Att kasta sten i glashus

Socialdemokraterna har kritiserat alliansen hårt för att svårt cancersjuka skulle tvingas ut i arbetslivet trots sin allvarliga sjukdom. De utgick i sin kritik från en DN Debattartikel som ett antal läkare skrev.

Försäkringskassan har nu gjort en genomgång och kan konstatera att det inte är så att cancerpatienter tvingas ur försäkringen snabbare med de nya regler som alliansen har infört. Det är möjligt att det finns ett problem (som rättas till genom ett utskottsinitiativ med ett förtydligande av lagstiftningen), men det problemet fanns redan när vi hade en socialdemokratisk regering. Utan att de gjorde någonting åt det.

Var det så att ingen uppmärksammade problemet? Tvärtom. Dåvarande socialförsäkringsminister Hans Karlsson fick 2004 en interpellation (fp) och 2005 en skriftlig fråga (v) om varför cancersjuka tvingades arbetspröva för att inte bli utförsäkrade.

Nu angriper Mona Sahlin och hennes partikamrater alliansen på ett häpnadsväckande sätt. Försöker de luras eller har de helt enkelt glömt bort vilka problem de själva hade med samma sak? Man ska inte kasta sten i glashus!

Min kollega Annie Johansson och vår läkare Anders W Jonsson som jobbar på samordningskansliet har bloggat mer utförligt om detta.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

13 Responses to Att kasta sten i glashus

 1. frekar06 says:

  Expressen (se länk nedan) rapporterar om att S i sin skuggbudget inte avsatt några pengar för att höja ersättningarna och stoppa utförsäkringen från sjukförsäkringen. Men det avsnitt som talade om vilka utgifter man har i sin skuggbudget och som visar på ovanstående fanns inte med i den budget som S gav till journalister, däremot fanns denna tabell med i den budget som riksdagen så småningom fick. Det S och Mona Sahlin sysslar med brukar gå under benämningen hyckleri. Expressens artikel finns som länk nedan.

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1812541/sa-morkar-s-sin-skuggbudget

 2. z999 says:

  När man läser om en del fall så kan man ju undra om det inte hade varit mer humant att avliva dom.

 3. Ola says:

  Ja du Johan jag tycker du ska läsa det här…

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skarpta-sjukregler-ska-betala-lagre-skatt_253673.svd

  Min du förra våren tror jag det var när ni satt i riksdagen och applåderade när ni fick igenom er nya sjukvårdslag. Ni tog inte hänsyn till att dom flesta remissinstanser var negativa till den. Så försök inte skylla på andra att ni nu ska sparka på dom svårt sjuka.

  Så nu får dom betala den skattesänkning som ni drivit igenom. Och mest till dom rika.

 4. Ola, du läser inte så noga. Cancersjuka bedöms inte hårdare efter de regelförändringar som alliansregeringen har gjort. Våra förändringar med mer och bättre rehabilitering så att sjuka kan komma tillbaka till arbetet snabbare innebär en besparing för statskassan, men är framförallt humant för de som är sjuka.

 5. Ola says:

  Jag skrev inget om enbart cancersjuka jag skrev svårt sjuka. Men vi får se om alla som kastas ut från försäkringskassan är så friska att dom får ett jobb och kan jobba. Jag har ju en känsla att många av dom hamnar på socialen .

  Jag måste fråga dej Johan är det centerns politik att slå sönder vår välfärd bara för att kunna sänka skatten åt vissa och mest åt dom redan rika.

 6. Nej, och reglerna gäller självklart inte för enbart cancersjuka, det är samma regler oavsett vilken allvarlig sjukdom som den sjukskrivne har. Den som har varit sjukskriven i 2,5 år kommer till rehabiliteringskedjans femte steg, då finns det fyra alternativ:

  Återgång till arbete, förtidspension, introduktion hos Arbetsförmedlingen för att fastställa vilken åtgärd som passar det individuella behovet eller förlängd sjukpenning.

