattepeng. Så det är en dålig ursäkt för att ni inte syns. I EU-valrörelsen var ni nya och intressanta, nu kommer folk bara att fundera på vad ni egentligen har gjort i Bryssel (inte unikt för PP, det är oerhört svårt att nå ut i svensk media som MEP).

  Dessutom har ni väl två heltidsanställda politiker i Bryssel, har inte hon den unga tjejen från Lund (Amalia?) kommit in efter Lissabonfördraget trädde ikraft?

  Hmmm, du refererade bara till vad som stod i tidningar, visst, men allt är kanske inte sant som står i tidningen.

  Jag har inte så mycket emot PP:s politik, men jag är definitivt motståndare till att sälja röster till högstbjudande. Hela tanken med demokratin är att partierna ska stå för en politik som de vill genomföra, inte bara i fem procent av alla frågor (max) och sedan strunta i 95 procent. Det är inte seriöst och ett hot mot demokratin.

  Sedan svarar du inte på vad ni skulle göra i alla de frågor som inte skulle vara färdigförhandlade före en överenskommelse om att köpa PP-rösterna? Då skulle det givetvis krävas nya överenskommelser och därmed kompromisser. Oavsett vad du säger så är det så.

 21. frekar06 says:

  Johan,

  Jag kan ha fel nu. Men vad jag kan förstå så har Amelia inte tillträtt ännu pga. det kaos som har utbrutit kring de här extra ledamöterna i EP. Jag citerar Liberati nedan.

  “1. Tyvärr gjordes inga förberedelser för hur den tyska delegationen skall kunna avskilja tre folkvalda ledamöter.
  2. Tyvärr finns inget regelsystem som kan hantera att parlamentet vore 754 ledamöter starkt istället för de avsedda 751. (Trots att parlamentet ett tag temporärt varit 785 starkt, efter nya länder tillträdde i unionen, strax innan senaste valet!)
  3. Tyvärr har inte Italien och Frankrike ännu utsett sina fantomledamöter.”

  Med andra ord. Ingen har koll på någonting kring detta och läget är väldigt rörigt.

  http://www.liberati.se/2010/04/29/vad-hande-med-vara-tva-nya-mepar/.

 22. Hans J says:

  Johan,

  Om det är så mycket som 95 procent som går via “gammel”-media vet jag inte men du har troligen rätt. Detta gör då att mindre partier har svårt att komma ut, vilket i så fall gäller såväl Piratpartiet som Centerpartiet. Man blir väldigt beroende av öppna journalister och redaktörer. Ett alternativ är då annonser och trycksaker och där har Piratpartiet väldigt svårt.

  Angående den unga tjejen från Lund (Amelia Andersdotter) så är det en lång väg kvar att gå. 🙁 Amelia har vad jag förstår “observatörsstatus” men inte ett öre till lön – Hon går på luft och välvilja… När Lissabonfördraget klubbades gick det blixtsnabbt att tillsätta van Rumpuy och Ashton men när det gäller alla extra ledamöter från hela Europa så är det ordentligt segt. Det verkar inte finnas mycket mer intresse än att ha fått till majoritetsbesluten. Vi behöver omedelbart minst en till från Lund i EU-parlamentet! 🙂

  Annie intervjuades i TV och det var det inslaget som berörde mig mest även om Fredrick i talarstolen också var anmärkningsvärt. TV-intervjun gjorde att jag tyckte rejält synd om Annie men gjorde mig också besviken på både henne och centern. Jag hade hellre sett att FRA-frågan fått en rejäl genomgång – den är fortfarande väldigt upprörande. Att mina telefonsamtal registreras och kanske rent av avlyssnas av svenska myndigheter är motbjudande. Att nästan allt jag gör på Internet registreras är lika vidrigt – Om detta har staten ingenting alls med att göra. Detta måste vi rätta till.

  Det där med att sälja röster till högstbjudande. Handen på hjärtat – är det inte precis det som Centerpartiet gör i regeringsförhandlingarna? Vad Piratpartiet gör är ju bara att i förväg, för “väljarna”, tala om vad man absolut inte kommer att kompromissa med!

  Vi kommer absolut inte att kompromissa om folks privatliv – Aldrig någonsin! Vem vill att ens telefonsamtal till facket eller psykologen registreras eller avlyssnas? Piratpartiet går inte med på detta – inte ens med marginellt lägre bensinpriser… Vi tycker helt enkelt att detta är 95 procent av frågorna! “Bensinpris, Oljepris och Pris på nya bildäck” är inte tre frågor medan FRIHET bara är en fråga… Det handlar inte om EN integritetsfråga – Det är massor av integritetsfrågOR. Vi känner väldigt starkt för dessa – Vi brinner för detta!

  Det som Piratpartiet framför allt besitter är en förståelse för den teknik som behövs för att vi ska kunna behålla svensk konkurrenskraft så att vi får bra bostäder, trygga arbetstillfällen men samtidigt ett människovärdigt samhälle. Vi arbetar för framtiden!

 23. Jag tycker att det är en skandal att Amelia inte har fått sin plats som hon har rätt till enligt Lissabonfördraget. Har det trätt i kraft i övrigt så ska givetvis den delen också gälla.

  Är det någon fråga som under mandatperioden har diskuterats så är det signalspaningen. Frågan var uppe i kammaren vid två tillfällen eftersom det var en minoritetsbordläggning under ett år. Ingen annan fråga har debatterats så flitigt varken i gammelmedia eller på nätet under de här senaste åren.

 24. Hans J says:

  Ja, att de två svenska europaparlamentsledamöter som ska tillträda efter Lissabonfördraget inte får göra det är skandal. Verkligen! Det är Amelia från Piratpartiet och någon socialdemokrat som jag inte vet namnet på från Sverige och en hel grupp från länderna i Europa som bara hänger i luften.

  Frågan om FRA diskuterades tydligen ändå inte tillräckligt och diskussion i kammaren är en sak. I samhället i övrigt diskuterades frågan inte på allvar förrän på våren 2008. De ledamöter som efter den diskussionen var tveksamma utsattes för en behandling under all kritik. Många ledamöter hänvisar till att man inte kan sätta sig in i allt och då blir tvungna att lita på andra i samma parti och så kanske det är men om då någon ändå sätter sig in i frågan och bildar sig en egen uppfattning så får de inte behandlas som de behandlades. Det var en skandal! Helt oacceptabelt!

  Sedan har jag svårt för att kalla det FRA sysslar med för signalspaning men det kanske beror på att jag fullgjorde min värnplikt i just signaltrupperna. Jag kallar det avlyssning och registrering.

 25. Nan says:

  Här har vi en annan sak att ta tag i från politiskt håll, eller hur Johan?

  SOS Alarm lamnar ut anonymt nummer

  Det verkar behövas lagstiftning för att räta upp det hela, eftersom det måste finnas möjlighet att lämna in anonyma tips som verkligen förblir anonyma, annars kommer tips om organiserad brottslighet att ebba ut. Anonymiteten när det gäller att få ut känsliga offentliga handlingar är ju redan punkterad i.o.m. att myndigheterna ofta sätter sig på tvären utan giltiga skäl vilket gör att man inte inte kan få ut handlingarna anonymt. En gång i tiden så ansågs det viktigt inom myndigheter att inpränta hos de anställda att man inte under några omständigheter fick fråga vem det var som begärde ut någon handling.

Leave a Reply

Your email address will not be published.