Svenska folket förstår

Valfläsk gånger luftslott blir ekonomisk katastrof, en enkel uträkning utifrån en snabbgranskning av vänsterpartiernas budgetmotion.

Lyckligtvis verkar det som att svenska folket inte är så lättlurade som Östros, Sahlin, Ohly och de andra har trott. Aftonbladet.se frågar: “Vems ekonomiska politik har du störst förtroende för? Alliansen eller De rödgröna.”

Just nu har lite över 23 000 personer röstat och 72 procent har störst förtroende för alliansen. Skönt att svenska folket vet hur luftslottstorkat valfläsk luktar.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

33 Responses to Svenska folket förstår

 1. z999 says:

  Jag tror ändå på att de rödgröna vinner. Hade alliansen haft lite bättre tur med arbetslösheten så hade det kanske varit skillnad.

 2. frekar06 says:

  Det tror jag inte z999. Tyvärr är jag inte säker på att vi får en borgerlig regering heller. Risken för kaos efter valet är uppenbar, särskilt om Sverigedem. kommer in som vågmästare. Ingen av blocken får majoritet, det är åt det hållet alla opinionsundersökningar pekar.

 3. Nu har över 87 000 personer röstat på Aftonbladet.se och mer än 70 % säger sig ha större förtroende för alliansens ekonomiska politik. Det är en så extrem övervikt att till och med jag blir förvånad.

  Lägg därtill att Reinfeldt har ett mycket större förtroende som statsminister än Sahlin. Det måste bara betyda att allt fler svenskar som i opinionsundersökningar sagt att de tycker bäst om något av de rödgröna partierna nu funderar på om de verkligen ska rösta fram en rödgrön regering att styra detta land.

 4. frekar06 says:

  Ja, dina siffror talar för sig själv Johan. Jag vill passa på och tipsa om en film på Youtube som är tagen i samband med demonstrationer i Tyskland på 1 maj 2010 där en polis sparkar en demonstrant som ligger på marken i huvudet:

  http://www.youtube.com/watch?v=C31AmmbiXEc&feature=player_embedded

  Det hela sker rätt sent i filmen som jag länkar till ovan. Denna film har tydligen retat upp en hel del i Tyskland och många är chockade över det som visas på bilderna.

 5. frekar06 says:

  Johan,

  De nio vallöften som alliansen presenterade idag på en presskonferens ser ut att vara en stark början från er sida på den här valrörelsen. Jag gillar särskilt löftet om att ni inte tänker avskaffa RUT- och ROT-avdrag då jag själv är en väldigt varm anhängare av dessa avdrag.

  /Frekar06

 6. z999 says:

  @Frekar06:
  “Risken för kaos efter valet är uppenbar, särskilt om Sverigedem. kommer in som vågmästare.”

  Vi får väl se. Även om jag troligtvis röstar på SD i valet så är jag osäker på om det är en ideal situation med dom som vågmästare första gången de når riksdagen (om dom nu gör det alltså). Jag tror att ND kan överraska en del, presstödet till nationell idag kommer att öka deras slagkraft rejält. Om SD sitter en mandatperiod som vågmästare och det händer för lite så kommer missnöjet att få många SD-kärnväljare att gå över till ND. ND har ett mycket större samarbete med likasinnade i Europa (och även i USA) än vad SD har och de funderar på att skapa ett gemensamt europaparti.

 7. z999 says:

  Vad tror du förresten om ett scenario där Mona Sahlin och Jimmie Åkesson säljer sina själar och börjar samarbeta? Mona Sahlin därför att hon inte klarar mentalt att bli den första sosseledaren som inte varit statsminister och Jimmie Åkesson på grund av maktberusning. Alla är ju inte lika stora idealister som Johan Linander här.

