Slavhandel av aldrig tidigare skådat slag

Slaveri har funnits nästan överallt i världen under århundraden och kanske årtusenden. Vi har träldom i Sverige fram till 1300-talet och i Antikens Grekland och Romarriket var slavar mycket vanligt. Aztekerna och Mayariket hade slavar och även i Afrika var slaveri vanligt innan européerna kom dit och härjade.

Men det som de flesta av oss förknippar med slavhandel är den transatlantiska slavhandeln när framförallt européer transporterade afrikanska slavar till amerika, mest till Sydamerika och Karibien och faktiskt mindre till Nordamerika.

Det är svårt att veta hur många slavar som transporterades över Atlanten men runt 12 miljoner från 1525 till 1867 är en uppskattning som forskarna tycks vara rimligt överens om. Alltså 12 miljoner människor på drygt 340 år. Även om det förmodlingen inte finns någon exakt vetskap om hur många slavar som transporterades varje år eller hur många som var offer för slavhandel olika år, så lär det ha handlat om ett antal hundratusen eller högst en miljon människor.

Fruktansvärt många, men ändå är det lite i jämförelse med den slavhandel som pågår nu på 2000-talet. FN uppskattar att ungefär fyra miljoner människor, främst kvinnor och barn, är offer för människohandel, dvs slaveri, varje år.

I skolan lär vi oss med all rätta om den fruktansvärda slavhandeln som pågick över Atlanten under lång tid, men hur uppmärksammar vi vad som händer runt om oss själva. Mitt svar är alldeles för lite. Är det för hemskt för att vilja se? Eller accepterar vi att det sker? Det är dags att inse att vi just nu, år 2010, lever i en värld med den mest omfattande slavhandeln någonsin.

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Slavhandel av aldrig tidigare skådat slag

 1. profanum_vulgus says:

  Men beror det inte främst på att man ändrat betydelsen av slaveri?
  Det är ju lite som att döpa om alla sexbrott till våldtäkt och sedan förfasa sig över den plötsliga ökningen av våldtäkter.

  Varför skulle det förresten vara mest kvinnor och barn som var slavar?

 2. På vilket sätt ändrat betydelsen? Ytterligare ett exempel på att dagens människohandel inte skulle vara lika allvarlig som den transatlantiska slavhandeln.

  Varför det är mest kvinnor och barn? Jag är inte slavhandlare så jag vet inte, du får fråga FN. Men eftersom det i många fall handlar om människohandel för sexuella ändamål så är det inte så överraskande.

 3. profanum_vulgus says:

  Att man ändrat definitionen av slavhandel. Vad är den?
  Det är nog inte lika illa heller, man kan nog inte försäkra sig mot skada på varorna och dränka de man inte har mat till för att få ersättning, man förvarar dem nog inte liggande och fastkedjade i flera veckor osv osv.

  Skulle det finnas en större marknad för sexslavar än det fanns för sockerrörsslavar? Jag tvivlar starkt på det. Din länk fungerar inte.

 4. Så man är inte slav om man inte är fastkejad? Att vara berövad sin frihet, handlad med och tvingad att utföra något anser jag vara en bättre definition, men egentligen är det ointressant. Det viktiga är att vi sätter fokus på hur många människor i världen som är utsatta för människohandel.

  Transportmöjligheterna var onekligen sämre på 1500-1800-talen, men ja, tyvärr verkar det som att marknaden för att köpa sex av tvångsprostituerade är obegripligt stor.

 5. profanum_vulgus says:

  Du menar som att vara städerska eller gatuköksbiträde?

  Ja, men konstigt nog är det bara ROKS som lyckas mäta det.

 6. Äckligt! Äckligt att överhuvudtaget jämföra de som tvingas till prostitution med att vara städerska eller att jobba i ett gatukök. Det är en förolämpning.

 7. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Då får du väl formulera en definition som utesluter dem.
  Det där PK-politiker-tjafset funkar inte så bra i skrift.

 8. Om du inte förstår skillnaden mellan att vara utsatt för människohandel och att jobba som städerska så har du problem och tyvärr tror jag inte att jag kan hjälpa dig att lösa dem.

 9. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Det är din definition som inte gör skillnad på det.

  Som sagt, det här är ju en SKRIVEN debatt, så det är inte riktigt så enkelt att försöka spela PK-korten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.