Inför avstampsjobb

Idag har min kollega Annie Johansson presenterat ett förslag om avstampsjobb. Vi vet att det i denna lågkonjunktur är förskräckligt svårt för yngre att få sitt första jobb. Vi i Centerpartiet har tidigare föreslaget ungdomsavtal med flexiblare arbetsrätt och nu föreslår vi även avstampsjobb med lägre ingångslön.

Att höga ingångslöner bidrar till större arbetslöshet är inte så svårt att förstå. Steget för att anställa blir högre. Att det är de yngre utan så mycket arbetslivserfarenhet som drabbas mest är inte heller så svårt att förstå. Den som inte har arbetslivserfarenhet och meriter är inte lika attraktiv att anställa som den med arbetslivserfarenhet och meriter.

I Sverige ligger ingångslönerna i genomsnitt på 61 – 71 procent av medianlönen. Det är bland de högsta nivåerna i världen. Detta är en av anledningarna till att vi har en betydligt högre ungdomsarbetslöshet än snittet i EU. Vi i Centerpartiet kan inte bara sitta stilla och se hur unga lämnas utanför arbetsmarknaden.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

16 Responses to Inför avstampsjobb

 1. Ola says:

  Ja som tur är så är ju ingångslönerna avtalsbundna så att centern skulle kunna dumpa lönerna på det sättet blir nog svårt.
  Du har aldrig funderat på att om man bekämpar arbetslösheten med mera jobb så löser sig oxå ungdomsarbetslösheten . Var det inte det ni gick på val på 2006

 2. Mikael says:

  Hej!

  Avstampsjobb behövs verkligen, med en lägre ingångslön för de som inte har någon erfarenhet. Speciellt behövs det för de som idag möts med “väggen” och “tvärstopp” när de ger sig ut på arbetsmarknaden. Det är väldigt många nyutexaminerade akademiker som har enormt stora problem, och det här med Avstampsjobb skulle verkligen vara bra. I Kanada och Amerika kallar man det för “Entry Level jobs” och det har skapat otroligt bra möjligheter för ungdomar och för nyutexaminerade som annars bara skulle hamna vid sidan av samhället och inte må bra. Nu får de istället möjlighet att bidra till samhället och lära sig ett arbete och de får möjlighet att utvecklas vidare på den arbetsplats där de börjar. Detta ser man lätt genom att titta in på Monster.com och Monster.ca och söka på ordet “Entry Level”. För just ungdomar och nyutexaminerade arbetslösa så har detta betytt jättemycket för dem, och de känner sig delaktiga i samhället på ett helt annat sätt. Det är många branscher som använder sig av detta därför att de vill locka till sig de unga och de tror på de unga som viktiga för sina länders framtid.

  Så kör vidare med förslaget på Avstampsjobb. Vänstern som nu skriker i dagens Aftonbladet som en reaktion på det är med Avstampsjobb är inget att bry sig om. De har själva inte gjort något för oss utan tycker det är bättre med en “bidragslinje” än en fungerande “arbetslinje” där ungdomarna får komma in på arbetsmarknaden och in i samhället.

  Nu hoppas jag att alliansen kör vidare med det här.

  Mvh

  Mikael

 3. Håkan says:

  När man går en högskoleutbildning så ingår det för det mesta praktik i utbildningen, med en praktiklön. Denna praktik genomgår man just för att få arbetserfarenhet, så man inte är helt vilse när man ska ta tag i det praktiska. Ni menar att man ska genomgå detta en gång till med usel lön i ett år? Varför har man då praktik är min fråga.

  Det andra är att detta skapar inga jobb, det enda detta skapar är att arbetsgivare får mindre utgifter. Många arbetsgivare kommer dessutom sätta detta i system och utnyttja ungdomar.

  Det tredje är att man efter högskolan har stora studieskulder, dessutom kommer man ha en hyra att betala, matkostnader, diverse utgifter och även ha råd med lite nöjen (man är ju människa trots allt, allt handlar inte bara om att arbeta och betala skatt som högern verkar tro). Ni menar att man ska klara detta på 2/3 av sin lön?

  Det är lätt för er att ta beslut om en värld som ni själva inte lever i. Ni har löner över 50 000kr i månaden, förmåner som andra “vanliga” arbetstagare inte har, och arbetar efter andra regler än resten av befolkningen.

  Detta förslag är något av det sämsta jag har hört. Det är ett typiskt förslag som låter så bra i teorin, men i praktiken blir det ärtsoppa av allting.

  Dessutom kommer denna finanskris att vara över om ett par år, och bättre tider kommer åter komma. Vad kommer ni göra då? Ta bort denna lönedumpning som ni infört? Knappast troligt. Ni utnyttjar bara denna finanskris för att rättfärdiga lönedumpning.