 8. frekar06 says:

  Z999,

  Jag tror inte att Sahlin kommer samarbeta med SD av det enkla skälet att Vänstern och Miljöpartiet inte kommer delta i en sådan lösning. Det är nog större risk att de borgerliga samarbetar med SD, även om Reinfeldt varit tydlig med att de inte ska samarbeta med SD.

  Sen är det intressant Z999 att du tar upp Nationaldemokraterna. Jag tror i likhet med dig att de dessvärre kan samla på sig en hel del röster, särskilt om media nu börjar granska SD kritiskt och lyckas ta fram några skandaler.

  Ingen räknar med ND och det är definitivt en fördel för dom att vara underdogs. Jag tror heller inte att man ska räkna ut varken Feministiskt initiativ eller Piratpartiet. Gudrun Schyman är en mycket skicklig politiker som vet hur man ska spela sina kort rätt. Och Piratpartiet sitter definitivt på ett kort i integritetsfrågan där de övriga partierna (vet inte hur det ser ut med SD och ND) inte ens befinner sig på banan.

 9. Jag tror aldrig att Mona Sahlin skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är uteslutet. Skulle SD komma in i riksdagen och bli vågmästare så skulle jag gissa att det blir samma lösning som i Region Skåne. Dvs en femklöver med alliansen plus Miljöpartiet.

  ND tror jag inte det minsta på, de kanske kan bli landets tolfte största parti eller något i den stilen. SD, PP, Fi, SPI och säkert något annat parti som jag har glömt har betydligt större chanser. Jag tror att valet 2010 kommer att bli ett rekordval för antalet röster som inte läggs på något av de befintliga riksdagspartierna, men å andra sidan är det så många partier som kämpar om dessa röster så att det inte är säkert att något parti kommer över spärren.

 10. z999 says:

  OK. Kul att spekulera i alla fall. SD kommer väl att köra vidare på historien att man tidigare var ett rasistiskt (eller nazistiskt) parti men numera är ett “rumsrent” parti. Saken är ju den att varken åsikter eller ambitioner har ändrats speciellt mycket sedan starten för över 20 år sedan. Vad som har ändrats är att media inte längre har monopol på nyhetsrapporteringen och det är inte lika enkelt längre att bara kalla dom nazister och sedan inte låta dom försvara sig. Internet har ändrat spelreglerna. Fast SD tjänar ju på myten om partiets mörka historia, man framstår som något nytt utan att anstränga sig och har en enkel förklaring till varför man inte ses som odemokratiska numera. Snacket om den mörka historien har gjort det lättare att rensa i partiet utan att det väcker uppmärksamhet någonstans, SD rensar ju bara ut gamla övervintrade nazister.

  Johan, även om medborgarrätt inte längre är lika med pengar så betyder ND’s extrapengar ett stort uppsving.
  Dessutom är dom uppbackade (rejält) av Carl Lundström som även är inblandad i piratpartiet.
  http://www.expressen.se/nyheter/1.1083218/miljonaren-carl-lundstrom-talar-ut-om-pirate-bay
  ND har ett enklare budskap än SD och en väldigt engagerad kärna. Sammanhållningen är väl på sätt och vis större inom ND än inom SD. Skulle dom lyckas att få ut sitt budskap på ett moraliskt hållbart sätt bland folk så skulle dom kunna passera SD.

 11. frekar06 says:

  Johan.

  Det kan nog vara som du skriver. Piratpartiet tror jag kommer komma in i riksdagen. Deras problem är inte att de inte har stöd av fyra procent av befolkningen, utan snarare att få sina väljare att gå och rösta. Det man kan hoppas på är att Piratpartiet gör att fler unga faktiskt går till vallokalerna.

  Jag tror inte riktigt att de etablerade partierna har förstått hur stora dessa frågor är ute i landet. Det är bara att hoppas att de etablerade partierna gjort sin hemläxa denna gång, för integritetsfrågorna kommer komma upp i denna valrörelse och om ACTA presenteras under valrörelsen så kan integritetsfrågorna bli den viktigaste valfrågan i år.

