Klimatbesvikelse

Köpenhamnsmötet tycks nu sluta i en stor besvikelse. Trots intensiva förhandlingar kan inget riktigt avtal skrivas under. Det ska tydligen finnas någon slags slutdeklaration, men inget som är bindande för länderna. Ett annat rykte är att ett nytt klimattoppmöte ska hållas i Tyskland om ett halvår. Vad som är sant är svårt att säga i nuläget.

Jag tycker att Kina är det land som ska skämmas allra mest. USA har gått åt rätt håll och det är inte omöjligt att Obama skulle ha lagt ännu mer i vågskålen om han bara fått med sig alla länder, men Kina hade bestämt sig för att inte styras av några andra. Uttalanden om att Kina följer de klimatförpliktelser som Kina har bestämt visar på oviljan att få till ett bindande avtal.

Jag hoppas att jag har fel och att nattens förhandlingar förbättrar slutresultatet, men just nu kan bara klimattoppmötet i Köpenhamn betecknas som en besvikelse.

Är det någon som tror att vänsteralliansen inte kommer att anklaga alliansregeringen för misslyckandet?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Klimatbesvikelse

 1. Leffe says:

  Jag är inte så besviken. Det är (och har länge varit) utopiskt att tro på att avtalsvägen kunna minska CO2-utsläppen, på bekostnad av människors levnadsstandard i bl.a. Kina och Indien.

  Möjligen skulle det gå om man satte per capita-mål som vore lika för hela jorden över tid. Säg 4 ton per capita i genomsnitt för perioden 1950 till 2050.

  Då är det bara för alla att gå hem och räkna hur mycket av sina utsläpp man redan förbrukat… det skulle dock inte vara så rolig kalkyl för USA och EU. Men det skulle inte ha sämre förutsättningar att tas i mål jämfört med det nuvarande förslaget att U-länderna ska betala genom långsammare utveckling när de i dag har en så mycket lägre utvecklingsnivå än USA och EU.

  Min slutsats av denna ekvation är att det viktigaste en regering kan göra är att se till att vi är väl förberedda för att möta en framtid där klimatet förändras kraftigt. Anpassning således och inte fler fåniga försök att sänka jordens temperatur på politisk väg. Det senare kommer inte att gå.

 2. frekar06 says:

  Johan,

  Oppositionen framstår som oseriös när den kritiserar den borgerliga regeringen för misslyckandet i Köpenhamn. De kanske borde rikta in sig på att försöka komma fram till något konkret förslag på hur man ska lösa problemen med klimathotet istället för att kritisera regeringen. Som jag ser det håller Mona Sahlins allians att bli ett fiasko. De saknar helt en gemensam politik (för jag antar att ni får lika lite information som vi väljare om vad oppositionen vill göra. Hur ska man kunna lägga en gemensam budget till våren och framförallt hur ska man klara av att hinna med och ge de besked som jag tycker väljarna har rätt att kräva om man ska kunna betrakta en politisk allians som seriös? Jag tror att den cirkus som Mona Sahlin ställde till genom presentationen av samarbetet med Miljöpartiet i samband med finanskrisen då folk förväntade sig ledarskap från sina folkvalda (vilket regeringen klarade utmärkt för övrigt) kommer att bli hennes fall. Jag tror inte Mona Sahlin har förstått vilken skada hon ställde till med då.

 3. Maria Wetterstrand får i tidningar, radio och tv stå och säga precis vad hon vill utan att bli ifrågasatt. På något sätt har hon blivit favoriten som inte ska störas med några obekväma motfrågor.

  Speciellt dumt blir det när hon pratar som om Sverige och alliansregeringen har varit ansvarig för förhandllingarna i Köpenhamn. Visst är vi ordförandeland i EU, men det har varit en FN-konferens och Danmark har varit ordförandeland för konferensen.

 4. frekar06 says:

  Johan, det du skriver stämmer allt för väl. Enligt senaste undersökningen ligger Miljöpartiet på över 10 %. Jag vet inte om det har hänt i Miljöpartiets historia att man har legat över 10 % i en opinionsundersökning och skulle det bli valresultat så måste det betraktas som en av de största skrällarna i ett val på många år.

 5. David says:

  Jag är inte besviken i alla fall, jag tror många är ganska trötta på denna klimatalarmismen. Dessutom är det inte ert fel att de inte vart ett avtal.

  Men jag tror ändå de rödgröna kommer vinna valet 2010, och inte kommer de göra det genom attraktiv politik, utan genom missnöje. Ni ger bort segern genom att utförsäkra människor och inte skapa fler jobb. Ärligt talat vet jag inte vad ni sysslar med, ni ser ju att gapet bara blir större och större, ändå fortsätter ni som ingenting har hänt.

  Hur som helst, vi får se hur de blir i valet, kan ju alltid svänga.

  God Jul och Gott Nytt År 🙂

 6. z999 says:

  Att det blev en stor besvikelse för de som förväntat sig några förändringar var väldigt väntat tycker jag.

 7. z999 says:

  Jag tror också att de rödgröna vinner valet 2010. Det har varit ytterst viktigt att antalet jobb ökar och att det under lågkonjunkturen i alla fall känns som en framtida möjlighet för arbetslösa.

 8. frekar06 says:

  Jag tror inte de röd-gröna vinner valet. Vänta bara till Mona Sahlin öppnar munnen. Då brukar nämligen stödet för socialdemokraterna rasa. Sen tror jag knappast att Mona Sahlin klarar av valåret med flera debatter mot Fredrik Reinfeldt som både är skickligare debattör än Sahlin och som framförallt har en konkret politik att föra fram, vilket Sahlin saknar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.