Låt Filippa jobba

Sitter på tåget och läser Expressen, en 19-årig tjej vid namn Filippa Lundqvist har skrivit på Expressens debattsida om hur hon riskerar att dras in i Hotell och Restaurangs strejk fastän hon inget hellre vill än att få jobba.

Hon förstår inte varför hon ska involveras i en konflikt som hon inte är en del av och jag kan bara säga att det undrar jag med. Tyvärr är det bara Centerpartiet som vill eller vågar ta i frågor runt arbetsrätten, fackens långtgående rättigheter och skydd för dem som väljer att inte vara med i någon fackförening.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

39 Responses to Låt Filippa jobba

 1. z999 says:

  “…fackens långtgående rättigheter och skydd för dem som väljer att inte vara med i någon fackförening.”

  För sverigedemokrater så är det inte något man väljer. De ljusa och demokratiska krafterna i samhället anser att människor som är negativa till massinvandringen ska uteslutas ur facket och definitivt inte att dom ska ha något skydd på något sätt för att de står utanför.

  “Tyvärr är det bara Centerpartiet som vill eller vågar ta i frågor runt arbetsrätten,”

  Jag anser att all lagstiftning som ger facket extra rättigheter utöver vad andra föreningar har ska avskaffas eftersom dom saknar mognaden att acceptera att medlemmarna kan ha andra åsikter än vad ledningen i facket har.
  Strejkrätten borde definitivt avskaffas eftersom den idag bara används som lite kosmetika för att dölja dåliga förhandlare.

 2. frekar06 says:

  Z999 och Johan,

  Jag vill inte avskaffa strejkrätten och jag tycker i grunden att arbetsrätt är bra. Nu är jag inte så där jättebra insatt i alla regler kring arbetsmarknaden men en förändring som jag tror hade varit bra är att ge den enskilde löntagaren rätten att gå till exempelvis arbetsdomstolen för att väcka sin talan om man har problem med facket.

  Det är inte så ofta man hör talas om människor som har problem med facket, det är ofta problem med arbetsgivaren som man hör om, så därför är det jättebra att du lyfter fram detta Johan, för jag tror det är en bomb som ännu inte briserat.

  Det jag egentligen vill komma fram till är att den enskilde individen egentligen inte har något organ dit han eller hon kan vända sig om facken missbrukar sin ställning på arbetsmarknaden, vilket verkar vara vad facket gör i Filippas fall.

  En sak som slog mig i skrivande stund är en undran över vem som egentligen kritiskt granskar fackförbunden och dess verksamhet. Med tanke på vilken makt fackförbunden besitter så är det märkligt hur lite media ägnar åt en kritisk granskning av fackförbunden.

  Hur många var det till exempel som uppmärksammade att Byggnads trots förbud från Europadomstolen tvingade igenom granskningsavgifter genom blockad? Ja, jag såg någon eller några enstaka notiser på bloggar. En av bloggarna som uppmärksammade detta var din partikamrat Annie Johansson på sin blogg. Hur många var det som uppmärksammade när Byggnads krävde Wäst-bygg på 400 000 kronor i skadestånd för att de betalat ut 6000 kr för mycket i lön till sina anställda? Det var vad jag kan hitta några bloggar och en lokaltidning. Ja, ni förstår säkert vart jag vill komma. Det är ingen mer än ett fåtal som kritiskt granskar facken, vilket gör att de kan fortsätta som idag. För övrigt är det uppenbart att Byggnads inte står för medlemmarnas rättigheter. Jag är övertygad om att fackens verksamhet inte tål en kritisk granskning! /Frekar06

 3. frekar06 says:

  http://www.bt.se/nyheter/boras/arkiv-byggnads-kraver-sankt-lon-pa-bygge-i-boras%281487040%29.gm

  Här kommer länken också om Byggnads krav på lägre lön på bygget i Borås. /Frekar06

 4. Thomas says:

  Strejkbryteri är aldrig ok. Snorungen behöver lära sig ett och annat av sina äldre kollegor om solidaritet.

 5. Mattias says:

  Men ursäkta mig.

  Ni säger att strejkrätten inte är något problem.

  OK. Och här har vi då en lagligt utlyst strejk, där ingen kan anklaga facket för maktmissbruk eller det ena eller tredje. Man informerar folk om möjligheten att gå med i facket och därmed ha rätt till strejkersättning.

  Något konstigt så långt?