  För min egen del är det just frågorna om personlig integritet och mänskliga rättigheter som kommer avgöra vad jag röstar på. Just nu lutar det kraftigt åt en röst på Piratpartiet, eftersom övriga partier inte befinner sig på banan. Dessa frågor väger för mig tyngre när jag ska rösta än exempelvis skatterna eller jobben som dominerar valrörelsen.

 12. Det som talar mot alla partier som inte finns i riksdagen idag är att en röst på något annat parti indirekt kan bli en röst på Mona Sahlin som statsminister. Det borde få alla att välja Centerpartiet…:-)

 13. frekar06 says:

  Johan,

  Det är ett sätt att se på det hela. Jag hade gärna lagt min röst på Centern, precis som i valet 2006 då jag fick rösta för första gången, men just nu blockerar den förda politiken i mina hjärtefrågor (personlig integritet, mänskliga rättigheter och Internet) alla möjligheter att rösta på Centern igen.

  Även den förda politiken i frågor som rör samerna (frågor som för övrigt bör diskuteras mer) och våra rovdjur (gillar absolut inte licensjakten på några rovdjur, särskilt inte på vargen) är problem i vägen för att rösta på något av de borgerliga partierna, även om de inte alls är lika viktiga som mina hjärtefrågor.

  Frågor om rovdjuren tror jag kan bli en riktig joker i valrörelsen, särskilt nu efter det reportage om varghatare som sändes i Dokument inifrån. Debatten om vargen har åter tagit fart, åtminstone på nätet.

 14. frekar06 says:

  Glömde en viktig detalj. Det är ju under inga som helst förhållanden tänkbart att rösta på den Röd-Gröna sörjan. Lars Ohly erkände ju till exempel igår att de inte kan enas om huruvida svensk militär ska vara kvar i Afghanistan. Det är ganska anmärkningsvärt att tre partier som gör anspråk på regeringsmakten inte är överens om en av de största insatserna Sverige har deltagit i militärt sätt i modern tid. De ska ju dessutom dra ner 2 miljarder om året på försvaret. Hur blir det då med satsningarna på ubåtar som jag tidigare uttryckt mig positiv till?? /Frekar06

 15. frekar06 says:

  Vill passa på att tipsa om en annan sak än det som rör ämnet här. Situationen för judar i Köpenhamns stadsdel Nörrebro är nu så allvarlig att de uppmanas att inte vistas där överhuvudtaget och ska de vistas där bör de inte visa att de är judar. Det här liknar väldigt mycket situationen i Malmö tycker jag.

  http://avisen.dk/joeder-bliver-jaget-vildt-i-koebenhavn_126899.aspx

  /Frekar06

 16. z999 says:

  @Frekar06:
  “Vill passa på att tipsa om en annan sak än det som rör ämnet här. ”

  Etersom vi diskuterade SD’s chanser att nå riksdagen så berör det ämnet i högsta grad. Eftersom SD är enda parti som tar den muslimska antisemitismen på allvar, eller överhuvudtaget talar om den, så kommer den här händelsen att ytterligare öka SD’s chanser att nå riksdagen.

 17. frekar06 says:

  Johan och Z999,

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1977917/rodgront-jatteras-alliansen-forbi

  De Röd-Gröna rasar i Demoskops senaste undersökning. Man har tappat fem procent på en månad. Nu har vi borgerlig ledning! Det som kanske inte är så där jättepositivt för de borgerliga är Centerns stöd på 4,2 %. Centern ligger farligt nära riksdagsspärren och här borde alla varningsklockor ringa om att något är fel. Även vänstern med sina 4,8 % bör nog fundera över vad man håller på med. Vad som är positivt för oss som inte vill ha in SD är att de är nere på omkring 2 %, men negativt för dig Z999. Tror dock att detta bara är en tillfällig nedgång, SD har ju svängt mellan sex/sju procent och två/tre procent i undersökningarna de senaste 1 och ett halvt åren.