  Jag skulle även vilja påpeka en sista sak. Snälla, gör inte lönerna till en valfråga, det är det sista vi behöver. Det är inte statens som ska bestämma våra löner.

  Dessutom låter det på dig som att vi ska skämmas över att vi har högst löner i Europa, det är väl snarare något vi ska vara stolta över, att vi inte har allt för stora klasskillnader i detta land.

 4. Ola, vår målsättning är att arbetsmarknadens parter själva ska komma överens om lägre ingångslöner för ungdomar. Om inte så kanske det krävs lagstiftning.

  Bra analys Mikael.

  Håkan, jag tycker att du har fel på många punkter. Det ingår inte alls praktik, med en praktiklön, på de flesta högskoleutbildningarna. Tvärtom. Tyvärr, för jag tycker att praktik är bra.

  Sedan påstår du att lägre ingångslöner inte skapar fler jobb, men det är precis vad det kan göra. Det blir enklare för en arbetsgivare att ta steget att anställa en ny medarbetare om kostnaden är lägre. Enkel ekonomisk teori.

  Lägre ingångslön för yngre kan också göra att en del anställningar går till en ung oerfaren istället för till en äldre och mer erfaren. Vilket inte alls är negativt. Att få den första arbetslivserfarenheten är oerhört viktigt för att komma vidare och få nästa jobb.

  Vidare vill vi begränsa den lägre ingångslönen till maximalt 12 månader. Det minskar möjligheten till missbruk.

  2/3 av ingångslönen är högre än dagens studiemedel, så den som har klarat sig på studiemedel tidigare kommer också att klara sig på ett avstampsjobb.

  Det är helt riktigt att jag eller mina riksdagskollegor inte kommer att bli aktuella för avstampsjobben, vi har redan kommit ut på arbetsmarknaden efter utbildningen. Men när jag utbildade mig så hade jag garanterat hellre velat ha ett första jobb med lägre ingångslön än att bli arbetslös.

 5. Håkan says:

  Johan Linander: Tack för att du tog dig tid att svara

  Jag erkänner att jag inte hade all fakta om praktik och högskoleutbildning. Jag utgick från en väns högskoleutbildning, där praktik var en sista del av utbildningen, vilket jag för övrigt tycker var ett väldigt bra upplägg.

  Det jag undrar är vad ni skulle göra om det visar sig att en lägre ingångslön inte skapar mer jobb för de unga i Sverige? Vi får då en situation där vi har ännu lägre ingångslöner och samma arbetslöshet bland ungdomar.

  Du säger också att 2/3 av ingångslönen är högre än dagens studiemedel. Det håller jag med om, det jag dock inte håller med om är att ungdomarna klarar sig på studiemedlet. Studiemedel består av både bidrag och lån, alltså blir studenterna tungt skuldsatta redan vid starten av sin arbetskarriär. Många studenter måste dessutom ta hjälp av sina föräldrar, trots studiemedel.

  På detta får de ett handikapp, 2/3 av sin ingångslön, det är en väldigt tuff start.

  Jag skulle självklart hellre ha ett jobb med lite lägre lön än inget jobb alls, men inte till vilket pris som helst. Nivån ni pratar om, 2/3 av ingångslönen, är alldeles för låg.

  Dessutom är en ingångslön en lägre lön, det är ju inte slutlönen. Alltså tjänar arbetsgivare redan idag mer på att anställa nyexaminerade än personer med mer erfarenhet. Ni målar upp en bild av att ungdomarna idag har samma löner som de med mer arbetserfarenhet, det är ju inte sant. Jag anser att det inte finns något som pekar på att detta skulle skapa mer jobb med detta förslag.

 6. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Jag fattar inte logiken, menar ni att arbetsgivare sitter på arbetstillfällen som de inte tillsätter för att det blir så dyrt första året?
  Är det inte just sådana företag som ska gå under i ett kapitalistiskt system, de ska väl inte hållas under armarna?
  För jag kan inte alls begripa hur det kommer behövas mer arbete i samhället bara för att några får dåliga löner.

  Jag har ju jobbat på avstampslön, genom frivilligt avtal. Jag hade en arbetsgivare som jag gärna ville jobba hos, så jag började på 10 000 i månaden, sedan gick jag upp 5 000 i månaden per år. Men det är en speciell bransch där det tar tid att jobba upp sig till lönsamhet, men de flesta jobb drar ju in pengar till firman från dag ett.

 7. Ola says:

  Johan

  Dom flesta avtal är ju redan idag skrivna så att ingångslönen är ca 25% lägre än full lön.
  Om man bortser från jobb med ackord .
  Nu tror jag ju C får stora problem om man ska börja ha lagstiftade löner. Det vill ju ingen på arbetsmarknaden ha,,,

 8. z999 says:

  Ptjaa. Jag tror mer på att skapa ett mer inhemskt företagsvänligt klimat. Jag tänker inte bara på skatter och skattelättnader utan att man redan i grundskolan försöker få in idén hos eleverna att de kanske inte bara pluggar för att få en fin anställning i framtiden utan kanske blir den som anställer. Man ska inte behöva tillhöra en företagssläkt för att få den attityden tidigt i livet.