  Och så har vi det som händer i sådana situationer – att enskilda individer tvingas förhålla sig till det uppkomna läget. Inget konstigt med det heller.

  I detta fall = en tjej som offentligen säger sig inte vilja strejka eller förstå poängen med det.

  Stort jävla jaha, säger jag. Så hon väljer att vara strejkbrytare. OK. Hon vinner poäng hos arbetsgivaren men kan inte räkna med att vinna popularitetstävlingen bland arbetskamraterna. Det är hennes val och det är alldeles upp till henne att göra det samt ta konsekvenserna.

  VAD ÄR PROBLEMET?

  Att hon tvingas ta ställning i en fråga hon helst hade sluppit? Ledsen, men sånt händer i samhället. Jag tvingas välja mellan elbolag fast jag gärna skulle slippa, men inte fan går jag och Expressengnäller om det.

 6. z999 says:

  Högintressant inlägg Frekar06 (om att facket krävde sänkt lön). Mitt inlägg var kanske lite tillspetsat men jag tycker att fackets roll och rättigheter borde diskuteras mer. Världen har förändrats lite sedan Ådalen 1931.

 7. frekar06 says:

  Z999,

  Jag tror inte vi ska avskaffa arbetsrätten, det vi däremot borde göra är att förändra den så att den är till gagn för den enskilde arbetaren och inte för stora fackförbund som uppenbarligen tror att de kan göra precis vad de själva känner för och som vi har sett inte står på arbetarens sida. /Frekar06

 8. Mattias says:

  Trodde tråden handlade om en debattartikel kring en HRF-strejk men hej vad man bedrog sig. Plötsligt har man hamnat i en lokal förhandling i Borås.

  OK. Så vilket ämnesbyte härnäst? Skattereglerna på etanol kanske?

 9. Ola says:

  frekar06

  Om du anser dig felbehandlad av facket eller arbetsgivaren så kan du stämma dom inför arbetsdomstolen. Att inte var och en får förhandla beror mest på arbetsgivaren. Du kan ju tänka dej en arbetsgivare som har flera tusen anställda vilket förhandlande det skulle bli. Så i saltsjöbadsavtalet kom man sams om att det största fackförbundet på en arbetsplats tecknar avtal.Och om det finns fler fack “oftast Lo och syndikalisterna som brukar finnas”
  så får den mindre bara skriva på ett hängavtal.

  Att Johan inte gillar det är inte konstigt. För centern vill ju förbjuda fackföreningar i Sverige .

 10. Thomas, det är din inställning som gör att Filippa med flera aldrig kommer att ansluta sig till facket. Kollektivismens tid är förbi, vi är individer och vi måste få agera som individer och inte tvingas in i kollektiv.

  Mattias, varför ska Filippa tvingas till att bli strejkbrytare? Facket får gärna ta ut sina medlemmar i strejk om de vill det, men låt de som inte är med i facket göra sitt jobb utan att någon ska anklaga dem för strejkbryteri. För övrigt behöver du inte alls välja elbolag, du kan behålla det som du har haft tidigare eller det som tidigare ägare har haft.

  Jag bestämmer när kommentarer spårar ur, det här som du hänger upp dig på är ingenting mot vad frekar, z999 brukar göra… Det handlade ju till och med om facket.

  Ola, Centerpartiet vill inte alls förbjuda fackföreningar. Onödigt att bara hitta på.

 11. frekar06 says:

  Mattias,

  Filippa ska inte behöva delta i ett fackets konflikt med arbetsgivaren om hon inte är medlem i facket. Då tvingas hon in i ett förbunds verksamhet. Det är ungefär lika orimligt som att någon tvingar mig att delta i den verksamhet som det socialdemokratiska partiet bedriver.

  Vi har föreningsfrihet i det här landet och Filippa har sin fulla rätt att strunta i att delta i den verksamhet som facket bedriver. Och skulle det nu mot förmodan vara så att det finns en konflikt mellan fackens rätt att ta ut folk i konflikt och föreningsfriheten som är inskriven i grundlagen så är det föreningsfriheten som har företräde.

  MVH Frekar06

 12. Ola says:

  Nu är det ju Arbetsgivaren som nekar Filippa att jobba när dom ligger i konflikt. Du ser det att du hela tiden skyller på facken Johan och det gör ni inom centern alltid aldrig på arbetsgivaren. Kan man då tolka det på annat sätt än att Centern vill förbjuda facken. Det är bara gå ut på arbetsplatser och lyssna vad folk säger.

