Jag förbannar tidens flod – Per Pettersson

Per Petterson vann Nordiska rådets litteraturpris 2009 och som vanligt har jag valt att läsa vinnarromanen.

Förra året var det den danska författarinnan Naja Marie Aidt och i år var det alltså den norska författaren Per Petterson som får priset. Skillnaden i läsupplevelse var mycket stor. Medan Aidts “Bavian” (på danska) var tungt och svårt så var Pettersons “Jag förbannar tidens flod” lättläst och intressant.

I motiveringen står: ”I romanen beskriver huvudpersonen sina upplevelser och sitt arbete med att bearbeta fragmenterade minnen av flera livskriser inom den egna familjen. Med ett poetiskt och lågmält språk förmedlar Petterson hur svårt det är att få det sagt som känns som det mest nödvändiga att säga till varandra.”

Det är en klockren beskrivning. Tilläggas kan att det är en roman utan början och utan slut, men med ett innehåll som fick mig fast. 253 läsvärda sidor även för oss som vanligtvis föredrar kriminalromaner.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.