 18. frekar06 says:

  Vad som också är intressant är att man från Demoskop har kollat budgetens effekter på stödet för blocken. Före det att de Röd-Gröna släppte sin budget så ledde de över alliansen. Efter det att de Röd-Gröna släppte sin budget så blev det borgerlig ledning. Det är helt klart att de Röd-Grönas budget får underkänt av väljarna!

 19. Frekar, om du inte vill ha en rödgrön regering bör du verkligen lägga din röst på något alliansparti. Annars blir din röst bortkastad i valet av regeringsalternativ. Av allianspartierna kan jag utan tvekan säga att det är Centerpartiet som står för de frågor du prioriterar. Det finns bra personer även i andra partier, t.ex. Karl Sigfrid i Moderaterna, men han står inte för sitt partis politik.

  När det gäller rovdjuren lär vi dock inte komma överens…

  z999, SD kanske tar den “muslimska antisemitismen” på allvar. Vi tar all antisemitism på allvar….

  Det är så typiskt att SD vill peka ut muslimer som problemet, men problemet är inte om en antisemit är muslim utan att han eller hon ÄR antisemit. Antisemitismen ska bekämpas på samma sätt oavsett vilka personer som står bakom den.

  Visst är Demoskops opinionsundersökning glädjande för alliansen, men jag brukar inte ta Demoskops små undersökningar på allvar så det gör jag inte den här gången heller.

 20. frekar06 says:

  Johan,

  Som jag skrev i min kommentar så hade jag mer än gärna röstat på Centern. Men facit över vad regeringen har lyckats åstadkomma i mina hjärtefrågor under denna mandatperiod är inte särskilt imponerande.

  Därför har jag nu gått över till Piratpartiet som hittills har drivit mina hjärtefrågor på ett exemplariskt sätt. Jag är beredd att lägga andra politiska frågor som ex. ekonomi, arbetsmarknad osv. åt sidan då frågorna om mänskliga rättigheter, integritet och Internet är så oerhört viktiga för mig.

  Nej Johan. Jag tror inte heller vi kommer överens om rovdjurspolitiken där vi står för två helt skilda åsikter. Det vi däremot kanske kan vara överens om är att rovdjursfrågorna lär fortsätta debatteras flitigt och vem vet, kanske blir det en valfråga till och med! Om jag inte såg helt fel så hade över 1 000 arga mail skickats till ansvarigt departement strax före/efter beslutet om licensjakt på varg. Jag tror inte ens att FRA-lagen gjorde att så många mail skickades till departmentet (då var det försvarsdepartementet). Det visar på hur känslig frågan om vargen är i Sverige.

  /Frekar06

 21. z999 says:

  @Johan:
  “Det är så typiskt att SD vill peka ut muslimer som problemet,”

  Det är mer den judiska föreningen i Malmö som pekar ut muslimer som problemet när det gäller antisemitism.
  Islam har under århundraden fått ruttna i den miljö det innebär med teokratiska diktaturer som omöjliggör ifrågasättande av religionen. Det märks ju av även här i Sverige på deras reaktion när deras religion ifrågasätts.

 22. frekar06 says:

  Z999, jag håller med dig om att den judiska församlingen i Malmö pekar ut muslimer som problemet när det gäller antisemitism. Men det visar bara på hur lite judiska församlingen i Malmö vet om vad de faktiskt pratar om. Vad jag vet finns det inga belägg för att häva ur sig att det är muslimer som är problemet när det gäller muslimer, judiska församlingen i Malmö är inte trovärdiga för fem öre. Sen ställer jag mig inte bakom SD:s politik där man inte respekterar allas lika värde och lika rättigheter. Men det är en annan diskussion. /Frekar06

 23. frekar06 says:

  “vad jag vet finns det inga belägg för att häva ur sig att det är muslimer som är problemet när det gäller muslimer”

  Det smög sig in ett fel här. Det ska stå: “vad jag vet finns det inga belägg för att häva ur sig att det är muslimer som är problemet när det gäller antisemitism”

  /Frekar06

 24. z999 says:

  @Frekar06:
  “Z999, jag håller med dig om att den judiska församlingen i Malmö pekar ut muslimer som problemet när det gäller antisemitism. Men det visar bara på hur lite judiska församlingen i Malmö vet om vad de faktiskt pratar om.”