 13. frekar06 says:

  Ola,

  “Nu är det ju Arbetsgivaren som nekar Filippa att jobba när dom ligger i konflikt.”

  Nej det är facket som inte tillåter Filippa att jobba under tiden som konflikten pågår. Du får skilja mellan strejk som är utlyst av facket och på lockout som är utlyst av arbetsgivaren. I Filippas fall är det ingen lockout, utan en strejk. /Frekar06

 14. Mattias says:

  Bubbelubben Frekar

  Filippa MÅSTE inte delta i konflikten. Ingen kan tvinga henne till något, förutom just att göra ett val. VAD ÄR PROBLEMET? Valet sker utifrån förutsättningar som hon kanske inte gillar, och kanske får konsekvenser som för henne är pest eller kolera, men sånt är som sagt livet. Det är fortfarande hennes val (och även hennes val att skriva en debattartikel eller inte skriva).

  Själv tvingas jag, som sagt, välja elbolag fast just jag gärna hade sluppit det valet.

  Dessutom gäller BÅDE positiv och negativ föreningsfrihet i detta land. I grundlagen finns även kollektiv förhandlingsrätt och strejkrätt.
  Det handlar alltså om att lagen erkänt individers val och möjlighet att gå ihop och agera gemensamt. Det är faktiskt en i grunden liberal arbetsmarknadsordning även om dagens puckoliberaler inte begriper det. Och visst handlar det om målkonflikter men dessa får man ju hantera. Det första steget är i så fall att erkänna lagen i dess helhet och inte, som du, vifta med vissa delar som de passar.

  Ni liberaler behöver verkligen få ordning på vad ni menar med valfrihet. Ibland låtsas ni om att folk gör sina val helt fritt och med gott om info (trots att den premissen inte stämmer) och får själva stå konsekvenserna fullt ut, ibland ställer ni vissa människors fria val före andras, ibland gnäller ni över att någon får göra obehagliga val men med gott om information.

  Det är fantastiskt inkonsekvent.

 15. Ola says:

  Men facket kan inte på laglig väg neka Filippa att jobba. Det är bara att Arbetsgivaren säger upp kollektivavtalet med facket, så kan dom låta henne jobba.
  Men nu tror jag inte att arbetsgivaren vill det.. För då blir det ju laglöst på arbetsplatsen om man säger upp alla avtal. Så juridist är det arbetsgivaren som nekar henne jobba. Men det beror på ingångna avtal.

 16. Ola says:

  frekar06

  Nu tycker jag det är skamligt av Johan att använda en ung tjej i politiskt syfte för han vet mycket väl hur det är med avtal.. Dom ska följas.. När Gruvarbetarna i Kiruna för något år sedan tillgrep en vild strejk då ropade Centerpartisterna om skadestånd för avtalsbrott för facket och dom strejkande . Men nu tycker dom det är rätt om arbetsgivaren gör ett avtalsbrått.. Det är därför som Centern fått stämpeln på sig att vilja förbjuda fackföreningar.

 17. Ola, din tolkning är helt fel så du kan sluta påstå att Centerpartiet vill förbjuda fackföreningar.

  Mattias, du skriver som att “förutsättningarna” för Filippa och andra som vill stå utanför facket är givna av Gud och inte kan ändras. Så är det inte. Lagar går att ändra och vi vill ändra dem så att fackets makt över icke-medlemmar minskar.

  Som jag skrev tidigare är du inte alls tvingad att välja elbolag, du kan välja att inte göra någonting och behålla det du har.

  Ditt resonemang kring liberalism visar att du inte direkt är liberal själv. Visst är det liberalt med föreningsfrihet, rätt att bilda fackföreningar m.m. Men det är också liberalism att ha rätten att stå utanför och att inte bli tvingad in i andras konflikter. Den svenska arbetsrätten och särställningen för de stora fackförbunden är knappast uppbyggd på liberal grund, snarare socialistisk.

  Ola, vi vill inte att arbetsgivaren ska bryta några avtal. Vi vill ändra lagstiftningen, det är något helt annat. Tänk att det kan vara så skrämmande att någon ifrågasätter de (det) stora fackföreningarnas makt i det här landet.

 18. Ola says:

  Johan

  Nu är det ju inte en lag som hindrar henne att jobba. Utan det är ett avtal som arbetsgivare och fack har skrivit för att få lugnt på arbetsplatserna. Om du som lagstiftare förbjuder arbetsgivare och arbetstagare teckna avtal vad händer då tror du? Du måste skilja på lagar och avtal Johan.