  Förlängd sjukpenning ges om personen vistas på sjukhus, vårdhem eller får omfattande vård i hemmet, om personen pga sjukdom inte har förmåga att orientera sig eller om återgång i arbete eller deltagande i arbetsmarknadspolitiskt program medför risk för allvarlig försämring av personens sjukdom.

  Visst hade det varit hemskt om Centerpartiets politik hade inneburit att vår välfärd slås sönder och att bara ge till de som är rika. Lyckligtvis är det precis tvärtom. Vi skapar nya möjligheter för sjuka att komma tillbaka i arbete genom en aktiv rehabilitering och vi sänker skatterna mest för de med låga och medelhöga inkomster.

 7. frekar06 says:

  Johan, Socialdemokratin sysslar med hyckleri även i denna fråga. De vill inte heller stoppa utförsäkringen som de har varit så kritiska till, de anslår inga som helst pengar i sin budget för detta. Sen har man försökt mörklägga detta genom att man hade tagit bort tabellen som visar “skatter och utgifter” i den version som gick ut till journalister. Däremot fanns tabellen med i den som gick till riksdagen.

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1812541/sa-morkar-s-sin-skuggbudget

 8. frekar06 says:

  Johan, det stämmer inte att jobbskatteavdraget ger mest till de som har låga och medelhöga inkomster. Desto mer du tjänar desto mer får du i skattelättnad. Särskilt gäller detta för det tredje steget i jobbskatteavdraget, där ni höjde brytpunkten i den statliga skatten. Den betalas nämligen bara av personer som tjänar över 30 000 på ett ungefär (kan inte den exakta brytpunkten). Å andra sidan Socialdemokraterna anser ju att alla som tjänar över 19 000/månad är höginkomsttagare och ska beskattas hårt därmed!

 9. frekar06 says:

  Det finns en bra hemsida där man kan beräkna hur mycket jobbskatteavdraget har gett:

  http://jobbskatteavdrag.se/

 10. z999 says:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-varnar-for-sjalvmord-bland-utforsakrade-1.1010716

  Undrar exakt hur många självmord det har varit hittils bland utförsäkrade?

 11. Frekar06, vem som får störst skattesänkningar har diskuterats flera gånger på den här bloggen. Låg- och medelinkomsttagare får störst procentuell skattesänkning med jobbskatteavdragen medan de som har allra högst inkomst får störst skattesänkning i antalet kronor.

  Jag skulle gärna se en ännu starkare låginkomsttagarprofil på våra skattesänkningar, men om man bara sänker för en grupp under en viss inkomst så skapas negativa trösklar som vi inte vill ha.

  z999, det låter som om den som inte får sjukpenning längre går till “stupstocken” (ett uttryck som socialdemokrater till och med använde i riksdagsdebatten igår). Så är det självklart inte. Ett troligt alternativ är förtidspension.

  Man ska också komma ihåg att med socialdemokraternas tidigare sjukförsäkringsregler så fanns det en automatisk prövning för förtidspensionering efter ett års sjukskrivning. 140 personer fick förtidspension per dag! När vi tog över 2006 var 550 000 personer förtidspensionerade. Vi har kommit ner till 500 000 nu, men jag är helt övertygad om att många av dessa skulle kunna jobba till en del. Jag tycker att det är inhumant att säga åt en människa att han eller hon aldrig mer kommer att kunna tjäna sina egna pengar.

 12. frekar06 says:

  Johan, ni har ju sänkt skatten en del för pensionärer. Där har ni en konstruktion som innebär att de med lägst inkomster får mest i kronor räknat och att reduktionen av skatten blir mindre och mindre desto högre upp i inkomstskalan man kommer. Skulle inte detta kunna fungera även för jobbskatteavdraget? Jag vet att det är en ganska stor förändring, men är det inget man skulle kunna ta en titt på? För övrigt behöver vi ju göra en större översyn av skattesystemet, men de utredningarna verkar man inte vara särskilt intresserade av tyvärr, antagligen eftersom det är ett stort och mycket komplext arbete att genomföra en större översyn av skattesystemet.

 13. Trösklar har inte alls samma negativa inverkan vad gäller pensioner som arbetsinkomster.

Leave a Reply

Your email address will not be published.