  Dom kanske läser tidningar och tittar på TV-
  http://www.skanskan.se/article/20100125/MALMO/701259997/1057/*/judehatet-far-dem–att-lamna-malmo

  http://www.skanskan.se/article/20100125/MALMO/701259995/1057

  Eller om dom har pratat med polisen?
  http://www.skanskan.se/article/20100125/MALMO/701259999/1057

  “Vad jag vet finns det inga belägg för att häva ur sig att det är muslimer som är problemet när det gäller antisemitism,”

  Grundat på vad?

  “judiska församlingen i Malmö är inte trovärdiga för fem öre.”

  Men det är du?

  “Sen ställer jag mig inte bakom SD:s politik där man inte respekterar allas lika värde och lika rättigheter.”

  Den där anklagelsen fungerade före internets tid när dom inte fick försvara sig. SD anser att alla är lika värda och har FN’s text om det inskrivet i stadgarna.
  Majoriteten av SD’s representanter i Södertälje är invandrare.

  Jag personligen däremot anser att “allas lika värde” bara är en löjlig klyscha. Den som tycker så har aldrig haft någon vän eller varit förälskad och har förmodligen inga barn. Jag anser att ingen människa har något speciellt värde att leva upp till. Däremot så kan jag ställa upp på att alla människor har samma värdighet. Alltså, lika inför lagen o.s.v.

  Tycker du förresten att “alla är lika värda” förpliktar till något utan att man specificerar det alls? Anser du att Obama har attitydproblem mot svenskar eftersom vi inte har rösträtt i USA? Eller någon självklar rätt att flytta till USA.

 25. frekar06 says:

  Z999,

  Jag måste bemöta din kritik här för du har fel på flera punkter. För det första är muslimer inte problemet när det gäller antisemitism. Det är en retorik som SD kör med och som inte går hem. Det är en retorik som används för att försöka legitimera att slänga ut muslimer på löpande band, vilket är det SD står för.

  För det andra, den princip om “allas lika värde” som du kallar för en “löjlig klyscha” är den kanske absolut mest grundläggande av alla principer i den svenska demokratin och är inskriven i Svensk Grundlag.

  Vad gäller Svensk asylpolitik så har vi vid ett flertal tillfällen fått kritik. Nu senast var det fallet Lollo där Lollo skulle utvisas tillsammans med sin pappa som slagit henne till Kroatien. Sån tur var så lyckades Lollo hålla sig undan myndigheterna tills det blev ett sådant mediedrev mot Migrationsverket att det inte längre fanns något annat alternativ än att backa från beslutet att utvisa Lollo. Det var media som fick Migrationsverket att fatta att de i detta fall inte följde FN:s barnkonvention. Dessutom utvisar Sverige, helt i strid med barnkonventionen, barn till en extremt usel miljö på Malta. De borde få det skydd i Sverige som dom har rätt till, men tyvärr har vi skrivit under Dublinkonventionen.

 26. z999 says:

  @Frekar06:
  “För det första är muslimer inte problemet när det gäller antisemitism.”

  Om du inte läser vad jag skriver och bara hoppar över alla källhänvisningar så förstår jag inte varför jag ska diskutera med dig.

  “Det är en retorik som SD kör med och som inte går hem.”

  🙂
  SD steg till sin största toppnotering efter Jimmie Åkessons “fruktansvärda” artikel om islam i aftonbladet. Det förutsätter förståss att du läser någon form av nyhetsmedia för att känna till det.