  Om du som lagstiftare vill förbjuda fack och arbetsgivare teckna avtal hur ska man kunna tolka det annat än att centern vill förbjuda facken eller åtminstone ta av dom den lilla makt dom har.

 19. Mattias says:

  Johan Linander uppmanas läsa på om den svenska arbetsmarknadens historia och vilka vägval som gjorts. Prova Svante Nycander för all del.

  Klassiska liberaler har hajat att det hör till tingens ordning (såsom just bl a liberala lagstiftare satt den) att det emellanåt blir strejker och blockader på arbetsmarknaden.

  Nya liberaler får tokskälvan för minsta lilla.

  Vad gäller diskussionen fria val och under vilka omständigheter dessa görs, ber jag härmed att ge upp. Som att tala med en sjundeklassare ta mig fan.

 20. Det är fortfarande lagar som ligger till grund för att den typen av avtal tecknas. Jag vill inte hindra arbetsgivare och arbetstagarorganisationer från att teckna avtal för de som är med i det fackförbundet, men de som vill stå utanför ska ha all rätt att göra det och inte dras in i konflikter.

  Ola, det verkar inte som att vi lever i samma land när du skriver att facken har liten makt. Jfr gärna med andra länder.

  Mattias, jag läser gärna om arbetsmarknadens historia. Självklart kan det bli strejker då och då, det är inte bra men det händer, men de som inte är medlemmar i facket och inte vill dras in i strejken ska inte tvingas till det. Dessutom ska inte facket kunna sätta ett företag i blockad bara för att de inte har kollektivtavtal när ingen anställd är medlem i facket eller vill ha kollektivavtal.

  Synd att du inte klarar av att debattera vidare om fria val.

 21. frekar06 says:

  Tack Johan för en bra kommentar. Jag delar helt din uppfattning i din senaste kommentar. MVH Frekar06

 22. Ola says:

  Johan

  Så saltsjöavtalet är enligt dej en lag då eller kan du visa på vilken lag som hindrar en som inte är fackligt ansluten att jobba när det är strejk i ett företag?

  Så enligt dej då Johan skulle det inte vara något fel av mej att jobba åt något annat företag när jag kände för det…bara så där ringa min arbetsgivare och säga att idag kommer jag inte för jag tänkte jobba åt din konkurrent idag men i morgon kommer jag.. Det är ju vad du säger när du vill ta bort avtalen..

  Kan du nämna ett land inom EU som har mindre strejer än vi har? Borg har flera gånger betonat att Svensk fackföreningsrörelse tar ett stort ansvar.

  “Dessutom ska inte facket kunna sätta ett företag i blockad bara för att de inte har kollektivtavtal när ingen anställd är medlem i facket eller vill ha kollektivavtal” skriver du..

  Varför ska seriösa företag inte kunna konkurera på samma villkor som oseriösa?

 23. frekar06 says:

  Ola,

  “Varför ska seriösa företag inte kunna konkurera på samma villkor som oseriösa?”

  Om du tänker på salladsbaren i Göteborg som facket satte i blockad så hade de anställda där bättre villkor än vad kollektivavtalet kräver. De anställda där ville inte ha kollektivavtalet för att det skulle ge dom sämre villkor.

  Är det oseriöst av ett företag att erbjuda sina anställda bättre villkor än kollektivavtalet? Som jag ser det är det oseriöst av facket däremot att sätta ett företag i blockad när de anställda har bättre villkor än vad facken har lyckats åstadkomma.

  /Frekar06

 24. Ola says:

  frekar06

  Ja du kan du länka till avtalet som säger att det var bättre för tjejen som jobbade på salladsbaren än vad kollektivavtalet sa? Hon som ägde baren erkände då i Tv att så inte var fallet. Men vet du bättre än ägaren så vill jag nog du länkar till det. Hur mycket hade hon i OB? eller hur mycket betalades in i tjänstepension?
  Det var mycket som inte betalades ut..
  Men blokaden bestod i att dom fackanslutna demonstrerade utan för baren men hindrade inte kunder gå in och äta. Ska vi förbjuda demonstrationer?

 25. frekar06 says:

  Ola, i vilket inslag sade salladsbarens chef det? Kan du länka? Känner inte igen bilden, men jag kan ha fel.

