Centerpartiet ansluter sig till Creative Commons

Jag har under en tid jobbat för att Centerpartiet ska släppa sitt upphovsrättsliga skydd av egenproducerade saker på hemsidan och nu är det klart. Centerpartiet ansluter sig till Creative Commons. Såvitt jag vet är vi första partiet att göra det, åtminstone i Sverige. Vi tar den friaste graden, det enda vi kräver är hänvisning till vart ifrån materialet kommer.

Det var när jag såg att Vita Huset licensierat sin hemsida under Creative Commons som jag ställde frågan varför vi i Centerpartiet inte gjort samma sak. Sedan var det inte svårt att övertala partiledningen. Vi var första svenska parti att bli miljöcertifierat och nu är vi första svenska parti att ansluta till Creative Commons – det handlar om att leva som man lär.

På tal om det, Miljöpartiet är varken anslutet till CC eller miljöcertifierat…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Centerpartiet ansluter sig till Creative Commons

 1. Härligt initiativ!

 2. Tor says:

  Bra initiativ. Men varför CC-licensierar ni inte hela sajten utan till synes bara nyhetsinläggen? Ni har ju tex. flera rapporter i pdf-format och webbsidor som beskriver er politik. Varför är inte de märkta som CC-licensierade? (man behöver ju inte nödvändigtvis gå in och redigera pdf:erna – det räcker ju med en liten referens till CC-licensen sidorna som länkar till pdf-filerna)

 3. Pingback: Creative Commons – ett ”hot” mot IPRED och ACTA? | Oscar Fredriksson (C)

 4. frekar06 says:

  Bra initiativ tycker jag!

 5. Tor, någon sådan avgränsning ska inte finnas. Tar med ditt påpekande till de som sköter det praktiska.

 6. Tor says:

  Ok, vad bra. Antar att det bara är en miss då att inte allt material är märkt med CC-licens.

  Jag tror inte att det finns så många som känner sig begränsade i sin användning av politiskt material, men CC-licensiering har stor symbolisk betydelse och det finns många myndigheter som skulle kunna öppna upp betydligt mer av sina data och som nu får en bra förebild. Det som finansieras gemensamt bör också i så hög grad som möjligt komma alla till del.

  Har du förresten läst den fantastiska historien om hur Mats Odells e-delegation för ökat deltagande, öppenhet och transparens nekade en rättsinformatikprofessor tillgång till de konsultrapporter som man hade köpt in? Motivationen var att konsulterna på Accenture och Gartner organisatoriskt sett ansågs ingå i den statliga förvaltningen och att rapporterna därmed inte omfattades av offentlighetsprincipen. Det känns som en ytterst farlig tolkning tycker jag, om myndigheter kan kringgå offentlighetsprincipen genom att påstå att de som sänt dem dokument är inlemmade i verksamheten och att dokumenten därmed kan hållas hemliga.

  När man läser sådana saker så inser man att det finns mycket kvar att göra. Det är bra att ni föregår med gott exempel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.