Ännu en fråga där vänsterkartellen är oenig

Varg är kanske inte det vi diskuterar mest i Skåne, men i andra delar av landet så har vargen länge varit en av de allra hetaste frågorna. Nu har alliansregeringen infört licensjakt och under några dagar så har vargjakten blivit en riksnyhet.

Aftonbladet har gjort en genomgång av vad partierna tycker om vargjakten och åter kan vi se att den borgerliga alliansen håller ihop medan vänsterkartellen är splittrad. Socialdemokraterna är genomgående positiva till beslutet om licensjakt och till hur jakten har genomförts. Vänsterpartiet och Miljöpartiet däremot är genomgående negativa till allt.

Jag skulle tro att jag får använda ovanstående rubrik många gånger fram till valet….

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

19 Responses to Ännu en fråga där vänsterkartellen är oenig

 1. Ola says:

  Ja du Johan hur eniga är ni i Alliansen i alla frågor?
  Hur är det med kärnkraften eller Las frågan?
  Nu är ju inte vänstersidan oeniga i sak. Utan vad dom är oeniga om är ju hur man bäst bygger upp en livskraftig vargstam. Och jag är ju varken Mp eller V men jag kan ju hålla med dom om att det sätt som det görs på nu inte fungerar. För hur ska man lyckas få vargar från norra Sverige till mellan Sverige. Det vet dom ansvariga inte. Och jag tror nog dom flesta inte tycker det är humant att skicka ut 12000 jägare och jaga 27 vargar. Det blev ju rena rama Åsanisse jakten med 30% på skjutningar. Och det skulle vi ju inte tillåta med annan jakt

 2. Bra exempel Ola… I alliansen har vi lagt fram en gemensam klimat- och energiproposition där vi kompromissat ihop oss även om kärnkraften (även om det kanske har varit den enskilda fråga som varit svårast och som flest tvivlat på att vi skulle komma överens om), medan S, V och Mp är totalt oeniga om energipolitiken i allmänhet och kärnkraften i synnerhet.

  Vad gäller LAS så står M och velar, men oenigheten inom vänsterkartellen är än värre. Miljöpartiet gick till och med så långt under förra mandatperioden att de genomförde de två undantagen tillsammans med den dåvarande borgerliga oppositionen. Oj, vad sossarna och vänsterpartisterna var arga den gången.

  Jag har inget emot att S, V och Mp framför olika politiska ståndpunkter, det gör vi också (t.ex. i kärnkraftsfrågan), men kom samtidigt med en gemensam kompromiss så att väljarna får veta vad de röstar på. Eller är det “grisen i säcken” som ska gälla?

 3. Ola says:

  Johan…

  Var det klart för centerväljarna före valet 2006 att centern ville bygga ut kärnkraften? Och Alliansen kom med sitt gemensamma program en månad före valet 2006
  I dom frågor dom var eniga om. Men det är klart att alla måste kompromissa annars var det ju detsamma att vi bara hade två partier. Nu tror inte jag personligen att det är bra med Allianser varken höger eller vänster. Dom små partierna har svårt hävda sig då och riskerar att försvinna. Och det är ju inte bra för demokratin.

 4. Centerpartiet vill inte bygga ut kärnkraften och det vill inte alliansen heller. Däremot har vi gjort det möjligt att ersätta befintliga kärnkraftverk med nya på samma plats.

  Alliansen kom med den gemensamma politiken i flera steg, valplattformen var bara den sista sammanfattande delen. Jag satt själv i den rättspolitiska arbetsgruppen och vi kom med våra delrapporter hela hösten 2005. Vi satte igång redan under 2004!

  Bankerydsöverenskommelsen där den gemensamma ekonomiska politiken presenterades, bl.a. med jobbavdraget och hushållsnära tjänster, gjordes redan sommaren 2005.

  Kom inte och påstå att den rödgröna vänsterkartellen inte ligger långt efter alliansens samarbete inför valet 2006.