 26. Sofia Appelgren hade motsvarande villkor som fanns i kollektivavtalet, jag skulle varken påstå att de var bättre eller sämre. Men det viktiga var att ingen anställd var medlem i facket och därför var Hotell- och restaurangs stridsåtgärder mot hennes salladsbar fullkomligt oproportionella.

  Z999, jag hörde namnet på personen för någon timme sedan. Hade aldrig hört namnet förut. Det är trist att Centerpartiet i Stockholm inte upptäckt vad han har skrivit tidigare, men det viktiga nu är att han tas bort från valsedeln. När jag läste vad han har skrivit på sin hemsida så ringde min varningsklocka direkt.

  Som ledamot i justitieutskottet blir jag kontaktad av ganska många personer som, vad ska jag skriva utan att låta nervärderande, verkar psykiskt instabila.

  Ofta har de rättshaveristiska drag, tror att någon “högre makt” ger sig på just dem. Ofta konspirationsteoretiker, som bygger långa rader av teorier på antaganden och kommer fram till att de själva har hittat “sanningen” som ingen annan ser. Sedan börjar de hitta personer som agerat för att dölja “sanningen” eller händelser som ytterligare bevisar deras tes.

  Till slut fastnar de fullkomligt i sin egen värld och eftersom de själva har hittat “sanningen” så kvittar det vad man säger till dem för då blir man bara ytterligare en som försöker dölja “sanningen”.

  Jag har själv träffat en person som jag först lärde känna lite som en helt vanlig person. Han var trevlig, en helt normal äldre herre. Sedan efter ett tag kom han och ville prata, då hade han fått veta att jag satt i justitieutskottet. Det visade sig att han varit “privatspanare” i Palmemordet och givetvis hittat “sanningen” (det är Säkerhetspolisen som ligger bakom mordet…). Från att jag hade tyckt att han var en helt vanlig trevlig äldre herre så insåg jag att han var mer eller mindre galen. Nästa gång jag träffade honom var han helt vanlig igen.

  Jag vet inte om det är likadant med “C-kandidaten”, men jag kan tänka mig att han har varit helt normal (upptäcket att han är teknologie doktor) på alla andra sätt förutom hans galna konspirationsteorier.

 27. Ola says:

  frekar06

  Det var ett debattprogram som svt hade med arbetsmarknadsministern och MUFs ordförande och folk från olika fack och dom diskuterade kollektivavtalen ..
  och då var hon från salladsbaren med. Men det här var ca 6 månader efter bråket var i Göteborg. Tjejen som jobbade där hade rätt timlön men inget Ob-tilläg eller övertidsersättning sedan betalades inte tjänstepension in… Sedan att tjejen som var anställd inte var med i facket har inte med saken att göra. Det är bara dom som vill förbjuda facken i Sverige som försöker få det som argument…

  Johan Linander

  Kan du visa på lagen att det är facket som stoppat Filippa från att jobba.

 28. frekar06 says:

  Ola, undrar om det var den debatten som Janne Josefsson höll i. Jag kan vara helt fel ute, men jag tror det är samma debatt. Ska kolla lite på Youtube om man kan hitta debatten kring detta ärende. Länkar här om jag hittar den.

 29. z999 says:

  @Johan Linander:
  “Z999, jag hörde namnet på personen för någon timme sedan. Hade aldrig hört namnet förut. Det är trist att Centerpartiet i Stockholm inte upptäckt vad han har skrivit tidigare, men det viktiga nu är att han tas bort från valsedeln. När jag läste vad han har skrivit på sin hemsida så ringde min varningsklocka direkt.”

  Det spelar väl inte så stor roll för centern som parti eftersom hans åsikter inte precis speglas av partet på något sätt. Dra det som exempel om någon påstår att ni inte har högt i taket när det gäller åsikter inom centern eller blir anklagade för toppstyrning 🙂

  I slutet av BSS’s (Bevara Sverige Svenskt) era så dök det upp en drös med psykiskt instabila människor med enorma konspirationsteorier och definitivt inga ideal om ett svenskt Sverige som prio ett. Peter Dalle från Yrrol gjorde en sketch om dom som var otroligt träffande och extra rolig om man har inblick i BSS.

 30. Ola says:

  frekar06

  Jag tror du har rätt…Var i samband med ett program han hade om något lager med svart arbetskraft.
  Men i Göteborg så hindrade inte facket den anställde att jobba utan man bara demonstrerade utan för salladsbaren.

