PRO demonstrerar för den svenska avundsjukan

Är det något som jag tycker mindre väl om i Sverige så är det den svenska avundsjukan, ingen ska få ha det bättre än någon annan och ingen ska tro att han eller hon är något.

Idag är det debatt i riksdagen om den ekonomiska vårpropositionen och Pensionärernas Riksorganisation har passat på att demonstrera på Mynttorget här utanför Riksdagen. Under budskapet rättvisa skatter hördes anklagelser mot den borgerliga alliansregeringen. PRO säger sig vara politiskt obundna, men är nära knutna till socialdemokratin.

Jag gick bara förbi när jag skulle köpa dagens lunchsallad, men hann lyssna till en skönsjungande liten flicka (tycker dock att det är tveksamt att använda barn i en politisk demonstration) och någon man som talade för rättvisa skatter. Inte en gång av det jag hörde så sa han att pensionärer skulle ha sänkta skatter till löntagares nivå, utan retoriken var den socialdemokratiska att pensionärer ska ha samma skattenivå som löntagare. Med andra ord att inkomstskatten för löntagare ska höjas.

För skoj skull stannade jag och frågade en äldre dam med “rättvis skatt-plakat” i handen om hon tyckte det var viktigt att pensionärer skulle få sänkt skatt. Hon svarade snabbt ja. Då svarade jag att jag verkligen hoppas att hon uppmanar alla att rösta på Centerpartiet eller något annat alliansparti eftersom det är vi som tänker sänka skatten för pensionärer.

Hon blev förvånad och kanske lite arg och sa snabbt nej, det tänker jag inte göra, jag vill inte ha “borgarna” kvar.

Då berättade jag att vi i alliansen har sänkt skatten för pensionärer i två steg och det tredje steget är på väg, totalt en skattesänkning med över tio miljarder. Att detta ger alla pensionärer 5 000-8 000 kr mer i plånboken per år och att socialdemokraterna inte en enda gång under sin tid i regeringsställning har sänkt skatten för pensionärer.

Då blev hon riktigt upprörd och stammade fram att det viktiga inte var att pensionärer får sänkt skatt utan att ingen annan ska få det bättre om inte alla får det.

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att PRO demonstrerar för den svenska avundsjukan. Det viktiga är inte att pensionärer ska få det bättre, utan att ingen annan ska få något som inte de får.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to PRO demonstrerar för den svenska avundsjukan

 1. z999 says:

  Jag tycker att det skulle vara en skyldighet för alla partier oavsett vilket block dom tillhör (eller inte tillhör) att hålla nere skatterna. Synen på ägarförhållandet bör vara att varje människa äger sina pengar, inte att staten äger alla pengar.

 2. Ola says:

  Så om jag och du Johan får 10000 att dela på och jag då tar 8000 och du får 2000 så tycker du det är rättvist..

 3. Felaktig jämförelse. Jämför istället med att ingen av oss får någonting. Lägg där till att jobbskatteavdraget har ökat sysselsättningen med ca 80 000 helårsplatser vilket ökat pensionerna med 1-1,5% så blir demonstrationerna ännu svårare att förstå.

  Jag kan förstå den principiella inställningen att lön och pension ska beskattas lika, men att protestera mot jobbskatteavdraget som bevisligen har gjort att deras egna pensioner har ökat (eller minskat mindre än de skulle ha gjort inom pensionssystemet)känns svårbegripligt. Nu går vi också vidare för att få ner skatten för pensionärer, men att sänka rakt av lika mycket för alla är inte motiverat. Pensionärer med låg pension har tappat i köpkraft och behöver få skattelättnader (vilket de rödgröna med Lars Ohly i spetsen aldrig kommer att ge dem), men pensionärer med hög pension har tvärtom haft en bättre utveckling de senaste tio åren än normalinkomsttagaren och framförallt mycket bättre än ensamstående med barn.

  Skulle någon tycka att det var motiverat med en pensionärsdemonstration mot satsningar på skolan pga att inga pensionärer får (direkt) nytta av skolsatsningar?

 4. z999 says:

  Men Johan, rent principiellt så bör pensionärer också få skattesänkningar eftersom man annars skapar en anda av att dom ska inte ha nånting för dom jobbar inte.
  Sen ser jag det mer som att staten sänker skatterna för att staten är sparsam, inte som att staten delar ut pengar.

 5. Precis och jag ser gärna så stora skattesänkningar som möjligt så att människor får behålla så mycket av sina egna pengar som möjligt. Men jobbskatteavdraget, som de protesterar mot, har inte bara haft syftet att sänka skatten utan att få fler människor i arbete. Och 80 000 är inget dåligt resultat, inte heller för pensionärer eftersom det nuvarande pensionssystemet gör att det även leder till högre pensioner.

 6. z999 says:

  Johan,
  “Skulle någon tycka att det var motiverat med en pensionärsdemonstration mot satsningar på skolan pga att inga pensionärer får (direkt) nytta av skolsatsningar?”

  🙂
  Det vore ju kul.
  “Precis och jag ser gärna så stora skattesänkningar som möjligt så att människor får behålla så mycket av sina egna pengar som möjligt.”

  Jag tycker att det ideala är när fackföreningar reglerar löneskillnader (speciellt när det handlar om stora orättvisor), inte när staten gör det via skatter eftersom det skapar orättvisor. Eller rättare sagt försöker skapa rättvisa. På åttiotalet så skapade staten orättvisor (bland annat för mig) eftersom skattehöjningar drabbade mig när jag jobbade övertid. Typ, jag ansåg att min lön inte räckte till och jobbade då övertid, detta innebar att först fackavgiften höjdes trots att facket inte förhandlat någon högre lön till mig och sedan kom staten och tog resten (nåja, inte riktigt men ändå).

Leave a Reply

Your email address will not be published.