Reformeringen av sjukförsäkringen

De senaste veckorna har regeringen fått hård kritik för reformeringen av sjukförsäkringen. Bakgrunden till reformen är att när vi tog över regeringsmakten 2006 så var 200 000 personer sjukskrivna och 554 000 personer förtidspensionerade. Under S-regeringen förtidspensionerades 140 personer per dag, varav 10 under 30 år. Helt otroligt! Många sjukskrivna föll mellan stolarna mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och det blev passiv sjukskrivning istället för rehabilitering så att den sjuke skulle kunna bli frisk och återgå till arbetet.

Jag skulle kunna beskriva problemet så här: ”Allt för många människor är sjukskrivna allt för länge, utan att deras chanser att åter arbeta tas tillvara. Bördan bärs inte bara av samhället i form av förlorad arbetskraft och höga kostnader för sjukfall som drar ut på tiden. Det är den sjukskrivne som inte får hjälp tillbaka till arbetslivet som drar det tyngsta lasset. Det är misslyckanden inom ramen för sjukförsäkringen och dess praktiska tillämpning, tillsammans med otydligheter i anställningsskyddet och ansvaret för rehabilitering, som ligger bakom att så många som hamnat i ohälsa far illa. Människor förlorar fotfästet i arbetslivet på ett sätt som inte borde ske.”

Följande text känns också helt rätt: ”Inte minst kan en tidsgräns för sjukpenningen bidra till att lösa problemet med att människor som varit sjukfrånvarande faller mellan stolarna när försäkringskassan och arbetsförmedlingen ser situationen ur skilda perspektiv. Det markeras när det absolut senast är dags att ansvaret för en människa flyttas från den ena myndigheten till den andra. Detta skulle eliminera risken för att människor tappas bort eller knuffas mellan myndigheterna.”

Att inte socialdemokraterna lyssnar på oss i alliansen är ingen överraskning, men de brukar åtminstone lyssna på LO. Båda citaten ovan är hämtade ur LO:s idéskrift om morgondagens sjukförsäkring ”Sjukas rätt till stöd” från våren 2007.

Skillnaden mellan LO:s förslag och den lag som alliansen har drivit genom är att LO ville tidsbegränsa sjukpenningen till 14-15 månader medan vi har beslutat om 2,5 år, dvs dubbelt så lång tid. LO föreslog också ett antal undantag, samtliga deras undantag och några till finns med i den nya lagen.

Alliansens politik kallar socialdemokraterna för ”stupstockspolitik” fastän den är generösare än LO:s förslag. Vad kallar socialdemokraterna LO:s förslag? Stening och hängning?

Socialdemokraterna sysslar med ett fult politiskt spel och jag får medge att de gör det framgångsrikt. Den senaste ökningen för oppositionen och motsvarande nedgång för alliansen hävdar statsvetare beror på diskussionen kring reformeringen av sjukförsäkringen. Detta trots att sossarna i LO-ledningen ville göra en ännu mer omfattande reformering eftersom de såg hur behovet såg ut.

Läs mer på Jan Ericsons blogg, det är han som har hittat LO:s genomtänkta idéskrift.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

16 Responses to Reformeringen av sjukförsäkringen

 1. frekar06 says:

  Johan,

  Socialdemokratin har enligt en artikel i Expressen gett två olika budgetar, en till journalister och en till riksdagen. I den till journalister finns inte tabellen med utgifter och skatter, en tabell som finns med i den som skickades till riksdagen. Där framgår tydligt att man inte sätter av några pengar till att stoppa utförsäkringen av sjuka.

 2. frekar06 says:

  Man får intrycket av att Socialdemokraterna försökt mörklägga att man i princip driver samma linje som regeringen har i denna fråga.

 3. z999 says:

  Det kan nog stämma Frekar06 (vad är det för j-vla alias? :-)). Mona Sahlin har snackat om en flexibel välfärdspolitik på ett sätt som antyder att hon inte tänker ändra något på aliansens politik när det gäller sjukvård. Linander hoppar förresten över att det görs individuella prövningar av de enskilda fallen där det faktiskt är tillåtet för försäkringskassan att bevilja pengar till den drabbade. Men det har fungerat lite godtyckligt tydligen. Jag känner personligen en kvinna som vill gå tillbaka till heltid men läkare och försäkringskassan har sagt nej till det (så även sunda förnuftet tycker jag i det fallet).

 4. frekar06 says:

  z999 jag använder samma alias som i min högskolemail och den jag använder till min adress till min blogg. Det blir lättast så! /frekar06

 5. Nils Lindholm says:

  Lite bedrövligt att du anser sjuka inte vara sjuka och förtidspensionerade friska!!