  Vad tycker du om Centerns nya slogan.. Kan man annat än tolka det som att Centern vill få bort facken i Sverige

  http://i41.tinypic.com/muk6xj.jpg

 31. frekar06 says:

  Jo, den är riktigt bra faktiskt.

 32. Ola says:

  frekar06

  Så det är den synen du har på 4,5 miljoner arbetstagare. Men jag tror inte ni lyckas förbjuda fackföreningar i Sverige. Tror ni i nya centern står ensamma för den åsikten

 33. frekar06 says:

  Nej vad jag syftade på var att den som slogan stämmer in på budskapet i Centerns politik. Men det framgick inte tydligt i min förra kommentar, vilket jag tar på mig. Jag står inte bakom Centerns politik på detta område, något som jag tydligt uttrycker i den kommentar som jag har skrivit och som kommer som nr. 2 här, där jag skriver: “Jag vill inte avskaffa strejkrätten och jag tycker i grunden att arbetsrätt är bra.”

  MVH Frekar06

 34. Ola says:

  frekar06

  Bra det..är nog inte många som står bakom centerns arbetsmarknadspolitik som tur är..

 35. z999 says:

  Jag tycker för min del att LO har förlorat sin moraliska rätt till särbehandling som motpart till arbetsgivaren. Man representerar inte arbetarna längre utan är mer måna om att skydda sina egna intressen. Om LO’s medlemmar fick bestämma så skulle sverigedemokraterna ha suttit i riksdagen redan förra valet. Trots detta så utesluter man sverigedemokrater ur facket.

 36. frekar06 says:

  Ola,

  Jag tror ingen i stort sätt står bakom den politik som Centern bedriver när det gäller arbetsmarknaden. Kanske är det just det som visas i opinionsundersökningar.

  Det är dessutom som så att många inte driver småföretag och är därmed heller inte intresserade av dessa frågor. Och de stora frågorna som Centern drev i valrörelsen 2006 (kärnkraft, integritet osv.) har man kompromissat bort.

  Jag tror inte det räcker med en politik för småföretag för att komma in i riksdagen. Det måste finnas någon riktigt stor fråga som exempelvis kärnkraft där man måste profilera sig för att klara sig kvar i riksdagen. MVH Frekar06

 37. Ola, klarar man inte debatten så får man väl fortsätta att hitta på. Nej, Centerpartiet vill inte förbjuda fackföreningar. CUF får stå för sina egna kampanjer.

  Angående vilka frågor som är viktiga för svenska folket så är kärnkraften i princip obetydlig i jämförelse med jobbfrågan i de undersökningar som görs. Tyvärr har hittills allt för få upptäckt vilket parti det är som förstått vad som behöver göras för att det ska skapas nya jobb. PJ Anders Linder är dock en klok man.

 38. Nils Lindholm says:

  ‘Salladsbaren’ FÖRE tidningarna o ‘Fredrik’ samt EFTER, är helt olika.
  Då tidningarna blandades in så helt plötsligt så ökade lönen med semesterersättningen, ob o sånt.
  Många stirrar sig blinda på att utbetalt, efter skatt, vid ‘avropsjobb’, ‘letter of agreement’ ofta kan vara högre än dom som jobbar under avtal.
  Folk frågar ‘hur mycket får du ut’?
  Alltså i kontanta pengar.
  Men ofta dras för lite i skatt med påföljd om restskatt.
  Ingen semesterersättning då ju denna inkluderas i lönen.
  Lägg märke till att AF kan o ibland tvingar dessa personer att ta ut ‘semester’ i.st.f. att stämpla, motsvarande semesterersättningen.

  Om jag inte minns fel så var lönen inkl. allt runt neråt 70 spänn FÖRE.
  Sen då tidningarna vart indragna då helt plötsligt så började semesterersättningen, ob, försäkringar . . betalas in separat, vart uppåt 100 spänn tillslut.

  Den ‘avropsanställde’ hade ju heller aldrig sjukpeng, då hon vid sjukdom ju aldrig blev ‘avropad’, utan stämplade ‘arbetslös’ på sitt arbetslöshetskort.
  A-kassan betalade sjukskrivningen alltså.
  Vilket ju då denna ‘salladsbar’ utnyttjade, jämfört med den som hade fast anställda.
  Bl.a. detta strejkade Handels om.

Leave a Reply

Your email address will not be published.