 9. z999 says:

  Jag litar nog på Olas omdöme i det här fallet.

 10. Håkan, lägre ingångslöner ger fler jobb åt unga, på samma sätt som lägre arbetsgivaravgifter gör det. 2/3 är en minimumnivå, men det är öppet för andra högre nivåer i avtal mellan arbetsmarknadens parter. Visst finns det skillnad mellan ingångslön och lönen till en mer erfaren anställd redan nu, men den skillnaden är betydligt mindre i Sverige än i andra jämförbara länder.

  Profanum, det finns mängder av jobb som antingen inte blir gjort eller som blir gjort av någon som jobbar övertid. Vilken arbetsplats anser inte att det gärna skulle behövas en medarbetare till? Självklart klarar fler arbetsgivare att anställa en till om det är billigare. Det behövs inte så skarpa ekonomiska kunskaper för att förstå att lägre kostnad innebär större efterfrågan.

  z999, jag håller helt med om att ett allmänt mer företagsvänligt klimat är viktigt, men det ena utesluter inte det andra.

 11. profanum_vulgus says:

  z999:
  Det startas ca 40 000 företag om året i Sverige, hur många tycker du att det borde vara?

  Linander:
  Så det finns mängder av jobb?
  Ska de alltid ha lägre lön? Var det inte bara under en period?
  Är ni beredda att göra samma sak i riksdagen för att få in mer unga riksdagsledamöter?
  Jag känner faktiskt inte till någon sådan ekonomisk teori. Däremot förekommer ju motsatsen, alltså att man höjer kostnaderna för att öka efterfrågan, så gör man ju med märkeskläder t.ex.

 12. Så du har aldrig hört talas om att ett lägre pris kan göra att fler vill köpa produkten/tjänsten? Du har heller aldrig förstått att ett företag, likväl inom offentlig sektor, inte anställer så många som de skulle vilja pga ekonomiska begränsningar?

 13. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Jo så kan det vara, precis som att ett högre pris kan få fler att vilja köpa produkter/tjänster.

  Jo, men om de kan finansiera en till tjänst så anställer de ju. Kan de inte räkna på det själva så kanske de inte borde driva företag, eller?

 14. Men de kanske inte kan finansiera en tjänst till med full lön, men det kan gå med en avstampslön.

  Dessutom tror jag att många arbetsgivare gärna skulle vilja ge någon yngre en chans, men eftersom det inte finns några referenser så blir det ofta ett för stort risktagande och då väljs hellre en med erfarenheter och referenser.

 15. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Ja men skulle inte avstampslönen vara tillfällig?

  Tja de företag vi pratar om (småföretag) som har svårt att räkna avkastning av en anställ mm, kommer väl hur som helst om de anställer en ung ta någon släkting eller kompis unge.

  Jag tror att det enda som händer är att en del företag anställer en ung person under ett år och när det året är slut så tar de en ny på ett år osv.

 16. Mikael Drakenberg says:

  Angående avstampsjobb!

  Jag tror personligen att de flesta vill ha ett jobb till lite lägre lön (första jobbet) än inget jobb och ingen lön.

  Sedan kan man titta närmare på hur det fungerar i Kanada och Amerika med deras Entry Level Jobs – No Experience Needed. Det visar sig faktiskt när jag kollat upp saken att de som börjar på denna nivå rätt så snabbt avancerar inom det företag där de fått jobb, eller inom något annat företag i samma eller närliggande bransch.

  Går man in vilken dag som helst på Monster.com och söker på Entry Level, så hittar man väldigt mycket olika jobb inom olika branscher, så det finns möjligheter för den som vill något.

  Samma system används även i Storbritannien med framgång. Även andra länder i det så kallade “samväldet” använder denna modell, däribland Australien.

  Så låt oss se möjligheter istället för att bara säga “nej” som vänsterkanten gör. Det är rätt uppenbart för mig med examen i statsvetenskap varför vänsterkanten säger “nej” då de är rädda för att antalet bidragstagare minskar och då minskar också antalet personer som röstar på S, MP och V.

  De på vänsterkanten (oppositionen) vill inte att fler skall arbeta utan att fler skall ha bidrag för då får de fler som röstar på dem, så enkelt är det.

  De som arbetar börjar få upp ögonen för att man inte skall rösta på (S) om man arbetar, eftersom med (S) så blir det mer som man förlorar i skatt om man arbetar heltid.

  Så, ju fler som kan gå från bidrag till arbete, ju färre röstar på vänsterkanten.

  Mvh

  Mikael

Leave a Reply

Your email address will not be published.