 5. Ola says:

  Ja du nu är det ju så att folkpartiet pratar om ännu mera kärnkraftverk och centern sa nej till nya reaktorer före valet 2006

  Och nu såg jag på politikerbloggen att ni vill ta bort pensionärs skatten medans inte moderaterna vill det.

  Och vi har då inte sett något om vilken politik Alliansen vill föra efter valet 2010 om oturen skulle vara framme.

 6. Ola says:

  Ja du nu är det ju så att folkpartiet pratar om ännu mera kärnkraftverk och centern sa nej till nya reaktorer före valet 2006

  Och nu såg jag på politikerbloggen att ni vill ta bort pensionärs skatten medans inte moderaterna vill det.

  Och vi har då inte sett något om vilken politik Alliansen vill föra efter valet 2010 om oturen skulle vara framme. Så tydligen ligger högeralliansen efter ordentligt

 7. frekar06 says:

  Ola,

  De borgerliga partierna har i alla fall en politik som de kan föra till skillnad från den så kallade Röd-Gröna Alliansen med Mona Sahlin i spetsen. Har de Röd-Gröna presenterat ett enda gemensamt förslag? Det enda de Röd-Gröna var överens om i sina respektive budgetar var att det regeringen gör är helt fel. Så hur de ska kunna presentera en gemensam budget till våren är för mig en gåta som verkar olöslig. Alliansen skrev dessutom ett kapitel svensk historia när de kom överens om kärnkraften. Kärnkraften är för övrigt en fråga som inte bara splittrar oppositionspartierna, utan också Socialdemokraterna är splittrade i frågan. Det vore väldigt intressant att se hur Sahlin tänker hantera den här frågan om Sossarna tvingas bekänna färg om kärnkraften. Slutsatsen är glasklar, alliansen har en gemensam och tydlig politik, oppositionen saknar helt en gemensam politik.

 8. profanum_vulgus says:

  Om ni är så eniga i högerligan så finns det väl inget skäl för folk att rösta på småpartierna c,kd och fp? Varför inte bara ha ett parti om ni tycker likadant om allt?

 9. frekar06 says:

  Profanum_Vulgus,

  Partierna har ju sina egna profilfrågor men de är överens om grunderna för politiken och lär ha ett gemensamt valmanifest vilket är bra. Med samma resonemang skulle jag kunna hävda att jag röstar inte på Miljöpartiet trots att jag egentligen tycker som dom utan på sossarna då min röst på Miljöpartiet ändå är en röst på sossarna i förlängningen. Sen är det nog dags för oppositionen att komma ut på banan och börja snacka politik.

 10. profanum_vulgus says:

  frekar06
  Vadå grunderna för politiken? Vilka grunder är de oense med oppositionen om och vilka grunder är oppositionen inbördes oense om?
  Inte fan är väl vargjakten en grund för politiken? Eller menar du att det är grunden för eller emot en totalt vetenskapsfrämmande politik för att blidka små högljudda grupper med särintressen?
  Självfallet är det helt värdelöst att rösta på V eller Mp om de bara kommer låta sossarna göra som de vill. Men när småpartierna i högerligan till och med skryter om att de alla tycker precis lika om allt så finns det väl inte ens ett påstående om att de gör skillnad, inte ens från dem själv?

 11. frekar06 says:

  Profanum_Vulgus,

  Det jag menade var att oppositionen saknar gemensamma svar på en hel rad frågor (regeringen har en grundläggande plattform att stå på). Vargjakten som Johan nämner är ju bara en av dessa frågorna. Idag kom det ju fram att oppositionen inte har någon gemensam politik för Afghanistan. Socialdemokraterna vill ta bort delar av jobbskatteavdraget, Vänstern vill ta bort hela jobbskatteavdraget och Miljöpartiet vill ha alla de tre första stegen i jobbskatteavdraget kvar. Ipred är ett annat exempel, där Vänstern och Miljöpartiet kräver att lagen ska avskaffas medan Sossarna vill ha den kvar, även om den ska förändras (hur den ska förändras vet varken vi eller sossarna själv). Jag hade kunnat fortsätta ett bra tag till men väljer att nöja mig med dessa exempel.