  “Det är en retorik som används för att försöka legitimera att slänga ut muslimer på löpande band, vilket är det SD står för.”

  Gör dom? Pratar vi om någon dold agenda eller nåt?

  “För det andra, den princip om “allas lika värde” som du kallar för en “löjlig klyscha” är den kanske absolut mest grundläggande av alla principer i den svenska demokratin och är inskriven i Svensk Grundlag.”

  Jag vet, men eftersom bland annat instegsjobben motsäger klyschan så har jag väldigt svårt att ta den på allvar. Så länge det inte preciseras vad man menar så är den helt meningslös. Vad sägs om att ha inskrivet i grundlagen att alla ska vara snälla? Vet Chang i Kina att han är lika mycket värd som mig? Bryr han sig överhuvudtaget? Enligt kristendomen så är det bara Gud som har förmågan att kunna se oss alla som lika. Vi människor får nöja oss med att försöka vara justa mot varandra.

  “Vad gäller Svensk asylpolitik så har vi vid ett flertal tillfällen fått kritik.”

  När man får kritik så ska man ta reda på varifrån den kommer och framförallt kolla igenom vad den grundar sig på. Hells Angels kritiserar rättsväsendet ibland.

  “Nu senast var det fallet Lollo där Lollo skulle utvisas tillsammans med sin pappa som slagit henne till Kroatien…”

  Du borde veta att man inte kan bygga ett lands lagstiftning på ett enskilt fall.

  “…Dessutom utvisar Sverige, helt i strid med barnkonventionen, barn till en extremt usel miljö på Malta.”

  Malta är ett EU-land. Om det är som du skriver (jag betvivlar inte det) så borde EU-medlemsskapet ses över tycker jag.

  “De borde få det skydd i Sverige som dom har rätt till, men tyvärr har vi skrivit under Dublinkonventionen.”

  Vet du, jag är fruktansvärt trött på att “vi”(?) har skrivit under en massa som tydligen inte går att bryta. Det där “vi” är aldrig en enskild person utan ungefär som att hänvisa till Gud. Lever vi alltså under en massa konventioner som ingen vet vem som har skrivit under?

 27. frekar06 says:

  Z999,

  Jag tar tillbaka det där med att muslimer inte är det största problemet. Jag borde istället skrivit att alla former av rasism är oacceptabelt. Det spelar ingen roll om det är judar, muslimer eller kristna som trakasserar andra pga. deras religion. Trakasserier av det slag som vi sett i Malmö mot judar och i Södertälje mot muslimer (se Newsmill artikel nedan) är oacceptabla. När det gäller Malta så finns ett inslag om detta här:

  http://svtplay.se/v/1897472/avvisningar_till_malta_kan_stoppas

  Och visst, jag håller med dig om att Malta inte bör vara delaktiga i EU om man inte sköter hanterandet av barn som avvisas dit. Det är inte bara konventioner som ingen vet eller vill kännas vid att de skrivit under. Det finns det till exempel en lag om att alla offentliga platser ska vara handikappanpassade år 2010. Undrar hur många politiker som idag känner till att de fattat beslut om denna eller vill kännas vid att de skrivit under denna lag?

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/26/h-gerns-antirasister-struntar-i-trakasserade-muslimer

  Läs gärna artikeln på Newsmill. Den är faktiskt riktigt intressant. /Frekar06

 28. z999 says:

  @Frekar06:
  “Jag tar tillbaka det där med att muslimer inte är det största problemet. Jag borde istället skrivit att alla former av rasism är oacceptabelt. Det spelar ingen roll om det är judar, muslimer eller kristna som trakasserar andra pga. deras religion.”

