Det är inte mitt Skåne

En debattartikel som jag skrev för några veckor sedan när “Vellingedebatten” var som hetast. Har inte sett om den har blivit publicerad.

Jag blir så ledsen när jag ser nyhetsrapporteringen från Vellinge. Bilden av ett främlingsfientligt samhälle där människor öppet uttrycker förakt mot andra människor, där fördomar luftas och rädslan för det okända är stor. Det överensstämmer inte med det Vellinge och de vellingebor som jag känner och det överensstämmer inte med mitt Skåne.

Jag är skåning, jag älskar mitt Skåne. Jag älskar de ljuvliga sandstränderna, de vackra gula rapsfälten och de vidsträckta slätterna. Jag älskar skåningarna, ett stolt men öppet, vänligt och hjälpsamt folk.

Skåningarna är inte intoleranta! Jag försvarar Skåne och oss skåningar varje gång någon tar upp Sverigedemokraternas opinionsmässiga framgångar i Skåne. För mitt Skåne, det Skåne som jag känner och älskar, har alltid välkomnat människor från andra delar av Sverige, Europa och världen. Vi är början på Sverige och porten till Europa. Vi tycker om vårt Skåne, men vill inte hindra andra från att uppleva vårt vackra landskap. Folk får vara som de själva vill. Vi dömer inte andra. Vi är toleranta. Vi accepterar och ser fördelar med olikheter.

Olikheter och originalitet är enbart något positivt. Hur skulle stora och framgångsrika företag som Tetra Pak och Gambro kunnat grundas och växa i Skåne om inte skåningar hade tänkt de nya originella tankarna, uppfunnit och testat nya saker? Hur hade det gått för Brio, Findus, Sony Ericsson, Absolut Company, Axis, Securitas och Emmaljunga? Är det någon som tror att Ideon hade varit Sveriges mest framgångsrika forskningspark?

Allting nytt kommer från modiga människor som tänker nya, originella tankar. Tänk er ett samhälle där alla ska vara på samma sätt, se likadana ut eller tänka samma sorts tankar. Det skulle inte bara vara ett tråkigt och fattigt samhälle, det skulle även vara ett samhälle som stannar i utveckling. Skåne skulle snabbt tappa gentemot andra delar av Sverige och världen. Vill vi ha vårt Skåne så?

Det finns ett land i världen som är mer slutet än något annat, som inte välkomnar intryck från andra människor. Det är Nordkorea. Det tydligaste exemplet man kan tänka sig på att slutenhet och hindrande av nya tankar och intryck skapar fattigdom och stoppar utvecklingen. Jämför gärna med Sydkorea. Samma koreanska folk, men ett öppet land där företagsamhet frodas och utvecklingen går snabbt framåt.

Skåne har alltid haft omfattande kontakter med omvärlden. Ska vi ändra på det? Ska Skåne vara ett slutet samhälle där originalitet och mångfald ses som något negativt? Det är inte mitt Skåne. Vad väljer du, mångfald eller enfald?

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

3 Responses to Det är inte mitt Skåne

 1. z999 says:

  Några invändningar. Sydkorea har ingen massinvandring på det sätt som Sverige har. Det behövs ingen invandring alltså för att ha ett öppet samhälle. En gång i tiden kunde Hasse Alfredsson häckla religionen med sketchen “pastor Jansson”. I vårat numera mindre fria samhälle så kan man bli anklagad för hets mot folkgrupp om man kritiserar religionen (eventuellt bli mördad).

  Man måste nog ha suttit insnöad på Rosenbad länge om man anser att de mångkulturella gettona i Sverige står för något spännande.

 2. Det är dina påståenden, som vanligt håller jag inte med. Vad är massinvandring? Sydkorea har visst invandring och du får häckla religionen fortfarande om du vill det.

 3. z999 says:

  “Det är dina påståenden, som vanligt håller jag inte med. Vad är massinvandring?”

  År 2006 så slog invandringen rekord, största som inträffat under en hundraårsperiod och den ligger fortfarande på en hög nivå. Massinvandring är ett subjektivt ord, du kan ju anse att det är lite invandring.

  “Sydkorea har visst invandring”

  Inte jämfört med Sverige och deras öppenhet gentemot sin nordliga granne syftar inte på någon svängdörrsgräns.

  “…och du får häckla religionen fortfarande om du vill det.”

  Sverigedemokraterna fick sina sidor på nätet censurerade när muhammedbilderna var på tapeten och det vet du. Ska jag låtsas som att det inte har hänt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.