Lessig expert i svensk upphovsrättskommission?

Vi i Centerpartiet har sedan 1,5 år tillbaka föreslagit en upphovsrättskommission för att modernisera den svenska upphovsrättslagstiftningen. Hittills har vi inte lyckats få med våra alliansvänner, men vi fortsätter att försöka i de alliansarbetsgrupper som nu jobbar inför valet 2010.

Efter seminariet den 18 november när professor Lawrence Lessig talade här i riksdagen så skickade jag ett mejl till honom och tackade för ett bra föredrag och många bra förslag. Jag passade också på att berätta att vi i Centerpartiet arbetar för att få till stånd en svensk upphovsrättskommission och frågade om han kan tänka sig att vara expert i en sådan utredening.

Jag har fått ett glädjande svar där professor Lessig svarar: “Yes, in principle, I would be eager to help, assuming it was structured in a way that seemed to me likely to make some progress.”

Positionerna i den svenska upphovsrättsdiskussionen känns väldigt låsta och därför tror jag att det skulle vara bra att få in någon utifrån som kan komma med nya förslag och som inte “tillhör” det ena eller det andra lägret. Dessutom är han kanske en av världens mest kunniga personer inom det här området.

Nu återstår det för mig och för mina centerpartistiska kollegor att få moderater, folkpartister och kristdemokrater med på att tillsätta en kommission, eller utredning, för att få en modern upphovsrättslagstiftning. Jag tror att vi ska lyckas.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Lessig expert i svensk upphovsrättskommission?

 1. frekar06 says:

  Det låter som en god idé att tillsätta en kommission för en översyn av upphovsrätten så den blir modern. Varför inte passa på att tillsätta en integritetskommission så att vi kan få fram ett grundlagsförbud mot den massavlyssning som nu trätt i kraft idag i och med att kablarna kopplats in till FRA? För jag ser en uppenbar risk för att ni kommer förlora valet på den här frågan. Var finns de liberala värderingar som Centern gav uttryck för i sitt öppenhetsmanifest inför valet 2006?

 2. Mikael says:

  Ett hedervärt initativ,

  Ingen, inte ens PP, föreslår något annat än en reformering av upphovsrätten. Det är synd att traditionalisterna låser sig i positionen att dagens ordning är en naturlag och allt annat innebär anarki, på vilket annat område skulle man mötas av annat än hånskratt om man intog den positionen i debatten?

  Ta en sekund och begrunda länken nedan, den ger perspektiv.

  http://labs.timesonline.co.uk/blog/2009/11/12/do-music-artists-do-better-in-a-world-with-illegal-file-sharing/

  Jag hoppas verkligen att Centerpartiet kan återta någon sorts offensiv position i den liberala idedebatten runt det digitala samhället, därför glädjer det mig att du tar initiativ i den här frågan.

  Synd att vi inte också kan mötas i diskussionen runt rätten till fredad kommunikation, särskilt en dyster dag som denna. Att kunna föra ett privatsamtal med vem man vill utan risk för att detta registreras eller monitoreras av staten är en förutsättning för en fungerande och levande demokrati.

  Att Centerpartiet inte kan acceptera denna inställning och t.o.m demoniserar oss centermedlemmar som ställer oss bakom denna princip tynger mig och får mig att ifrågasätta hur välkommen man ska känna sig i Centerpartiet som liberal.

  Jag vill tro att FRA-lagens mer repressiva delar aldrig hamnat i folkets frukostflingor om du suttit i försvarutskottet och inte Staffan, jag vill gärna tro det.

 3. Härligt initiativ Johan. Lycka til med att övertyga de övriga borgerliga.

  @ Fredrik:
  Det finns fortfarande liberala värderingar i Centerpartiet. Problemet är bara att partiledningen lade sig platt för moderaterna i FRA och Ipred-frågan och PISKADE sedan in de riksdagsledamöter som försökte uttrycka dess värderingar, in fållan. Bland annat använde centerföreträdarna metoder som FN har klassat som tortyr…

  :-/

 4. Tor says:

  Det var verkligen ett positivt besked. Nu har ni verkligen möjlighet att visa vad ni går för då 😉
  Det verkar ju finnas vissa ambitioner även inom folkpartiet och moderaterna, så det är väl bara att sätta igång.

  Vad jag gärna skulle vilja se är att ni allianspartier tog en gemensam diskussion om hur ni ser på upphovsrätten. Det är nämligen en grundläggande skillnad mellan att se på den som en på förhand given individuell rättighet (något slags naturrätt) eller som ett privilegium som delas ut i syfte att uppmuntra en levande kultur som kan komma hela samhället till del. Enligt mig är bara senare synsättet vettigt – i varje fall om man talar om den ekonomiska delen av upphovsrätten.

  Så jag hoppas att ni kan enas om att upphovsrätten syftar till att skapa en övergripande och långsiktig samhällsnytta och att utformningen måste vägledas av en strävan att maximera denna (utan att för den sakens skull kompromissa alltför mycket med andra värden). Jag skulle också önska att det fanns en insikt om att upphovsrätten precis som skatterna har både fördelar (offentliga tjänster) och nackdelar (utspridda uteblivna möjligheter).

  En upphovsrättskommission med utredningsdirektiv som utgick från ovanstående skulle jag verkligen välkomna. I synnerhet om Lessig var en del av den.

Leave a Reply

Your email address will not be published.