  Rasism blir extra besvärlig när den ursäktas med religion. Ariosofi (kolla wikipedia om du undrar vad det betyder) är en filosofi för att rättfärdiga den rasism vi hade i Europa första hälften av 1900-talet genom att använda asatron. När religion får jäsa och ruttna i miljöer där de aldrig ifrågasätts och aldrig konfronteras med människor som lever ett annat liv så utvecklas religionen till något väldigt dåligt eftersom människan är som den är (inte att människan är dålig, men vi är på ett visst sätt). Knutby är ett exempel men det finns många fler och ännu värre är det i teokratiska diktaturer i mellanöstern.

  “Trakasserier av det slag som vi sett i Malmö mot judar och i Södertälje mot muslimer (se Newsmill artikel nedan) är oacceptabla.”

  Ja, verkligen. Det är ett rejält nederlag för svensk media att man ska läsa om sånt här på newsmill. Jag undrar om vi i Sverige tar religionsfriheten alldeles för given liksom även yttrandefriheten. Kritiken mot “extremhögern” är i viss mån rätt om man syftar på sverigedemokraterna när det gäller att bry sig om muslimernas religionsfrihet. Men hela extremhögern är inte emot islam på det sättet som sverigedemokraterna är. Jag anser att det är tragiskt att “extremhögern” i Holland och Belgien har utvecklats till en kamp mot islam bara. Schweiz har faktiskt en bredare “etxremhöger” trots omröstningen om minareter.

  “Och visst, jag håller med dig om att Malta inte bör vara delaktiga i EU om man inte sköter hanterandet av barn som avvisas dit.”

  Ja, jag tycker det. Det är en alldeles för stor fråga att vara oense i för att en union ska kunna fungera. Nu anser jag att EU är dysfunktionellt redan från början men jag kan ändå ta ställning i enskilda eu-frågor. Man har ju rätt bra koll på när djurparksdjur skickas från Sverige och människor borde väl i alla fall ha något liknande skydd.

  “Läs gärna artikeln på Newsmill. Den är faktiskt riktigt intressant.”

  Gjorde det och tappade den där känslan av att vi i Sverige är klokare än dom i mellanöstern som ständigt ligger i religionskrig med varandra.

 29. frekar06 says:

  Z999,

  “Rasism blir extra besvärlig när den ursäktas med religion.”

  Det håller jag absolut med om. Till det du skriver kan man lägga att rätten att ge uttryck för sin religion och sina åsikter står mot att vi samhället inte kan acceptera rasism.

  “Ja, verkligen. Det är ett rejält nederlag för svensk media att man ska läsa om sånt här på newsmill.”

  Absolut Z999, jag håller helt med dig om detta. Var är gammelmedia egentligen? Detta är ju dessvärre inte bara ett problem när det gäller frågor om rasism. Det är likadant med rättsväsendet. Var är den kritiska granskningen? Det är i bloggosfären som den kritiska granskningen av rättsväsendet och frågor som rör rasism sker. Rättsväsendet vill för övrigt inte ha någon kritisk granskning alls, se länk nedan, men det är en annan diskussion.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.1204939/poliser-hangs-ut-pa-natet-som-korrupta

  Sen håller jag helt med dig angående Malta. Sen kanske vi ska vara lite objektiva och även ge svenska myndigheter en rejäl känga. De sköter sig inte heller särskilt bra när det gäller asylärenden. Det har fortfarande inte hänt något sen avslöjandena om Malta kom i SVT (se länk till reportage i min föregående kommentar). Senaste undersökningen om förtroende för myndigheter visar att Försäkringskassan och Migrationsverket har ett urkasst förtroende bland svenskarna, det existerar i stort sätt inte. Har försökt hitta denna undersökning igen utan att lyckas så därför kan jag inte ange källa här.

 30. z999 says:

  @Frekar06:
  “Det håller jag absolut med om. Till det du skriver kan man lägga att rätten att ge uttryck för sin religion och sina åsikter står mot att vi samhället inte kan acceptera rasism.”

