Register kan läcka…

Det gäller att leva som man lär inom politiken. Vi i Centerpartiet vill förnya upphovsrätten och har som första parti gjort en creative commons licensiering. Vi i Centerpartiet jobbar hårt i miljö- och klimatfrågor och vill att alla ska ta ett större eget ansvar, därför har vi som första parti blivit miljöcertifierade.

Rick Falkvinge i Piratpartiet valde att leva som han lär på ett något annorlunda sätt… Han, liksom många andra, säger att alla register riskerar att läcka och det visar han verkligen…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Register kan läcka…

 1. Nan says:

  Alla människor gör fel ibland. Den stora skillnaden är hur man hanterar när det gått fel. Sedan kan jag nog tycka att även om det principiellt är helt fel verkar den faktiska skadan i detta fall ganska begränsad.

  Det här verkar dock betydligt mer alarmerande: Mikael “MMN-o” Nordfeldth: Polisen raidade mitt kontor. Det är ju inte första gången man beslagtar datorer lättvindigt (och låter någons personliga dator ligga i beslag utan att personen formellt är misstänkt för brott). Det känns som det är dags för en “Magnus Datorlås”-lag för att klargöra för rättsväsendet vad som (borde) gälla.

 2. profanum_vulgus says:

  Är det något som ni är oense med resten av alliansen om?

 3. Fredrik says:

  Det är ju lite roligt.
  Och eftersom du väljer att tycka det är lustigt så måste du förklara för mig varför mitt gamla Centerparti då ser till att bygga upp en massa register och övervakning.
  I ena stunden “kräver” ni att jag ska lita på er, att all övervakning och lagring är trygg och jättebra, och sen väljer du att skratta åt att pajasen Falkvinge bevisar att det inte är det med kommentaren “och det visar han verkligen…”. Hur i hela jävla helvete får du ihop det????
  Och läcker register eller inte? Titeln på bloggposten säger väl allt, ska jag se det som ett officiellt uttalande ifrån Centerpartiet? Du är ju ändå Centerpartiets rättspolitiska talesman.

 4. Fredrik, Piratpartiet får ha vilka bristande säkerhetsrutiner de vill, det är inte mitt problem. Att det behövs register i olika sammanhang är väl inget man kan vara principiellt motståndare till? Belastningsregister, patientjournaler, medlemsregister osv. Men frågan är ju hur man hanterar registerna och vem som har tillgång till dem.

  Jag tror att många register riskerar att läcka, alldeles speciellt sådana där många har tillträde och där kontrollen är bristfällig. Men när det gäller det allra känsligaste, t.ex. Säpos kontraspionage, så tror jag att risken för läckor är mycket, mycket liten. Frågan “läcker register eller inte” är felställd, det går inte att svara på. Hade du frågat, kan alla register läcka, så hade mitt svar varit ja.

 5. Tor says:

  Nu handlar det ju inte om några integritetskänsliga uppgifter eller säkerhetsbrister så din antydning är litet märklig tycker jag. Det är kanske bättre att jämföra med insiderinformation. Informationen i sig är inte problemet utan problemet uppstår när inte alla på marknaden (eller alla piratpartimedlammar som i det här fallet) har tillgång till den. Det är den ojämlika tillgången till informationen som skapar förtroendeproblem.

 6. Fredrik says:

  Johan, poäng till dig, du har rätt i att man faktiskt kan minska risken för läckor, och jag hoppas verkligen att t ex Säpo har koll på sin information, även om jag tvivlar på att det är helt tätt.
  Jag ber om ursäkt för min något hårda ton men jag blir lätt lite upprörd varje gång jag tänker på vad jag har fått för min röst på Centerpartiet.
  Nu har jag i alla fall läst på lite om vad herr Falkvinge har gjort och jag kan ju konstatera att det ju inte har läckt någon information, han hade faktiskt fått mandat att kunna följa omröstningen av styrelsen (sen kan ju det i sig diskuteras).
  Det hela skulle väl snarare kunna vara ändamålsglidning, dvs informationen används på ett sätt som det inte var avsett för från början. Och då undrar jag ju vad din syn på ändamålsglidning, nu när det finns trafikkameror, både för hastighetsövervakning och vägtullar, som väntar på att användas på lite nya konstruktiva sätt, t ex FRAs utvecklingsdatabas som man säkert kan göra en massa med kul med, med alla uppgifter som ska skickas till skatteverket nu med den nya kassalagen osv. Är det information som bör användas nu när den ändå finns tillgänglig?

 7. frekar06 says:

  Piratpartiet i Norge tipsar på Twitter om en artikel där det framgår att myndigheterna i Spanien efter påtryckningar från någon eller några intresseorganisationer på Radio sidan ska stänga 3 000 piratradiostationer (sådana som saknar licens för att sända). Låter för mig helt sjukt att man ska gå in och stoppa radiostationer även om de saknar licens. Är detta medieindustrins senaste påhitt för att komma åt pirater? Jag tror vi ska se upp så att de här dumheterna inte sprider sig utan för Spanien.

 8. frekar06 says:

  Glömde givetvis länkarna så att ni som är intresserade kan hitta det jag skrev om i min senaste kommentar:

  http://twitter.com/PiratPartiet_No
  http://spanianytt.no/article.php?story=20100112084853757

 9. Detta kan väl knappast bli ett problem i Sverige. Om jag minns rätt så behövs inget tillstånd för att sända webbradio i Sverige (jag antar att det handlar om webbradiosändningar).

 10. frekar06 says:

  Det är möjligt att det inte kan bli ett problem i Sverige för närvarande, men vem vet vad de här så kallade lobbyisterna kommer på härnäst för att bekämpa piraterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.