  Du ‘tar alltså inte in’ att ungefär en gång per decennium så blir det ‘nått ryck’ och det kollas hur sjuka dom sjuka är och . . . oooops dom är sjuka.
  Dom arbetslösa testas med nåt bidragsjobb och . . . . tja det funkar så länge dom är gratis för arbetsgivaren.
  Det finns inget behov för dessa människor.
  Vilken arbetsgivare vill ha en som sviktar då det ‘hettar till’?
  Tala om det för mej är du snäll, ange ett jobb som kan vara lämpligt för en sönderlyft vårdbiträde?

  Det enda dom är till för, för alliansen, är att ‘ställas i kö’ på AF o a-kassa för att pressa lönen genom ‘utbud’ av arbetskraft.
  Du blundar redan för påståendet om 20-miljarder i fusk!!
  ‘show me the money’.

 6. Nils, hur har du tolkat in det? Självklart finns det folk som är sjuka och inte kan jobba och det finns lika självklart människor som aldrig kommer att kunna jobba och därför har rätt att vara förtidspensionerade. Men utredning efter utredning har visat att många är sjukskrivna längre än de skulle behövt vara om de fått rätt rehabilitering och hjälp tillbaka till det ordinarie jobbet eller hjälp till annat jobb eller utbildning. Anna Hedborgs utredning är kanske den mest kritiska av alla och ja, det är Anna Hedborg som är tidigare S-minister.

  LO kom fram till precis samma sak i sin idéskrift. Är det då alliansen eller jag som hittat på det?

  Väldigt många utan full arbetskapacitet jobbar. Min egen far som haft en stroke är ett utmärkt exempel. Hans arbetsgivare har anpassat hans jobb och han får jobba deltid istället. Jag har själv varit arbetsgivaransvarig för en anställd med lönebidrag, hon klarade sitt jobb utmärkt när hon fick ta det i ett betydligt lugnare tempo.

  Jag tycker att det är hemskt inhumant att säga att människor aldrig någonsin ska kunna försörja sig eller vara till någon nytta för samhället igen. Tvärtom ska resurserna läggas på att folk ska komma tillbaka till arbete i någon form.

 7. z999 says:

  Är det försäkringskassan som snott skylten?
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/okand-auschwitz-skylt-stulen-1.1016279

  Visst ska man se till arbetsförmågan hos folk. I stenbrottet i koncentrationslägret Mauthausen så jobbade judar och zigenare med tuberkolos och andra sjukdomar så visst går det. Sen ger de nya reglerna en viss gallring naturligtvis bland de sjuka (=självmord) och det är väl frestande för styret när olönsamma människor försvinner på det sättet, alltså frestande att bara låta det bero. Klart bekvämare än att behöva ta ansvar för att avliva dom.

 8. frekar06 says:

  z999, jag tycker du går långt över gränsen i ditt senaste inlägg när du jämför den nya sjukförsäkringen med hanteringen av judar i koncentrationsläger.

 9. z999 says:

  Jo, visst är det en överdrift om man jämför rakt över. Vad jag egentligen ville jämföra var likheter i resonemangen och sättet att försvara det hela påminner väldigt mycket om utrotningen av judar. Även försvaret i efterhand påminner om hur en del nazistledare uttalade sig vid nürnbergrättegångarna (syftet var gott…). Jag tror inte att det har varit speciellt lönsamt för samhället heller. I ett land med mindre arbetslöshet kanske

 10. frekar06 says:

  Dagen efter att Sofies son avlidit i cancer skulle Sofie skriva in sig på arbetsförmedlingen. När hon uteblev drogs sjukpenningen in. Nu har hon fått rätt i Länsrätten men kassan har överklagat till kammarrätten.

  http://svt.se/2.33538/1.1829650/ingen_sjukpenning_efter_sonens_dod?lid=puff_1829650&lpos=rubrik

  Om hon förlorar i högre instans så hoppas jag verkligen regeringen är beredda att göra något åt detta. Ska bli intressant att följa detta ärende.

 11. frekar06 says:

  Uppdatering: Enligt försäkringskassan skulle hon helst ha anmält sig samma dag som sonen dog i cancer och senast dagen efter det att sonen dog i cancer.

 12. Det är klart att man blir upprörd. Regler måste tillämpas flexibelt i sådana situationer.

 13. frekar06 says:

  Johan,

  Jag tror inte att det är lagen som är problemet utan att problemet ligger hos Försäkringskassan som inte sköter sin verksamhet. JO räknar till exempel med att få in ca 800 anmälningar bara i år mot kassan och tar vi detta fallet som exempel så skriver länsrätten i sin dom att kassans tolkning av lagen är orimlig. Den senaste undersökningen jag såg om svenska folkets förtroende visar att Försäkringskassan saknar Svenska folkets förtroende, det är bara Migrationsverket som ligger sämre till (de har extremt dåligt förtroende). Vore det inte en bra idé att göra en ordentlig utredning av kassans verksamhet? Det är ganska uppenbart att kassan inte fungerar särskilt bra för närvarande.

 14. Pingback: Bra inlägg av Annie Johansson » Linander tycker!

 15. Pingback: Bra inlägg av Annie Johansson » Linander tycker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.