  Jag anser att åsiktsfriheten (och dess begränsningar, lagen om hets mot folkgrupp med mera) måste vara helt vägledande och stå långt över religionsfriheten. Det bästa vore nog om lagen om religionsfrihet avskaffades och fick ingå i åsiktsfriheten istället. Så länge inte Gud själv uppenbarar sig så handlar det ju egentligen om åsikter (symboler är ju också uttryck för åsikter, både rondellhundar och slöjor).

  “Absolut Z999, jag håller helt med dig om detta. Var är gammelmedia egentligen? Detta är ju dessvärre inte bara ett problem när det gäller frågor om rasism. Det är likadant med rättsväsendet. Var är den kritiska granskningen? Det är i bloggosfären som den kritiska granskningen av rättsväsendet och frågor som rör rasism sker.”

  Jo, det har ju blivit så tyvärr. Jag tror inte att vi kommer att uppleva något liknande Gunter Wallraff eller IB-affären med mer (eventuellt är du för ung för att veta vad jag skriver om :-)). Det är ju en väldig tur att bloggsfären existerar, men den är ett brcäkligt skydd för demokratin och rättssamhället.

  “Rättsväsendet vill för övrigt inte ha någon kritisk granskning alls, se länk nedan, men det är en annan diskussion.”

  Sant.

  “Senaste undersökningen om förtroende för myndigheter visar att Försäkringskassan och Migrationsverket har ett urkasst förtroende bland svenskarna, det existerar i stort sätt inte. Har försökt hitta denna undersökning igen utan att lyckas så därför kan jag inte ange källa här.”

  Jag har ingen anledning att misstro dig på den punkten.

  Jag är tvungen att lägga ner diskussionen här men det var intressant synpunkter du kom med och jag har tagit intryck av dom. Alltid kul med någon som har andra perspektiv och som är så öppen för andras åsikter som du är. Du är den direkta motsatsen till den pajkastning som såna här diskussioner alltdig leder till annars.

 31. frekar06 says:

  Z999,

  Det är synd att det finns många i det här landet som inte klarar av att debattera de här frågorna utan att ägna sig åt ren pajkastning eller till och med personliga påhopp. Tack för en trevlig debatt!

 32. Mats Åström says:

  Tja det som är mest skrämmande är att svenska folket tror de tjänar på alla dessa skattesänkningar. Men sänker man skatterna så måste det tas någonannanstans, det vill säga högre egenkostnader, det man drar av på gungorna det får man ta på karusellerna. Höginkomsttagarna tjänar på sådant här mest, för de har ju inga problem att betala skolor, sjukvård själva, de bryr sig inte om att egenkostnaderna ökar. Men de som har det sämre, låginkomstagarna får det inte lika kul, ok de får lite mera än höginkomsttagarna procentuellt, men i reda pengar får de mycket mindre. Och varför skall låginkomsttagare fianisera höginkomstagarnas skattesänkningar. Finns en katergori bland låginkomstagarna, och medelinkomstagarna som tjänar på detta, och det är de som bor ensamma, har jobb, är aldrig mycket sjuka, har inga barn(skolorna avgifter måste öka och sjukvårdens måste också öka och det är mer än låginkomsttagarnas skattesänkningar)

  Men väljarna såg bara skattesänkningar framför sina ögon o öron. Regeringen har inte ljugit, de sa fakta, men det hörde inte svenska folket. Ordet solidaritet har de också glömt bort.

 33. Mats, dina nationalekonomiska kunskaper är något bristfälliga. Ekonomin är inte ett nollsummespel, man kan få den att växa (eller krympa). Genom att göra det lönsammare att arbeta ökar produktiviteten och likaså gäller det omvända. Testa att höja skatten till 100 procent så ska du få se hur produktiviteten ser ut…

  När det gäller jobbskatteavdraget så har låg- och medelinkomsttagare som grupper fått många miljarder mer i skattesänkningar än vad höginkomsttagarna som grupp har fått. Dessutom har inte våra skattesänkningar inneburit höjda kostnader för skolor och sjukvård som du hävdar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.