 12. profanum_vulgus says:

  frekar06:

  Ja det brukar ju vara anledningen till att man tillhör olika politiska partier. Om man INTE har olika svar på en hel rad frågor så brukar man tillhöra SAMMA parti.

  Två av partierna anser inte att slumpvis avskjutning ökar genpoolen, medan alla fyra allianspartierna anser detta? Är det verkligen en plattformsfråga?

  Precis, oppositionen är TRE partier som ska komma överens om ett regeringsalternativ. Så var det med blockpolitiken i Sverige ända fram till 2006. Då plötsligt vände borgarna på en femöring och hävdade att man kunde inte samarbeta om man inte alla var identiska partier. Naturligtvis ett lyckokast för moderaterna som kommer vara ensamt borgaralternativ i framtiden om det håller i sig.

 13. frekar06 says:

  Profanum_vulgus,

  Problemet för oppositionen är inte att de är oeniga om ett fåtal frågor utan snarare att man helt saknar politik på de flesta områden. Mona Sahlin har ju knappt öppnat munnen sen hon tillträdde och de fåtal gånger hon uttalat sig så har partiets siffror minskat i opinionsundersökningarna. Lars Ohly har vi knappt sett sen valrörelsen 2006. När det gäller vargfrågan så är det för vissa en helt avgörande fråga, men i det stora hela är det ingen valfråga. Jag tog egentligen mest upp den för att ge exempel på en fråga där oppositionen var oeniga, vilket ju klart och tydligt framgår av Johans inlägg.

 14. profanum_vulgus says:

  frekar06:
  Vilka områden saknar man politik för och vad menar du med det?
  Det är bara bra om Sahlin inte öppnar munnen. Det säkraste sättet för sosseblocket att vinna valet är att regeringen genomför mer av sin politik samtidigt som Sahlin håller käften. För det finns inget folk i allmänhet gillar så lite som regeringens politik och Sahlin.

 15. Pingback: I ett samarbete utan namn - Ledarbloggen

 16. frekar06 says:

  Profanum_Vulgus,

  Ett bra exempel där oppositionen saknar en gemensam politik är frågan om vad som ska hända med det nuvarande Jobbskatteavdraget, något som jag skrev om i en tidigare kommentar: “Socialdemokraterna vill ta bort delar av jobbskatteavdraget, Vänstern vill ta bort hela jobbskatteavdraget och Miljöpartiet vill ha alla de tre första stegen i jobbskatteavdraget kvar.” Sen delar jag din uppfattning om Sahlin. Hon är långt ifrån populär, därför får vi hoppas att hon låter käften glappa så mycket som möjligt i media. Vi kan ju hoppas att även Wanja Lundby Wedin börjar snacka också, då kan detta bli en ren promenadseger för borgerligheten.

 17. profanum_vulgus says:

  frekar06:
  Det är ju sådant ett blocksamarbete ska lösa, högerligan har ju samma sorts meningsskiljaktigheter.

  Kolla bara på debatten om försvarspolitiken på den här bloggen. Linander vet inte ens vad deras politik är, trots att han precis klagat på vänsterkartellen att de saknar politik.

 18. Profanum, vad tramsig du är! Sluta hitta på.

 19. frekar06 says:

  Profanum,

  Blocksamarbete ska lösa den typen av frågor som jag nämnt i tidigare kommentarer. Men det finns ju inget blocksamarbete i oppositionen. De är ju oeniga i stort sätt alla frågor från den ekonomiska politiken till hur försvarspolitiken ska se ut.

  Linander vet vad han pratar om i försvarsdebatten, det märks i kommentarerna om försvarsdebatten. Däremot borde du nog läsa på lite. Det du säger stämmer inte. Alliansen är helt eniga om försvarspolitiken medan de Röd-Gröna är helt oeniga, kolla protokollen från besluten om Afghanistan i riksdagen så får du se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.